Kaj storiti s tulipani po cvetenju

Kaj storiti s tulipani po cvetenju 1

Znano je, da tulipani potrebujejo nego ne le v rastni sezoni. Popolnoma mogoče jim je dati pravico, da ob pravilni negi in ob upoštevanju preprostih pravil ponovijo bujno cvetenje.

Odvisno od sorte tulipani začnejo cveteti od marca do junija. Cvetenje traja od enega do treh tednov, nato rastline začnejo izgubljati videz in postopoma bledijo. Vendar to ni razlog, da bi nehali skrbeti zanje..

Ali moram po cvetenju rezati tulipane?

Da bi ohranili velikost brstov, je nujno treba odrezati tulipane po vsakem cvetenju. To je posledica dejstva, da med rastno sezono rastlina tvori novo mlado čebulico pod zemljo (včasih več čebulic), znotraj katere se sprva rodijo poganjki in cvetovi naslednjega leta. Če želite bolje dozoreti bodočo čebulico in ohraniti vse potrebne hranilne snovi, morate osvežiti pecelj iz starega popka.

Tulip spada med trajnice: njegov razvoj od semena do cvetočega stanja traja od tri do sedem let. In če boste pravilno skrbeli za to rastlino, bo vsako leto oblikovala bujne brsti.. 

Kdaj in kako obrezati tulipane po cvetenju?

Kaj storiti s tulipani po cvetenju 2

Pohranjeno površino tulipana je treba odrezati neposredno v bližini žarnice

Postopek obrezovanja tulipanov, potem ko so zacveteli, ima več tankosti. Počakati je treba, da se cvetni listi rastlin posušijo in se zlahka ločijo od stebla. Nato morate najprej zabeležiti lokacijo čebulic tulipanov v tleh, tako da je bilo lažje najti kope..Orodje za rezanje je treba očistiti z robčki, ki vsebujejo alkohol ali tekočino (za to lahko uporabite tudi kalijev permanganat in vitriol) in ga obrišite s čisto krpo.

Kaj storiti s tulipani po cvetenju 3

Da bi podaljšali življenjsko dobo šopka tulipanov v vazi, morate zmanjšati količino tekočine v njej

Če se odločite, da boste za šopek vzeli tulipane z gredice, potem v tem primeru stebel rastlin ne bi smeli odrezati, ampak jih skrbno zlomiti, na njih pa pustite vsaj dva spodnja lista: za povrnitev moči bodo potrebovali cvet. 

Ali moram spomladi po cvetenju zalivati ​​in gnojiti tulipane?

Kaj storiti s tulipani po cvetenju 4
Količino vode za namakanje je treba postopno zmanjševati

Po cvetenju je treba tulipane še dva tedna zalivati.

Tulipani lahko spomladi nahranite za bujno cvetenje z gnojili, ki vsebujejo dušik, fosfor in kalij. Če pa cvetočih tulipanov ne bi hranili, potem je treba po obrezovanju tla gnojiti s fosforjem in kalijem, pomešanimi v enakih razmerjih s hitrostjo 30-35 g mešanice na kvadratni meter. 

Mineralna gnojila, ki vsebujejo mangan, cink in bor, ne bodo odveč. Tulipanov ne gnojite z gnojem: lahko izzove gnitje čebulic. Kontraindicirano v teh barvah in kloru..

 • Kaj storiti s tulipani po cvetenju 5

  Čebulice tulipanov odstranimo v suhem vremenu, da jih ne poškodujemo

  Na splošno je čas za

  črpanje čebulic tulipanov iz tal pade konec junija - v začetku julija, ko so te rastline že zbledele, vendar njihovi podzemni poganjki še niso imeli časa, da bi se "izgubili". V severnih regijah se ta čas preusmeri na sredino julija - začetek avgusta.

  Čebulice tulipanov izkopljemo v času, ko približno dve tretjini njihovih listov porumeni. Z zgodnjo nabiranjem rastlina ne bo imela časa, da bi oblikovala visokokakovosten sadilni material, kasneje pa bo povzročila izsušitev in izgubo čebulnice.

  Po odstranitvi čebulic iz zemlje jih je treba preveriti na plesen, gnilobo, fusarium in druge bolezni.

 • Kaj storiti s tulipani po cvetenju 6

  Žarnice tulipana je treba hraniti v hladnem in suhem prostoru z dobrim prezračevanjem. Ob pravilnem vzdrževanju se bodo do konca počutili odlično

  jesenski pristanek, ki ima tudi svoje značilnosti.
  Kaj storiti s tulipani po cvetenju 7Kaj storiti s tulipani po cvetenju 8

  Značilnosti sajenja tulipanov

  Tulipani so s svojim šarmom očarali številne vrtnarje. Kako posaditi te čedne moške, da bodo zgodaj spomladi občudovali svetle gredice?

Čebulice tulipanov je najbolje posaditi v odprto tla od sredine septembra do sredine oktobra.

Lepo in veličastno cvetenje tulipanov sploh ni težko doseči: posvetite jim pozornost - in ti bodo odgovorili.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti