7 Skrivnosti uspešnega sijanja cvetov čebulnic

7 Skrivnosti uspešnega sijanja cvetnih čebulic 1

Cvetoči krokusi pod božičnim drevesom niso čarovnija in ne Photoshop, ampak resničnost. Dovolj je, da kompetentno pristopite k gašenju žarnic in pomlad bo prišla k vam v najbolj nepričakovan trenutek.

Vendar preprosto kopanje čebulic v predalu s tlemi in postavitev na okno za to ni dovolj - najverjetneje bodo gnili, ne da bi pognali, ali pa bodo pognali, vendar ne bodo dali popkov. Za tiste, ki v hladni sezoni še nikoli niste dobili šopka prvorodij, smo v enem gradivu zbrali vse skrivnosti in tankosti izven sezone.

Izberite pravo cvetje

7 Skrivnosti uspešnega sijanja cvetnih čebulic 2

Niso vse spomladanske čebulice primerne za zimsko destilacijo, nekatere imajo predolgo obdobje mirovanja in preprosto nimajo časa za cvetenje. V ta namen so najbolj primerni krokusi, hroščki z majhnimi cvetovi, narcisi, podhranjeni tulipani, muscari, galantona, topovi, hiodooksi in druge drobnice. Vendar pa vse sorte dobro ne kalijo pozimi.

Lahko odženete ne samo čebulice, temveč tudi cvetove z debelim korenikom, na primer irisi ali callas.

Če nimate izkušenj z gojenjem čebulnic, je priporočljivo, da za ta sadilni material kupite oznako "za destilacijo" ali najzgodnejše sorte, ki obljubljajo najhitrejše cvetenje. Mimogrede, krokusi veljajo za najpreprostejšega v prisiljevanju, zato je za novinca vrtnarja bolje, da svoje znanje in spretnosti preizkusijo v tej kulturi.

 • 7 Skrivnosti uspešnega sijanja cvetnih čebulic 37 Skrivnosti uspešnega sijanja cvetov čebulnic 4

  10 najboljših sort tulipanov za destilacijo (imena, fotografije, opisi)

  Poglejte te čudovite rože! Pozimi jih lahko gojite doma.

Posadite pravočasno

7 Skrivnosti uspešnega sijanja cvetnih čebulic 5

Običajno se destilacija čebulnic začne konec avgusta - sredi septembra, in če želite samo eksperimentirati, potem vam bo to obdobje ustrezalo. Če pa vaši načrti vključujejo prejem cvetja za določen praznik, se je bolje osredotočiti na naslednje datume:

 • cvetje za novo leto - pri sajenju konec avgusta-
 • cvetje za valentinovo - pri sajenju v začetku oktobra-
 • cveti do 8. marca - pri sajenju v prvi dekadi oktobra.


Ne pozabite, da cvetovi ne morejo cveteti in cvetijo takoj po sajenju jeseni - imeti morajo skrajšano, vendar še vedno "zimo". Domovina žarnic običajno traja 2-2,5 meseca.

Razvrstite in sanirajte sadiko

7 Skrivnosti uspešnega sijanja cvetov čebulnic 6

Ne glede na to, ali kupujete sveže čebulnice za forsiranje ali se odločite za lastno, jih pred sajenjem natančno preglejte. Čebulice naj bodo velike, težke, enakomerne, brez gnilobe, razpok in zagotovo z nepoškodovanim dnom. 

Očistite jih od lusk, suhih lupin, starih mrtvih elementov. Nato žarnice razkužite tako, da jih pol ure potopite v temno roza raztopino kalijevega permanganata. Če to ni mogoče, segrejte vodo na 40 ° C in v njej potopite sadilni material za 5 minut. 

Čebulice lahko posadite eno na več ali več, druga možnost pa je videti še bolj zanimiva. Vendar je pri sajenju pomembno zagotoviti, da se čebulice ne dotikajo. Med njimi pustite najmanj 1 cm zemlje, da voda med namakanjem ne zastaja, ampak sega do korenin. 

Vnaprej pripravite posode, tla in drenažo 

7 Skrivnosti uspešnega sijanja cvetov čebulnic 7
Čeprav lahko kupite že pripravljeno zemljo, je bolje, da jo pripravite sami in vnaprej, da novembra ne boste šli v kočo za tlemi. V tem primeru ne boste potrebovali samo tal, ampak tudi drenažo. 

Najbolje je, da na dno rezervoarja nalijete 1-2 cm ekspandirane gline ali drobnega gramoza in na vrh položite mešanico šote in peska v razmerju 4: 1. Vendar je primeren tudi substrat iz enakih delov pločevine, travnika, humusne zemlje in peska. V skrajnem primeru lahko zemljo vzamete z grebenov, vendar je ne pozabite razkužiti in jo zrahljati, tako da jo pomešate s šoto in peskom. 

V posodo nalijte toliko zemlje, da ostane 2 cm do roba. Poleg tega vrhovi čebulic ne bi smeli biti pokriti z zemljo. 

Trudijo se izbrati čudovite posode za forsiranje čebulic, vendar videz lonca ni pomemben za cvetove. Zahteve, ki jih je treba upoštevati, niso povezane z materialom posode in z videzom in so naslednje: 

 • na dnu rezervoarja mora biti luknja za odtekanje odvečne vode- 
 • posoda mora imeti široko grlo in gladke (znotraj) stene- 
 • višina posode ne sme biti manjša od višine dveh čebul. 

Upoštevajte "sezonskost" 

7 Skrivnosti uspešnega sijanja cvetnih čebulic 8

Po sajenju je vaša naloga urediti čas počitka za čebulice. Če želite to narediti, zalite zemljo v loncu, jo pokrijte z vrečko in jo postavite v temno, hladno sobo, kjer temperatura ni višja od 7 ° C in vlažnost 60-70. Tam jih obiščejo vsakih 2-3 dni, jih prezračijo in poskrbijo, da se tla ne izsušijo. 

Kraj, primeren za prvo stopnjo prisiljavanja, je lahko predelek za sadje v hladilniku, neogrevana loža ali garaža. 

Po 12-14 tednih (za tulipane 16-22 tednov) se bodo na čebulicah pojavili poganjki in v rastlinah se bo začela subjektivna "pomlad". Pustite jih, da zrastejo na 3-4 cm, nato pa jih prestavite na svetlo mesto. Prve dni je treba na lonec postaviti papirnato vrečko, tako da lahki in krhki poganjki ne bodo opekli od nenadnega sonca in se postopoma obarvali zeleno. Ne bodite prestrašeni, če vidite, da so poganjki v loncih rumeni ali belkasto zeleni. To ni znak bolezni ali nepravilne kmetijske tehnologije, ampak reakcija na rast v temi. 

Po potrebi lahko pospešite rast cvetnih puščic na čebulicah. Če želite to narediti, povečajte temperaturo v sobi za 5-7 ° C in jih prelijte s toplo vodo. Vendar bodite pripravljeni na dejstvo, da takšno cvetje ne bo samo cvetelo hitro, temveč bo zelo kmalu zbledelo, za čebulo pa lahko taka hitrost postane usodna. 

Vsak dan poskrbite za ohrovt 

7 Skrivnosti uspešnega sijanja cvetnih čebulic 9

Od trenutka prenosa na toploto žarnice res ne potrebujejo vaše nege. Glavna stvar je, da se tla ne izsušijo in zasaditve same ne trpijo zaradi vročine v bližini baterije. Najbolje se bodo počutili v prostoru, kjer temperatura zraka ne presega 20 ° C in visoka vlažnost. 

Poskusite zaščititi lonce pred otroki in hišnimi ljubljenčki, saj jih pogosto privlačijo vse novo, padec z okenske police pa je lahko usoden za vaše žarnice. 

Če ste naredili vse pravilno, se bodo po 3-4 tednih brsti pojavili na majhni čebuli, po enem mesecu pa na tulipanih. 

Čebulice shranite po cvetenju 

7 Skrivnosti uspešnega sijanja cvetnih čebulic 10

Ko cvetovi zbledijo, zalivanje rastlin postopoma zmanjša, poskuša opazovati naravni potek dogodkov. Čebulice, na katerih so listi popolnoma porumeneli, izkopljemo, očistimo korenine in očistimo na suhem, dobro prezračevanem, a ne hladnem mestu. 

V septembru jih lahko posadimo v odprto zemljo in jih še naprej gojimo, kot običajno, ali jih uporabimo za ponovno destilacijo. Vendar pa je vredno spomniti, da cvetenje izven sezone močno izčrpava čebulico, naslednje leto pa morda ne bo cvetelo ali dalo zelo majhno rožo. Vsakič je bolje uporabiti nov sadilni material ali iste čebulice, vendar z intervalom 2 leti.

Pridobivanje prašnikov pozimi ni tako težko, vendar ima destilacija en odtenek. Če ste se že odločili za ta postopek, ne pozabite na pristanke za en dan, sicer lahko vse pade v odtok. In ne pozabite, da narcisi, ki cvetijo na oknu ali hijacinti, lahko postanejo pravi božični čudež in čudovito darilo..

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti