Kako posaditi čebulice tulipanov jeseni

Kako posaditi čebulice tulipanov jeseni 1

Kršitev pravil za sajenje čebulnic in nepravilno izbran čas lahko privede do dejstva, da bo spomladi podeželje ostalo brez tulipanov. Kako se temu izogniti?

Čebulice rastlin, ki cvetijo spomladi, posadimo jeseni. To daje tulipanom priložnost, da rastejo korenine, preden se prehladi..

Kdaj posaditi tulipane?

Količina in kakovost cvetov v tulipanih spomladi je odvisna od tega, kako pravilno je izbran čas sajenja. Težava pri tem je, da se datumi pristanka, odvisno od vremena, lahko razlikujejo. Običajno se pojavijo v obdobju od sredine septembra do sredine oktobra.

Ali je mogoče natančneje določiti čas sajenja tulipanov? Obstajajo 4 načini za to..  

1. Čebulice posadimo 6 tednov, preden tla zmrznejo..

2. Tulipani se lahko sadijo, ko temperatura tal pade pod 15 ° C.

3. Sajenje čebulnic lahko načrtujete po prvi resni zamrznitvi (ko se zjutraj pojavi zmrzal).

4. Drug način za določitev časa za sajenje tulipanov je odštevanje 4-8 tednov od trenutka pojava cvetnih čebulic v prodaji.

Nekateri vrtnarji verjamejo, da je treba tulipane (in druge čebulice) posaditi le na rastoči luni. To bo pripomoglo k povečanju čebulnic. Propadajoča luna nasprotno vodi v bledenje sadilnega materiala.

Kako kupiti kakovostne čebulice tulipanov?

Pri nakupu čebulic tulipanov jih morate natančno razmisliti. Posebno pozornost je treba nameniti velikosti sadilnega materiala. Za sajenje v odprto tla je priporočljivo izbrati čebulice premer 3-4 cm. Če je žarnica večja od 4 cm, potem je primernejša za silo doma.Kako posaditi čebulice tulipanov jeseni 2

Čebulica za destilacijo (levo) in čebulica za sajenje v tla (desno)

Čebulice tulipanov morajo biti suhe, težke in močne na dotik, brez razpok in madežev. Upošteva se samo tak sadilni material zdrav in primeren za pristanek. Pomembno je razumeti, da lahko tudi ena obolela žarnica okuži vse ostale..

Pomembno je tudi zagotoviti, da so žarnice pokrite. rjave luske, ščiti jih pred poškodbami. Lupina mora biti čim bolj popolna, vendar tanka, ker gosta luska kaže, da je bila žarnica izkopana pozno (prekomerno izpostavljena tlom). In lahko zamudi sadike.

Kako posaditi čebulice tulipanov jeseni 3

Pred sajenjem natančno preglejte čebulice tulipanov
Na površini sadilnega materiala ne sme biti plesni., anlaža stebla lahko vidimo, vendar ne smejo rasti. Donetsk kakovostna čebulica je gosta, z gomolji korenin. Ne sadite čebulnic z mehkim dnom ali rastočimi koreninami..

Priprava čebulnic za sajenje

Pred sajenjem čebulic tulipanov jih je treba jedkati. Postopek bo zaščitil sadilni material pred številnimi boleznimi. Čebulice najlažje razkužite tako, da jih 30 minut spustite v roza raztopino kalijevega permanganata.

Kako posaditi čebulice tulipanov jeseni 4

Pred sajenjem čebulic tulipanov morate pobrati

Izbor lokacije in priprava tal

Območje, na katerem bodo posajene tulipane, bi moralo biti dobro osvetljeno mesto. Če ni dovolj osvetlitve, se bodo tulipani začeli raztezati in upogibati, barva brstov pa lahko postane bolj bleda.

Ti cvetovi ne marajo stagnacije vode v tleh, zato jih je zelo pomembno saditi na ravni podlagi brez lukenj, v katerih bi se lahko zadrževala vlaga. Tulipani ne prenesejo hladnega in močnega vetra.

Rože najbolje uspevajo v tla z nevtralno ali rahlo alkalno reakcijo. Če so tla kisla, bodo začeli ustvarjati "slepe" brsti..

Postavite oder za sajenje tulipanov mora biti 1-2 meseca. Zemljo kopajte do globine 30 cm in po potrebi v njej gnojite. Njihova količina je praviloma odvisna od kakovosti tal..

Za slabo zemljo lahko kupite gnojila za čebulice, vključno z vsemi potrebnimi komponentami, ki so potrebne za te rastline (vključno s tulipani). Vendar pa mnogi raje zemljo pripravijo sami. Naslednja količina gnojil spada na 1 m² zemlje:

  • 2 vedra gnilega gnoja ali komposta (v nobenem primeru ne smete jemati svežega gnoja),
  • 200 g lesnega pepela,
  • 500 g dolomitne moke,
  • 50 g dvojnega superfosfata,
  • 30 g kalijevega sulfata (ali kalijevega nitrata),
  • 25 g amonijevega nitrata (prispevajte tik pred sajenjem tulipanov).

Kako posaditi čebulice tulipanov jeseni 5

Tla za sajenje tulipanov je treba pripraviti vnaprej

Sajenje tulipanov v tla

Globina pristajanja tulipani so odvisni od velikosti čebulic. Velike čebulice so posajene do globine 12-14 cm, majhne - 6-8 cm. Tulipani se ne smejo saditi globlje od 15 cm.

Če dvomite, kako globoko je treba posaditi tulipane, uporabite pravilo "tri višine". To pomeni, da mora biti globina sajenja enaka trikratni višini čebulice.

Razdalja med žarnicami je odvisno od namena, za katerega so posajene tulipane. Če morate dobiti bujne zavese, potem so cvetovi nameščeni precej blizu: po 8-10 cm (običajno se izvajajo v drevesnicah). Če kraj dopušča, je bolje posaditi tulipane na razdalji 10-20 cm drug od drugega, tako da ne ovirajo razvoja sosedov.

Čebulice tulipanov so najbolje posajene po ocenah. To naj bi olajšalo njihovo razvrščanje med izkopom. Poleg tega je sorte z majhnimi čebulicami priporočljivo saditi na južni strani cvetličnega vrta, da jih višje rastline ne zasenčijo..

Pohitite s posaditvijo tulipanov pravočasno in zagotovo vas bodo razveselili z obilico brstov v naslednji sezoni.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti