Kako gojiti gozdne gobe v državi

Kako gojiti gozdne gobe v državi 1

So vam všeč gobe, pa jih nimate časa nabirati? Ne bojte se, sami se lotite gojenja gob v državi. Glavna stvar je vedeti, kako to storiti pravilno, da dobimo zagotovljen pridelek.

Gojenje gob v državi je priročno, ker lahko nadzirate ta postopek in ustvarite najugodnejše pogoje za njihovo rast. In kar je v gozdu: bilo je sušno poletje, nato pa zgodnja zamrznitev zemlje in vsega - žetev gozdnih gob ne bo! Če ne želite biti odvisni od čuda narave - poskusite na svoji spletni strani posaditi gobne nasade.

Gojenje prašičjih gob (boletus)

Ta čedni kralj vseh gob se lahko varno preseli iz gozda na njegovo parcelo in če bo izid ugoden, boste naslednje leto dobili impresivno letino.
Gozdnih boletusov obstaja več načinov.

Kako gojiti gozdne gobe v državi 2

Presaditev micelija

Le malo se zateče k tej metodi, saj je rezultat operacije odvisen od skrbnega upoštevanja tehnologije. Presodite sami, precej je težko izkopati micelij in ga prenesti na svoje spletno mesto, ne da bi ga poškodovali. Kljub temu je mnogim uspelo, vredno je poskusiti in vi.

Preneseni micelij naj bo v interakciji s koreninami grmovnic in dreves, zato izberite mesto na mestu, kjer imate listavce in iglavce in grmovje! Izredno pomembno je, da pod isto drevo posadimo belo gobo, iz katere so izkopali micelij..

Torej, izberite primerno mesto na svojem spletnem mestu in pripravite zemljišče ob želenem drevesu. Če želite to narediti, na razdalji 0,5 m od debla drevesa odstranite 20-30 cm zgornje plasti tal. Na dno nastale fosse položite pripravljen kompost iz padlih listov in ostankov dreves ter po vrhu posujte majhno plast zemlje. Zdaj lahko položite plast zemlje z micelijem, vodo in potresete s plastjo listov. Če je vreme prvih 14 dni po sajenju suho, občasno zalivajte micelij.

Gojenje gob iz micelija

Ena najbolj priljubljenih metod za nabiranje gob. Pripravljen micelij je mogoče kupiti - na voljo je v prodaji v številnih vrtnih trgovinah. Preden nadaljujete z izvajanjem te metode, pripravite spletno mesto in tla. Izberite mesto v senci dreves, kjer so tla mokra. Na razdalji 0,5 m od debla drevesa odstranite zgornjo plast zemlje do globine 0,5 m. Vnaprej izračunajte površino jame na podlagi količine pridobljenega micelija.

Kako gojiti gozdne gobe v državi 3

Tako izgleda micelij gob

Pripravite substrat iz prahu, žagovine in listov. Položite ga na dno jame s plastjo približno 20 cm, potresemo z zemljo na vrhu (približno 10 cm). Nato položite mešano plast zemlje in kompost. Zdaj poleg tega lahko položite mešan z mletim mletjem. Razpršite jo z roko, enakomerno nabirajte. Potresemo z zemljo in nalijemo vodo na vrhu, pokrijemo s padlimi listi.

Pripravljeni substrati za sajenje cepov, pa tudi micelija, se prodajajo v specializiranih trgovinah. Te mešanice so odlična alternativa gozdnemu miceliju..
Po sajenju micelija je treba spletno mesto redno zalivati. Če je sajenje micelija uspešno, se bo pridelek pojavil naslednje leto. Tak micelij lahko obrodi sadje od 2 do 5 let.

Gobice sadike

Porcini gobe najlažje vzrejajo iz gob sadik. Če želite to narediti, je dovolj, da skozi mlinček za meso fino zdrobite ali mletite pokrovčke gob. Nato dobljeno snov prelijte z vodo in vztrajajte en dan. V tem času lahko opravite pripravo spletnega mesta. Pod izbranim drevesom izkopljite zemljo in jo velikodušno gnojite s kompostom (pa tudi na zgoraj opisane načine). Pripravljeno mesto prelijemo z infuzijo gob, po vrhu pa potresemo z listi.

Če na vašem spletnem mestu ni gozdnih dreves, ne obupajte - poskusite posaditi gobe v bližini lesenih zgradb na senčni strani. In ne pozabite, da gob porcina ne mara sadnih dreves, zato se poskusite izogniti takšni soseski.

V hladnih zimah gobe ne pozabite posipati s kompostom in po potrebi prekriti s polietilenom ali strešnim materialom.

Gobe ​​iz leta v leto očistimo in izperemo gobe, zbrane v gozdu, jih olupimo in drobno obrežemo, s prsti jih podrgnemo in skupaj z vodo nalijemo pod brezo in borovce na rastišču. Vključno z gorskim borom in thujo. Zdaj redno nabiramo koprive na trati, pod smreko - belo, na območju prej ukoreninjenega panja - medene agarice. Včasih je veljalo, da so za leglo primerne samo noge z zemljo, izkazalo se je, da so spore glivične predvsem pod pokrovčki. Najboljši čas za sajenje gob prašičev je od maja do septembra. Gobe ​​je treba v mraku posaditi v tla..

Gojenje boletus (rdečelaske)

Kot ste že razumeli iz imena, ta goba raste predvsem v nasadih aspen. Včasih ga lahko najdemo v mešanem gozdu. Če se zavezujete, da boste gojili gobar v državi, je treba k izbiri rastišča pristopiti tako previdno, kot v primeru cep.

Kako gojiti gozdne gobe v državi 4

Boletus, tako kot mnoge druge gozdne gobe, spada v mikorizne glive. To pomeni, da tvori simbiozo z drevesnimi koreninami, tj. vzajemno koristno sobivanje. Zato mora biti mesto aspen, breza ali hrast. V senci teh dreves in položite svoj bodoči nasad.

Bolesti se lahko vzrejajo z:

  • Spore (sadike gob)

Spore se tvorijo na spodnji strani pokrovčkov zaraščenih gob. Tu jih morate pripraviti: nalijte vodo in vztrajajte nekaj ur. Nastala infuzija spor v vodi prelije območje, ki ste ga izbrali za gojenje gob. Pokrovke lahko tudi posušimo in uporabimo kot seme. Klice, ki kalijo, tvorijo micelij (micelij).

  • Sadna telesa

Nabirajte mladiče v gozdu, sesekljajte in pokopajte na svojem spletnem mestu v zgornjem sloju zemlje v senci dreves.

  • Micelij

Divji micelij je mogoče zbrati v gozdu s kopanjem skupaj z zemljo in drevesi. Tako micelij preselite na svoje spletno mesto, pa tudi v primeru žolčnika. Lahko pa kupite že pripravljen micelij v trgovini..

Zaznamek nasadov gob in oskrba

Naredite kompost. Plastični film razporedite po tleh, nanj položite plasti listov in lesni prah z gnojem, vzeti v razmerju 9: 1. Nalijte šopek tople vode in pustite en teden. V tem času naj se segreje na temperaturo 35-40 ° C. Zdaj ga lahko premešamo do homogene mase in pustimo še 5 dni.

Rdečelasice lahko sadimo od sredine maja do septembra (v toplejših regijah - od začetka maja).
Na izbranem območju okoli drevesa izkopljemo luknjo 30 cm globoko in 2 kvadratna metra. Če se korenine drevesa nahajajo na površini zemlje ali blizu njega, odstranite le zgornji sloj.

Jama napolnite s kompostom. Če je globok, kompost položite na gladino tal, v plitkem - položite v plasteh, izmenično kompost (10-12 cm) in tla (5-6 cm), dokler višina plasti ne doseže 50 cm nad gladino tal.

Nato na razdalji 25-30 cm naredite luknje s globino 20 cm. V njih potopite koščke micelija boletusa in ga napolnite z zemljo. Nasad nemudoma zalijemo s hitrostjo 20 litrov na 1 m² in ga prekrijemo s plastjo odpadlega listja ali gozdne stelje.

Kako gojiti gozdne gobe v državi 5

Ne pozabite segreti micelija za zimo

Da se micelij lahko ukorenini, ga je koristno hraniti s sladkorno raztopino: 10 g sladkorja na 10 litrov vode. Poleti naj bodo tla rahlo vlažna. Parcelo zalivajte občasno, zlasti med sušo. Za zimo ga pokrijte s plastjo padlih listov, mahu ali smrekovih vej, spomladi pa jih ne pozabite očistiti.

V ugodnih razmerah se plod bobice začne že naslednje leto po zasaditvi nasada. Učinkovitost je 5-15 gob z 1 m² Ob pravilni negi vas bo gobasta brlog razveseljevala z letino 4-5 let. Po tem obdobju je treba micelij gob ponovno posaditi po isti metodi..

Kako gojiti boletus

Naslednji prebivalec gozda, ki ga ljubijo številni nabiralci gob, je bolet, ki ga je tudi enostavno gojiti sam..
 
Za drevesa breze, kot za vse gozdne gobe, je za normalno življenje in rast potrebno ne panje, ampak živo drevo. Micelij iz svojega koreninskega sistema absorbira ogljikove hidrate in aminokisline, kar drevesu daje vlago, mineralne spojine in naravne antibiotike, ki ga ščitijo pred škodljivci in boleznimi. Zato je nujno, da se območje gob čim bolj približa naravnemu habitatu glive..

Kako gojiti gozdne gobe v državi 6

Kar se tiče metod gojenja - so enake kot za gobe in bolet.

Razmnoževanje spore

Drobno nasekljane prezrele gobe zmešamo z eno žlico moke in želatino v prahu. Mešanico nalijte z vlažno zemljo pod zrela drevesa. Spore bodo kaljile in tvorile glivično korenino. Po nekaj sezonah lahko pričakujete prvo žetev.

Raste iz sadnih teles

Izberite mlade primerke bolet, mletite in zakopajte v zgornjo plast zemlje poleg koreninskega sistema drevesa. Sadna telesa tvorijo micelij in po enem letu lahko ob dobri vlažnosti tal dobite majhen pridelek 2-3 gobe.

Druga možnost je, da v deževnem vremenu majhne koščke mladih gob raztresete pod drevesi in jih pokrijete z odpadlim listjem. Oblikovanje micelija ne bo nič manj učinkovito.

Presaditev micelija

To je naporen in ne vedno učinkovit postopek. Poiščite mlado drevo v gozdu z brezami. Previdno izkopite micelij in prenesite na svoje spletno mesto. Položite ga pod listno ali iglasto drevo.

Saje gob ne postavljajte v bližini sadnih pridelkov, saj gobe tvorijo mikorizo ​​in rastejo v simbiozi le z gozdnimi drevesi. Mnoge gobe so celo poimenovane po drevesih, ob katerih živijo (boletus, boletus).

Zrno olja - raste na rastišču

Ta goba je ravno prav priročna za gojenje s cepljenjem micelija..

Kako gojiti gozdne gobe v državi 7

Če opazite nekaj majhnih borovcev s stalnim pridelkom masla, lahko varno presadite gobe na svoje spletno mesto. Ne pozabite, da olje raje tla, bogata z apnom in posredna sončna svetloba. Nabiralka gob presaditev presadi precej udobno in se dobro ukorenini. Z rednim zalivanjem (še posebej obilno jih je treba zalivati ​​v suhem vremenu) se bodo po 3-4 letih pojavile prve gobe in vas razveselile z obilnim sadjem skozi vso sezono - vsake tri tedne, od sredine maja.

Country maslo skoraj ni podvrženo napadom črvov, velikost njihovih klobukov pa lahko doseže 10 cm.

Gojenje gob v državi

Druga čudovita goba, ki jo je tako enostavno "udomačiti", je pokrovček žafranovega mleka!
 
Zanj, pa tudi za njegove gozdne kolege, je pomembno tudi ustvariti prave pogoje, čim bližje naravnim. Rdečelaske raje rastejo v senci z dobro kroženjem zraka. Tla naj bodo vlažna in vsebujejo gnilo listje in iglice. Pomembno je zagotoviti, da z začetkom pomladi območje ne bo poplavljeno, sicer bodo gobe umrle.

Kako gojiti gozdne gobe v državi 8

Nasadi žafrana lahko gojite na več načinov.

Sejanje micelija

Kot v prejšnjih primerih nabirajte klobuke, tokrat pa stare gobe. Na drobno jih sesekljajte in jih, potem ko jih posušite na krpi, previdno razporedite po vlažni zemlji. Dobro ga olupite, pokrijte z mahom in prelijte s toplo vodo. Po dveh tednih dvignite mah: če so pod njim vidne zeleno-vijolične niti, podobne navadni plesni, in klobuki odpadejo, potem se je micelij ukoreninil.

Smrekove gobe je treba položiti pod smreke, borove - pa pod borove..

Prenos micelija

Ta metoda je zelo učinkovita tudi pri sajenju gob. Pazljivo izkopajte micelij z debelino plasti najmanj 25 cm, pri čemer pazite, da ga ne poškodujete. Micelij posadite čim prej, da nima časa, da se posuši, in ne pozabite redno vlažiti tal.

Prve gobe bodo vzklile šele v naslednjem letu, potem ko ste posadili micelij ali prenesli micelij. Zbrati jih morate, previdno obrezati nogo in poskušati ne poškodovati korenine. Če tega pravila ne upoštevamo, se bo število gob vsako leto le zmanjšalo..

Seveda pa se ne sme vsak poletni prebivalec od prvega časa samostojno gojiti pridelka gozdnih gob. Vendar ne obupujte. Poskusite ukrotiti različne "gozdne prebivalce", poiščite optimalne metode vzreje in kmalu bo ta zamuden postopek nagrajen s prvo letino hišnih gob.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti