Značilnosti sajenja tulipanov

Značilnosti sajenja tulipanov 1

Zdi se, da bi bilo lahko bolj preprosto: čebulice posadimo v tla - in počakamo sadike. Toda pri sajenju tulipanov obstajajo nianse. Priprava tal, obdelava čebulic, pravilno kopanje - vse o tem in še veliko več preberite v članku.

Tulipani so močno povezani s pomladjo in počitnicami. Toda, da vas bodo cvetovi po dolgi zimi razveselili s svetlimi barvami, morate poskrbeti za njihovo sajenje jeseni.

Korak 1. Kupite in prihranite pred vkrcanjem

Značilnosti sajenja tulipanov 2

Avgusta - v začetku septembra, ko se žarnice tulipanov pojavijo v prodaji, vrtnarji samo opraskajo roke, da jih kupijo. In res: kako se mimo takšne lepote! In potem ga bodo nenadoma vsi zgrabili! In na splošno, če se vam ne mudi, bo ob koncu sezone le slab sadilni material, ki verjetno ne bo ugodil kalitvi.

Toda vredno je razumeti, da je težko ohraniti žarnice doma brez kleti. Pred sajenjem jih je treba hraniti na suhem, hladnem in prezračevanem mestu. Brez dostopa do zraka se žarnice »zadušijo«, v preveč vroči sobi se bodo razkrojile, v vlažni sobi pa bodo prekrite s plesnijo. Avgusta naj bi bila temperatura skladiščenja 20 ° C, septembra znižana na 15 ° C.

Ko kupujete tulipane na trgu, bodite pozorni na brezobzirne prodajalce, ki pod krinko elitnih sort prodajajo najcenejši sadilni material. Druga težava čebulic s trga je nevarnost pretiravanja, torej lahko dobite celo dobre tulipane, vendar ne takšnih, ki so vam bile všeč. Zato priporočamo, da kupite čebulice v trgovini, in če potrebujete redko ali zbirno oceno, jih napišite po pošti.

Če želite izbrati dobro čebulo, pojdite s preprostim listom z njihovo razvrstitvijo v trgovino ali na trg, da pravilno razumete oznake na etiketah.

Premer žarniceNajv obod
Dodatni razred>4 cm12 cm+
1. razčlenitev (velika)3,5-4 cm12/11 cm
2. razčlenjevanje (srednje)3-3,5 cm11/10 cm
3. razčlenjevanje (majhno)2,5-3 cm

ni navedeno

Otroci

Čebulice katere koli velikosti so primerne za gojenje na prostem. Vendar je vredno zapomniti, da otroci, pa tudi sadilni material 3. (in včasih 2.) razdelitve, morda ne bodo dali rož v prvem letu po sajenju. Če želite kupiti tulipane za destilacijo, poiščite samo čebulice ekstra razreda ali v skrajnih primerih 1. razčlenitev.

Dobra žarnica mora biti gosta, tehtna, s tankimi zlato rjavimi luskami in brez mehanskih poškodb. Koreninske tuberkele naj bodo na njenem dnu jasno vidne, vrat pa naj bo čvrst in suh na dotik. Bodite pozorni tudi na prisotnost vrha bodočega stebla, ki še ni zrasel.

Korak 2. Izberite mesto in pripravite tla.

Značilnosti sajenja tulipanov 3

Izberite mesto za sajenje tulipanov, tako da bo rastišče odprto, zmerno sončno in zaščiteno pred močnimi vetrovi. Tla morajo biti dobro odcedna, izravnana ali z rahlim naklonom, kar omogoča odtok taline. Kljub temu, da so tulipani higrofilirani, jih lahko stagniranje podzemne vode uniči. Čebulice se pogosto zmočijo, prizadenejo jih glivične bolezni, pozimi pa zmrznejo. Zato nižinska, poplavljena območja niso primerna, sicer pa morate opremiti dober drenažni sistem.Tulipani se odlično počutijo na ohlapnih, rodovitnih, prepustnih peščenih ilovicah in ilovicah z nevtralno in rahlo alkalno reakcijo. Težka ilovnata tla so primerna šele po njihovi optimizaciji z dodajanjem grobega rečnega peska, šote z nevtralnim pH in humusa.

Če pa imate glineno zemljo, ne obupajte. Tu je nekaj nasvetov, kako gojiti tulipane tudi na trdih tleh..

 • Značilnosti sajenja tulipanov 4Značilnosti sajenja tulipanov 5

  Kako posaditi tulipane v glineno zemljo, da lepo cvetijo

  Povemo vam, kako gojiti čebulne cvetove na težkih glinastih tleh.

Za pripravo tal za sajenje tulipanov upoštevajte naslednja navodila.

 1. Izkopite globino 2 lopata bajonetov. Globoko kopanje je potrebno, ker korenine, ki rastejo od dna, so daleč od površine. Pomembno je, da delo opravite vnaprej (2-3 mesece, vsaj 2 tedna pred sajenjem), tako da ima zemljišče čas za poravnavo. V nasprotnem primeru bodo rastoče korenine poškodovane..
 2. Razrahljajte težka tla. Če so tla precej težka in niso dovolj ohlapna, ji dodajte pesek, gnilo žagovino ali šoto.
 3. Gnojiti. Od organskih gnojil sta najbolj primerna kompost in humus 2-3 letne izpostavljenosti (10-15 kg / m2). Kislo zemljo je potrebno limitirati, da se pH doseže na 7,1-7,5. Kompleksna mineralna gnojila z visokim odstotkom kalija in fosforja se uporabijo neposredno pred sajenjem (40-100 g / m²). 
 4. Načrtujte svoj pristanek. Vnaprej, ko morate posaditi čebulice tulipanov, je zelo težko. Priporočljivo je posaditi 3-4 tedne pred prvo zmrzaljo, tako da imajo cvetovi čas, da se ukoreninijo. Ampak od takrat tega trenutka ni mogoče natančno izračunati, datumi so lahko premaknjeni. Na srednjem pasu je optimalen čas obdobje od sredine septembra do začetka oktobra, ko se tla ohladijo na 6-10 ° C na globini 15 cm. Če je jesen topla, ne smete pohiteti, da pošljete tulipane na tla. Konec koncev, če je temperatura tal med sajenjem višja, pride do porabe hranil in rastline prezimujejo slabo..

Tulipani ne hranite s svežim gnojem. To lahko povzroči poškodbe žarnic zaradi glivičnih bolezni. Poleg tega sveže organske pritegnejo deževniki, nato pa moli, ki ne morejo samo pokvariti videza cvetličnega vrta, ampak tudi prispevati k izgubi rastlin.

Korak 3. Pripravite čebulo

Značilnosti sajenja tulipanov 6

Pred sajenjem opravite popoln sanitarni pregled čebulic in neusmiljeno zavrnite vse bolnike. Celo ena prizadeta čebulica lahko okuži ne le svoje najbližje sosede, temveč tudi celotno zemljo.
Sadilni material razvrstite z razčlenjevanjem. Velikost je pomembna pri sajenju, poleg tega pa je lažje skrbeti za cvetove, posajene z razčlenjevanjem, in jih nato izkopati.

Neposredno pred sajenjem 30-40 minut čebulice namočite v raztopini zdravila Maxim Dachnik, Vitaros, 0,5-kalijevega permanganata ali katerega koli drugega fungicida.

Korak 4. Čebulice posadite v tla

Značilnosti sajenja tulipanov 7

Optimalna debelina sloja tal od dna tulipana do zemeljske površine je tri višine čebulnic pri sajenju na lahka tla in dve njegovi višini na težkih tleh. Zavrnite pristanek na globini več kot 20 cm. Otroke je treba poglobiti za približno 8 cm.

Ne odstranite kosmičev iz žarnice, kot opravljajo zaščitne funkcije. In da bi prestrašili glodalce, priporočamo, da posadite sadilne materiale s sveže mletim rdečim poprom.

Razdalja med čebulicami je določena z njihovo velikostjo, pa tudi namenom sajenja. Če ustvarite svetlo gredico za eno sezono (po cvetenju bodo čebulice vržene ven), posadite blizu - na razdalji 2-krat večji od premera čebulice.

Če pa načrtujete dolgoročno gojenje, pazite na resnejšo razdaljo med cvetovi. Pomembno je, da rastline dobijo dovolj svetlobe in prehrane, pa tudi za lažjo nego zanje. Velike čebulice posadite v vrsticah v intervalih 8-10 cm, med vrsticami pustite 20-25 cm. Verjame se, da je največjo produktivnost mogoče doseči s sajenjem 50 velikih čebulic na 1 kvadratni meter, majhnih do 80-100 kosov..

Začnite sajenje z tulipani zgodaj cvetenja, postopoma prehajate na poznejše sorte.

Tradicionalno so tulipani zasajeni v luknjah. Še več, če žarnic ni preveč, potem za vsako od njih izkopite ločeno luknjo. Če načrtujete obsežno sajenje, lahko izberete zemljo do želene globine po celotnem območju, izravnajte dno in nato razporedite čebulice.

Na dno vrtin nalijte nekaj peska, kar bo ustvarilo ugoden zračni režim za žarnico in zmanjšalo tveganje za okužbo.

Če sadite, čebulice ne potiskajte močno v tla. Tako lahko poškodujete koreninsko kroglico, in to je nevarno za razvoj bolezni. Previdno položite čebulo in jo prekrijte z zemljo, tako da na mestu sajenja ne ostane vdolbina, v kateri se lahko nabira voda.

Ni važno, če žarnico postavite na dno ali na stran. Ko pa se vrh spusti, porabi več energije in časa, da izžene kalček, posledično pa se cvetenje zavleče.

Dogaja se, da je optimalni čas za sajenje že davno minil in v shrambi ali kleti ste našli pozabljene čebulice. Ne shranjujte jih do pomladi. Kako posaditi takšne tulipane, lahko preberete v našem članku.

 • Značilnosti sajenja tulipanov 8Značilnosti sajenja tulipanov 9

  Pozno za sajenje tulipanov? Ni strašljivo!

  Kako posaditi tulipane in kaj storiti, če so datumi sajenja minili?

Korak 4. Zavetje za zimo

Čeprav se tulipani ne bojijo zmrzali, zaklonjene rastline dajo še 50 čebulnic, močnejše cvetne stebla in velike cvetove. Zato je ob nastopu dolgotrajnega hladnega vremena (ko tla čez dan zamrznejo in se čez dan odmrznejo), priporočljivo zasaditi nasade in jih prekriti s smrekovimi vejami.

Mulčenje je še posebej pomembno, če ste odložili sajenje ali ste se odločili za gojenje kapricičnih nizozemskih sort. V tem primeru po prvi zmrzali potresemo s plastjo 5-10 cm šote ali komposta.

Načini sajenja tulipanov

Značilnosti sajenja tulipanov 10

Poleg sajenja v luknje obstajajo tudi druge možnosti za gojenje tulipanov - v košarici, na mreži ali v okrasnih škatlah.

 • Pristanek v košu. V prodaji so posebni zabojniki za sajenje čebulic. Zahvaljujoč njih je sajenje tulipanov veliko lažje. Za naslednjih nekaj žarnic vam ni treba vsakič upogniti. Ko uporabljate takšno košaro, se morate upogniti le enkrat - posodo zakopati v tla. Druga prednost te metode je, da se lahko na rastlinjaku razporedijo vse rastline glede na sorte in se zagotovo ne bodo mešale. In prisotnost strani (10-12 cm) služi kot dodatna zaščita pred glodalci. Če želite izkopati košaro, je dovolj, da z vogala zalepite njegov vogal, ki se bo pojavil na površini, skupaj z vso njegovo vsebino. Če uporabljate posode z velikimi odprtinami na dnu, vilice usmerite pod dno, tako da majhne žarnice ne bodo izpustile skozi odprtine.
 • Namestite na plastične mreže. Govorimo o mrežah, ki prodajajo krompir, korenje in drugo zelenjavo. Pomen tega "izuma" je zaščita pred miši na terenu. Na predvidenem mestu je potrebno tla odstraniti na želeno globino in izravnati dno. In nato je razrezana mreža položena tako, da njeni robovi štrlijo nad površino pristajalnih žlebov in so pokriti s peskom 2-3 cm. Naslednja naloga je razporeditev čebulic in jih previdno potresemo z zemljo. Na koncu skrijejo robove rešetke v tla, da ne pokvarijo videza gredice.
 • V okrasnih škatlah in vazah. Če vaši načrti vključujejo okrasitev vrta s cvetličnimi škatlami, jeseni izberite čebulice nizkih tulipanov. Položite jih v nekaj kosov v plastične lonce ali katere koli druge posode (na primer v odrezane kante za vodo) z velikim številom drenažnih lukenj. Vkopljite v zemljo ali pustite v hladni kleti. Spomladi postavite v okrasne posode in uredite na vrtu.

Izpostavite lahko tudi drug način sajenja tulipanov - za destilacijo za počitnice. V tem primeru morate ravnati nekoliko drugače. 

 • Značilnosti sajenja tulipanov 11Značilnosti sajenja tulipanov 12

  Stlačenje tulipanov za pomladne počitnice v 6 korakih

  Šopek tulipanov, ki ga gojite sami sredi februarja, je povsem pravi. Glavna stvar je pravilno organizirati forsiranje žarnic. Pokazali vam bomo, kako to storiti..

Pri sajenju tulipanov ni nič zapletenega. Mnogi to storijo, ne da bi se držali nobene tehnologije. Če pa je to vaše prvo seznanitev s čebulnimi čebulicami ali če želite vse narediti "po znanosti", bodo naša priporočila spomladi pomagala dobiti svetel cvetlični vrt.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti