Mikro gnojila za povečanje produktivnosti

Mikro gnojila za povečanje produktivnosti 1

Nemogoče je dobiti dobrega pridelka na tleh z nezadostno količino elementov v sledovih, tudi če so vaše rastline zdrave, lepe in negovane. Kaj storiti v tem primeru? Obstaja izhod - uporaba mikrohranilnih gnojil

Mikro gnojila za povečanje produktivnosti 2

Uporabite mikro gnojila, ki vam bodo pomagala obogatiti tla s potrebnimi snovmi in povečati pridelek. Spoznali boste, katere vrste mikroelementov, zakaj jih potrebujemo in kako jih pravilno uporabiti..

Za kaj so mikro gnojila

Mikronutrient gnojila so prav tako pomembna in uporabna v kmetijstvu kot druge vrste gnojil. Mnogi pridelovalci zelenjave so prepričani, da lahko rastline brez različnih elementov v sledovih. Deloma prav.

Hkrati, če določen mikroelement ne bo dovolj za zelenjavo, lahko celotna rastlina umre. To je podobno kot gradnja hiše, kjer je pomembna vsaka opeka, vsak vijak. En element, material ne bo dovolj - hiša se bo kmalu podrla.

Mikro gnojila za povečanje produktivnosti 3

Elementi v sledovih pomembno vplivajo na količino prejetih hranil, kot so fosfor, dušik, kalij v zelenjavi. Na primer, asimilacija dušika v rastlini se močno poslabša, če kulturi primanjkuje cinka, železa in mangana. Lahko povečate absorpcijo fosforja s pomočjo kalcija in bakra. Hkrati se s prekomernimi količinami železa in magnezija zmanjša količina fosforja..

Sposobnost rastline, da absorbira kalij, se zmanjša s prekomerno vsebnostjo niklja, bakra, molibdena, vendar se poveča z dodatkom klora. Tako se s povečanjem stopnje oskrbe zelenjave z osnovnimi hranili povečuje potreba po mikronutrientnih gnojilih..

Kakšne vrste mikrohranil obstajajo

Obstaja veliko vrst mikrohranil, ki se uporabljajo za nekatere rastline in v določenih okoliščinah. Povedali vam bomo o najbolj priljubljenih sortah, o pravilih njihove uporabe in odmerjanju..

Borna gnojilaMikro gnojila za povečanje produktivnosti 4

Borna kislina

Uporablja se za pridelke zelenjave, lanu, stročnic, sladkorne pese, goji v sodo-gley, sod-podzolic, šoto in druge vrste tal. Lane lahko s tem gnojilom ozdravimo pred bakteriozo, krompir iz kraste, gnilobo, votlo korenino, sadno drevje iz madežev, suhe vrhove in zelenjavni piling.

Žetev in njegova kakovost opazno rasteta. Na primer, v sladkorni pesi se koncentracija sladkorja poveča, v krompirju pa - škrob. V stročnicah se beljakovine povečajo, v zelenjavnih in jagodičnih kulturah se raven hranil in sladkorja poveča, lan pa postane bolj vlaknast. Do danes so se dobro dokazala naslednja gnojila:

 • dvojni superfosfat z dodatkom bora,
 • borosuperfosfat,
 • borova kislina.

Molibdenska mikro gnojila

Mikro gnojila za povečanje produktivnosti 5

Amonijeva molibdenova kislina
Primerno za zelenjavo, zrna in fižol. Učinkoviti so proti fižolu z enoletnim cvetenjem, rastejo na njivah in kosijo. Najbolj potrebne rastline, ki rastejo na sivem gozdnem, kislem zemljišču. V kislih tleh je molibden vsebovan v obliki, ki je zelenjava ne more absorbirati.

Apnenje pomaga povečati aktivnost molibdena, s tem pa tudi razpoložljivost za rastline. Poleg limitiranja obstaja še en način reševanja težave - uporaba molibdenskih gnojil. Sem spadajo:

 • prah, ki vsebuje molibden;
 • preprost in dvojni superfosfat;
 • amonij molibdenove kisline;
 • odpadni material industrije električne svetilke z molibdenom, ki se lahko raztopi v tekočini.
Na kislih tleh molibden vpliva na povečanje donosa korenja, detelje, redkve, v fižolu in tudi v žitnih kulturah, dodajamo beljakovine, v zelenjavi - raven sladkorja in hranil.

Manganova gnojila

Mikro gnojila za povečanje produktivnosti 6

Mangan Sulfate

Uporabno za koruzo, krompir, sladkorno peso, zelenjavo, jagode in drevesa. Tako kot noben drug tudi mangan potrebuje črno in sodo-karbonatno zemljo z nevtralno ali alkalno reakcijo. Pridelovalcem zelenjave svetujemo nakup naslednjih vrst gnojil:

 • manganiziran zrnat superfosfat, ki vsebuje mangan;
 • odpadni material proizvodnje manganove rude.
Mikrohranila z manganom so uporabna v obliki gnojila, pred sajenjem in listnim hranjenjem.

Bakreno gnojilo

Mikro gnojila za povečanje produktivnosti 7

Modri ​​vitriol

Nepogrešljiv za repo, vse vrste pese, korenja, stročnic, konoplje, lanu. To mikro gnojilo pomaga povečati število beljakovinskih spojin v stročnicah in pridelkih, poveča koncentracijo hranilnih snovi v zelenjavi. Med sorte gnojil s koncentracijo bakra spadajo:

 • bakrov sulfat,
 • odpadni material pri proizvodnji žveplove kisline.

Cinkova gnojila

Mikro gnojila za povečanje produktivnosti 8

Cinkov sulfat

Z rahlo alkalno ali nevtralno reakcijo opazno izboljša stanje dreves, ki rastejo na karbonatnih zemljiščih. Če cinka v drevesu ni dovolj, to negativno vpliva na nastanek ledvic. Plodovi bodo majhni in gnojeni.

Tudi stročnice, krompir, koruza in zelenjava lahko trpijo zaradi pomanjkanja cinka. Največ cinka potrebuje karbonatna tla. Za dopolnitev ravni cinka v tleh uporabite naslednja mikrohranila:

 • cinkov superfosfat,
 • cinkov sulfat,
 • odpadni material iz taljevske industrije.

Kako uporabljati mikro gnojila

Mikro gnojila za povečanje produktivnosti 9

Uporaba mikrohranilnih gnojil

 1. Gnojila z vsebnostjo bora so potrebna med sajenjem semen ali pred sajenjem za zelenjavo, deteljo, sladkorno peso, ajdo, koruzo, stročnice, lucerno v razmerju od treh do treh in pol kilogramov na sto kvadratnih metrov. Pred setvijo semen se opravi preliv z 0,05-raztopino borova kislina.
 2. Mikrohranila z vsebnostjo mangana se uporabljajo pred sajenjem zelenjave v deležu od tri stotine do pet stotink litra 0,05-odstotnega manganovega sulfata na kvadratni meter površine.
 3. Pred setvijo je običajno obdelati zemljo z bakrenim gnojilom v razmerju od sedem stotink do štirinajst stotink grama na kvadratni meter.
 4. Cink preliv se vnese v zemljo pred setvijo koruze, stročnic, lanu, pšenice v obliki 0,02 odstotka cinkovega sulfata. Če je treba izvesti listno dopolnjevanje (ali obnavljanje z listi), uporabimo 0,02 odstotka cinkovega sulfata v razmerju od dve stotine do štiri stotine litra na kvadratni meter.
 5. Mikrohranila molibdena uporabimo pred setvijo ajde, pšenice, koruze, stročnic, detelje, sladkorne pese in druge zelenjave s hitrostjo enega do dveh gramov na sto kvadratnih metrov.

Kot vidite, so mikro gnojila ključ do velike in dobre letine.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti