Sadi lilije s poganjki jeseni

Sadi lilije s poganjki jeseni 1Padec

velja za najboljši čas za sajenje in presajanje lilije. Po cvetenju, še pred nastopom zmrzali se čebulice lilije začnejo koreniniti, pozimi se dobro odpirajo na odprtem tleh, spomladi pa kalijo in celo začnejo cveteti. Med sprehodi po vrtnih trgovinah ali tržnicah je ogromna skušnjava, da bi kupili kakšno novo, nenavadno lepo sorto ali hibrid lilij. Po še posebej privlačnih cenah jeseni prodajajo čebulice lilije, ki so že vzklile, s poganjki. Lahko kupim in posadim takšne čebulice? Ali bo kaj smisla?

Tema sajenje lilij s poganjki, tudi jeseni, hkrati je posvečenih več videoposnetkov v video blogu Garden World. Avtor govori zelo podrobno, dostopno in nazorno o osebni izkušnji sajenja lilij s poganjki. Zelo priporočamo, da si ogledate te video posnetke. In v tem članku želimo navesti najpomembnejšo stvar, samo bistvo. Da ne bi pozabili in z bralci delili najdene informacije.

Kako posaditi lilije jeseni s poganjki

Konec poletja in jeseni na čebulicah ne bi smelo biti poganjkov lilije. Po cvetenju (avgusta-septembra) se cvetovijo stebla, le steblo ostane. Postopoma odmre in ne nastajajo novi poganjki. Rastlina se pripravlja na zimo. Če ste kupili čebulico lilije in na njej vidite poganjko, potem je najverjetneje med skladiščenjem uspaval.Takšno čebulico lahko posadite jeseni na odprtem terenu. Toda z nastopom zmrzali bodo sadike izumrle, čebulica bo prezimila, vendar v prvem letu ne bo kalila. Izkaže se, da čebulica samo eno sezono ostane v tleh, naslednje leto pa požene in daje rože. Pomembno je upoštevati lokacijo čebulice, da je slučajno ne izgubite in na to mesto posadite nekaj drugega.

Dogaja se, da se ohrovt na nakupni čebulici razširi na stran. To se zgodi, če je žarnica dlje časa ležala na svoji strani in je kalček z vsemi močmi dosegel svetlobo. Če želite posaditi takšno čebulico v tla, potrebujete to: poganjk vedno gleda navzgor, korenine pa vstran. Se pravi, da je sama žarnica postavljena na sod. Pozneje se bo čebula zravnala po svojih koreninah in rasla, kot bi morala: korenine navzdol, steblo navzgor.
Še ena točka: odrezati poganjke ali ne. Poganjček na žarnici lahko previdno odrežemo ali odlomimo ali pa ga pustimo. Avtor videoposnetka deli tudi svojo izkušnjo, kaj je poskušala narediti na ta način in da (pustite ohrovt in se odlomite), razlike ni bilo. Vsi vzorci so eno sezono sedeli v tleh, naslednje leto pa je vzklilo..

Priporočljivo je, da poškodovane korenine pred sajenjem na čebulico odrežemo in predolgo skrajšamo. Na splošno se sajenje čebulic lilije s poganjki jeseni ne razlikuje od običajnih. Čebulice je treba 30 minut razkužiti v raztopini fungicida in nato postaviti v pripravljeno zemljo.

In če ste pozimi kupili čebulico lilij z ohrovtom?

Okoli februarja se začne aktivna prodaja sadilnega materiala. Ko kupujete lilije, morate najprej paziti, da je čebula gosta in po možnosti brez kalčka. Če pa sem slučajno kupil čebulico z ohrovtom, kaj storiti?

  • Če so poganjki zelo drobni, jih le upognite, lahko žarnico shranite v hladilniku. Na primer v predalu za shranjevanje zdravil. Ampak! (pomembna točka), da se kalček med skladiščenjem strdi.
  • Davanje žarnice z velikim ohrovtom v hladilnik je neuporabno. Poganjki bodo še naprej rasli, korenine pa bodo verjetno gnile. Nič dobrega se ne bo zgodilo. Takšno čebulo je najbolje posaditi v lonec. Zacveti in v maju lahko celo cveti ravno na okenski pragi. Obdano z domačo toploto je priporočljivo saditi v odprto zemljo le ob začetku stabilnih toplih temperatur - konec maja.

Video o sajenju lilij s poganjki:

Ste že poskusili posadite lilije s poganjki jeseni ali pozimi? Kaj je prišlo od tega? Delite svojo izkušnjo v komentarjih, veseli bomo 😉

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti