Delphinium: pristanek v odprtem tleh

Delphinium

, popularno imenovana spur, je trajnica, visoka do 2 m, s številnimi stebli (10-15). Rastlina je ljubezen in priljubljenost pridobila zaradi velikih (do 7 cm) neresničnih lepot modrih, belih, modrih, vijoličnih in rumenih cvetov, zbranih v spektakularnih ogromnih dirkalnih socvetjih premera do 80 cm. Spur je precej nezahteven, dobro prenaša mraz in sušo, potrebuje zmerno količino vlaga. Pristanek izvesti seme takoj v odprtem tleh ali sadična metoda.

Delphinium: pristanek v odprtem tleh 1

Kje posaditi delfine?

Optimalno rastlina delphinium v glinenih in ilovnatih tleh, nizkokislinskih, obogatenih z organskimi (kompost, humus, pepel) in zrnatimi mineralnimi gnojili. Bolje je izbrati kraj, ki je dovolj ogrevan s sončnimi žarki in zaščiten pred sunki vetra. Rastlino je bolje zaščititi pred neposredno sončno svetlobo opoldne, saj lahko nekatere sorte delphiniuma izgorejo.

V nižinah ni priporočljivo saditi delphiniuma, bolje je, da raje dvignete. Ti cvetovi ne prenašajo odvečne vlage dobro..

Sčasoma grmovje delphiniuma raste, degenerira in postaja manjše. Zato je vsaka 3-4 leta priporočljivo pomladiti cvetove - posaditi. Hkrati ni treba menjati kraja. Potrebno je zelo previdno izkopati rastline skupaj s koreninami in grudico zemlje, zavreči šibke in pustiti zdrave primerke. Izkopljejo cvetlično posteljo, nanesejo svežo zemljo, kompleksna in dušikova gnojila ter spet posadijo grmovje.

Delphinium: pristanek v odprtem tleh 2

Setev semen v odprto tla

Sajenje delphinium semen v odprto tla najpogosteje pridelani spomladi - v mesecu maju. Na majhnem območju se doda humus, šota (2 kg na m2), nitrofosfat (približno 10 g na m2) in lesni pepel s hitrostjo 100 g na m2. Po izkopu zemlje do globine približno 20-25 cm, rahljanju, izravnavanju in zalivanju narejenih žlebov seme posejemo. Na koncu je ploskev prekrita s tanko plastjo presejane zemlje (približno 1 cm), rahlo stisnjena in prekrita s polietilenom, agrofabrici (agrofibre) ali mešanjem. Za povečanje podobnosti semena je priporočljivo, da v vlažnem stanju vzdržujete 12-14 dni pri temperaturi približno 5 ° C.Nekaj ​​o oskrbi: 1 krat v 3 dneh posevke zalivamo na 2 litra vode na m2. Takoj po nastanku sadik (20-25 dni po setvi) se pokrovni material odstrani. Nega rastlin poleti zajema zalivanje, gnojenje in razrahljanje tal. Kot preliv dajemo prednost raztopini kravjega gnoja ali mulčenju tal s 2-3 cm sloja šote. Naslednjo pomlad delphinium posadimo na stalno mesto in že takrat bodo delphiniumi navdušili z bujnim cvetenjem.

Delphinium sajenje za sadike

Ko gojite sadike delfinov s cvetenjem, je to mogoče doseči v prvem letu sajenja.

Sadike posadimo v lonce ali setvene škatle konec februarja - v začetku marca, v odprto tla pa jih prenesemo v juniju. Kalivost semen lahko povečate tako, da jih za 2 meseca postavite v hladilnik (stratifikacija). Globina setve semen za sadike: 3-4 mm. Odrasle sadike priporočamo, da jih potopite v ločene posode s premerom 7-10 cm, maja pa sadike dušite na zastekljenem balkonu ali na prostem pri temperaturi najmanj +8 stopinj.
Vse poletje morate praprot redno zalivati ​​pod korenino, pri čemer odpravljate vlago iz cvetov in listov. Dolgotrajni delphinium je še posebej občutljiv na pomanjkanje vlage v fazi nastavitve brstov.

Delphinium: pristanek v odprtem tleh 3

Delfinij sadimo jeseni (zimska setva)

Delphiniums lahko sadimo tudi jeseni (v tem primeru, če želite doseči zgodnje cvetenje, vendar ne lovite, da bi se zmešali s sadikami). Semena spustimo v tla jeseni - v začetku oktobra. Drugi viri to svetujejo novembra. Z zimsko setvijo semena podvržejo postopku naravne stratifikacije.

Posejana semena so posuta z mešanico rečnega peska in šote (1 do 1) in prekrita z jelkovimi smrekovimi vejami, listjem ali mešanico. Ko se poganjki izločijo, se pokrov odstrani.

Stopnja preživetja sadik med zimsko setvijo je nižja kot pri spomladanskem sajenju sadik ali semen v odprtem tleh. Zato morate jeseni posaditi 20-30 več semen, kot bi jih naredili spomladi.

Razmnoževanje korenike

Korenine rastlin, stare 3-4 let, izkopljemo spomladi ali septembra, narežemo z nožem na 7-10 delov med brsti ali novimi poganjki. Vsak del, ki mora biti z ledvicami ali vsaj 1 poganjkom, je zasajen na cvetličnem vrtu. Istega leta pa praprot že cveti. Običajno cvetenje traja 1,5-2 mesece.

Obilno cvetenje se bo začelo šele v naslednji sezoni, vendar se lahko zgodi dvakrat: junija in avgusta.

Sajenje sortnih delfinijev

Raznovrstne vrste delphiniuma se razmnožujejo s semeni ali segmenti korenike. Po setvi semen v začetku marca se prve sadike pojavijo v gajbah 20 dni kasneje brez pike. V mesecu maju je na vrtu že mogoče plitvo posaditi delphiniums in jim nabirati 3 kose na luknjo. Do avgusta se rastline že vržejo čez majhno socvetje..

Za preprečevanje gnitja rastline ni priporočljivo poglobljeno sajenje. Spur v drugo leto vstopijo v fazo popolnega cvetenja, cvetovi pa se lahko poleti pojavijo dvakrat. Kalivost semen traja 12 mesecev.

Informacije je pripravila Elena Linenko na podlagi virov: "Priročnik kvalificiranega cvetličarja" O. Ganichkina in "Rože. Bolje kot vsi! ”L. Vergiz.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti