11 Pogosta vprašanja o sajenju čebulnic

11 Najpogostejša vprašanja o sajenju čebulic 1

Kdaj in kako posaditi čebulnice? Ali jih moram presaditi in kako pogosto? Kako izkopati in shraniti čebulice? Ali je mogoče posaditi tulipane in hijacinte iz posod v cvetličnem vrtu? Odgovorimo na vznemirljiva vprašanja o sajenju in gojenju čebulnih cvetov

Spomladanske čebulice krasijo vrt veliko pred tem, da v cvetličnih gredicah zacvetijo druge cvetlice, jeseni in poleti. Rože, ki so zrasle iz čebulnic, so privlačne zaradi svoje lepote, nenavadne oblike in barve socvetja. Na svojem cvetličnem vrtu jih ni tako težko gojiti.

Odgovorimo na najpogostejša vprašanja, ki se pojavljajo začetnikom vrtnarjem med gojenjem teh rastlin..

1. Kdaj posaditi čebulico?

Čas za sajenje je ključ za gojenje cvetov. Seveda se dobro zavedate, da spomladanske čebulice sadimo jeseni, poletne in jesenske pa sadimo spomladi. Vendar ni pomembna samo sezona, ampak tudi poseben mesec sajenja. Torej, na primer, galant in krokus cveti zgodaj spomladi, vendar prvi sadimo v tla od julija do septembra, drugega pa od septembra do začetka novembra.

11 Pogosta vprašanja o sajenju čebulic 2

Vsekakor splošno pravilo pravi, da čebulic nikoli ne bi smeli saditi v zamrznjeno zemljo..

Kako dobro se upošteva čas sajenja čebulnic, je odvisno od tega, kako dobro se bo rastlina ukoreninila, in ali bo cvetela. Da se ne bomo zmešali in začeli sajenje samozavestno, vzemite v zakup naš koledar za sajenje čebule.

2. Kako posaditi globoke čebulice?

Še eno pomembno vprašanje. Čebulico zakopljite pregloboko - rastlina morda sploh ne doseže površine. Ni dovolj globoka - žarnica se lahko izsuši ali se sonce opere in umre.

11 Pogosta vprašanja o sajenju čebulic 3

Manjši kot je gomolj ali čebulica, bližje so zasajeni površini zemlje. Majhne čebulice, na primer, najpogosteje pokopljejo 5-10 cm, cvetovi z veliko čebulico ali rožnico - 15-20 cm. Ko posadite nekaj eksotičnih poletno cvetočih rastlin (amarillis, gimenokallis itd.), Zgornji del čebulnice pustimo na površini.

Najpogosteje vrtnarji uporabljajo to pravilo: globina sajenja je enaka višini čebulice, pomnoženo s tremi.Tabelo s podrobnimi navodili najdete v članku Kako posaditi čebulice, gomolje in koruzo?

3. Na kakšni razdalji je treba posaditi čebulice?

Nekatere čebule se dobro počutijo v skupinskih zasaditvah. Na primer, miniaturni krokus je vsekakor "eden ni bojevnik na terenu". Vendar obstajajo med žarnicami in pravi "introverti", ki raje samotijo. Na primer, krinumi, amarilizi, lilije so posajeni na razdalji 20-40 cm drug od drugega.

11 Pogosta vprašanja o zasaditvi čebulnic 4

Da rastline v gredici niso gneče, je treba jasno vzdrževati priporočeno razdaljo med njimi. V povprečju mora biti razdalja med velikimi čebulicami ali koruzami najmanj 5 cm. Natančne številke najdete v našem članku o sajenju čebulic..

4. Na katero stran kopati čebulice?

Seveda so čebulice, gomolji in koruze pokopani z dnom, iz katerega rastejo korenine, navzdol in z vrhom, iz katerega raste kalček, navzgor. Zdi se mi, da ni nič zapletenega. Toda v primeru majhnih čebulnih cvetov je pogosto težko določiti, kje sta vrh in spodaj.

11 Pogosta vprašanja o sajenju čebulnic 5

Kaj storiti v tej situaciji? Najbolje je, da žarnico položite na njeno stran. Tako še vedno najde pot do mesta na soncu. Če pa ga posadite na glavo, vam ni treba računati na poganjke.
 • 11 Pogosta vprašanja o sajenju čebulic 6

  Vse te kmetijske prakse dajejo dober rezultat. Ostaja le izbrati možnost, ki je za vas najbolj primerna.

 • 11 Pogosta vprašanja o sajenju čebulic 7

  8. Kako shraniti čebulice pred sajenjem?

  Najprej jih takoj po izkopu čebulic razvrstite in zavrnite vse bolne in poškodovane primerke.

  Nato se zračni del rastline odreže, čebulica pa se skrbno očisti iz starih lusk, pri čemer pazimo, da ne poškodujemo dna.

  11 Pogosta vprašanja o sajenju čebulic 8

  Poleg tega jih ni treba izolirati.

  Za spomladanske žarnice je značilna odlična odpornost na nizke temperature in se ne bojijo zmrzali. Toda dodatno zavetišče lahko naredi le veliko škode: med spomladanskim taljenjem snega bo mulč zadrževal vodo, čebulice pa, kot veste, res ne marajo zamrzovanja.

  Ena redkih rastlin čebule, ki se dobro počuti na vlažnih tleh, je Kamassia..

  10. Ali je mogoče posaditi čebulnice iz posod na vrtu?

  Če ste spomladi v posodah kupili preganjane tulipane, narcis, hijacinte, krokuse ali muskarje, jih lahko prenesete na svoj cvetlični vrt, vendar le pod določenimi pogoji.

  Pomembno je upoštevati, da takšno cvetje prisilno cveti pred rokom. Zato se do konca cvetenja močno oslabijo in potrebujejo okrepljeno nego.

  Izgnani socvetji se odstranijo iz izgnanih cvetov, listi in peclji pa se lahko rumenijo in izsušijo.

  11 Pogosta vprašanja o sajenju čebulic 9

  Čebulice okrepite, jih nahranite s tekočim kompleksnim kalijevo-fosforjevim gnojilom, tako da bo raztopina 2-krat manj koncentrirana, kot je priporočeno v navodilih. Cvetove zalivajte, ko se zemlja v loncih posuši do globine 2,5 cm.

  Ko tveganje za pomladne povratne pozebe popusti, rastline presadite v odprto zemljo na isto globino, na katero so bile posajene v posodah. Zračnega dela ni treba odstraniti.

  Morda naslednje leto čebulnice ne bodo cvetele, v tretjem letu pa vas bodo najverjetneje razveselile z veličastnimi cvetovi. Vsekakor je vredno poskusiti.

  11. Zakaj čebulnice niso cvetele?

  Mogoče je več razlogov, da čebulnice niso cvetele. Nekatere smo že opisali zgoraj..

  1. Rože potrebujejo presaditev. Morda že dolgo niste presadili čebulnic ali so cvetovi močno narasli in so preprosto gneči. Vrnite se na korak 6 in sledite priporočilom za presaditve.

  2. Čebulice ste presadili iz zabojnikov. Kot smo že pojasnili, čebulnice še zdaleč ne zacvetijo naslednje leto po iztrebljanju.

  3. Čebulice rastejo v senci. Večina čebulnih cvetov potrebuje dobro osvetlitev za dobro rast in lepo cvetenje. Morda je razlog v tem, da je zasaditev zasuta z velikim drevesom ali grmom.

  4. Rastlinam primanjkuje hranil. Verjetno je zemlja na vašem spletnem mestu redka in brez gnojenja cveti stradajo.

  11 Pogosta vprašanja o sajenju čebulic 1011 Pogosta vprašanja o sajenju čebulic 11

  V lilijah rastejo cvetovi - kaj storiti?

  5 možnih vzrokov za bledenje cvetov v lilijah.

Upamo, da smo lahko odgovorili na najpogostejša vprašanja glede sajenja in shranjevanja čebulnih cvetov. Če imate še vedno vprašanja - jih ne oklevajte in jih vprašajte v komentarjih na ta članek ali na našem forumu.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti