Kako gojiti lilije doma

Kako gojiti lilije doma 1

Lilija s svojo izjemno lepoto, nežnostjo, milino in sladko aromo privlači številne ljubitelje cvetov, ki jih lahko gojijo neodvisno. Kljub temu, da ta rastlina velja za vrt, je doma povsem mogoče gojiti lilije na okenskih policah in cvetijo ne slabše kot na prostem.

Upoštevajte vse nianse gojenja lepih lilij v zaprtih prostorih, ob upoštevanju vseh pravil, tudi najbolj neizkušen pridelovalec bo lahko gojil to veličastno rožo.

Ali je mogoče gojiti lilijo doma

V naravi je več kot 300 vrst lilij, vendar niso vsi sposobni rasti v umetnih pogojih. Najpogosteje lilije gojijo na prostem, vendar lahko dobro rastejo v zaprtih prostorih. Če želite to narediti, izberite plemenske sorte, ki so dobro prilagojene za gojenje hiše.


Liliji večinoma niso kapricični. Toda za njihovo uspešno gojenje je treba izbrati prave datume sajenja, posode in kraj. Cvet je precej fotofilven, potreboval bo dobro osvetljen prostor.

Ob upoštevanju vseh pravil lahko lilija doma raste v loncu več let..

Ne pozabite, da ima ta cvet izrazito sladkasto aromo. Pri cvetenju je prostor neizogibno napolnjen z vitkim vonjem. V sobi lahko gojite rastlino le, če nihče od gospodinjstev ni alergičen.

Pravila za gojenje lilije doma

Za sajenje uporabite čebulice lilije. Lahko jih kupite v cvetličarni ali si jih izposodite iz vrtnih grmov. Žarnica mora biti močna, brez poškodb, s koreninami.

Pred sajenjem je priporočljivo, da čebulico zamrznete tako, da jo za 2-3 tedne postavite v hladilnik. To ji bo omogočilo, da pridobi moč, poveča vitalnost in imuniteto. Če so bili pred nakupom že dovolj hladni, potem to ni obvezno.

Kako gojiti lilije doma 2
Kako rastejo lilije

Izbor loncev

Pravilno gojenje lilije doma vključuje izbiro prave zmogljivosti. Mnoge vrste rastlin so precej visoke. V višino lahko dosežejo 50-70 cm. Čebulica postopoma raste v premeru, vendar ne preveč.

Za notranje lilije bi morali izbrati globok, stabilen lonec. Njegov premer bi moral približno 2-krat presegati obod žarnice. Če je lonec preširok, se bo žarnica začela aktivno množiti, tako da vanj vrže vso energijo. Cvetenje bo zelo malo ali ga sploh ne boste čakali. V eno posodo lahko posadite več čebulic hkrati, potem morate pravilno izračunati velikosti.Lilije imajo radi vlago, zato je za njih najbolje izbrati glinene posode. Glina zadržuje vlago v tleh dlje. Na dnu lonca mora biti luknja za drenažo.

Opomba! Obstajajo pritlikave sorte lilij, so najbolj primerne za gojenje v loncih.

Priprava tal na lilije

Lilije ljubijo svetlobo, dobro odcedno zemljo z nevtralno kislostjo. Najlažji način za nakup pripravljenih tal za rastline čebulnic v trgovini.

Za tiste, ki se odločijo sami pripraviti podlago, je priporočljivo narediti naslednjo mešanico:

  • Sod zemlja - 1 del.
  • Humus ali kompost - 1 del.
  • Pesek - 0,5 delov.

Za dezinfekcijo zemeljsko mešanico nekaj dni pred sajenjem zalivamo s šibko raztopino kalijevega permanganata.

Na dnu lonca je treba položiti plast katerega koli drenažnega materiala.

Sadi lilije v lonec

Če želite posaditi lilije doma, morate opazovati obdobje. Najboljši čas za to je konec marca-aprila. Pred sajenjem je priporočljivo, da žarnico držite 30-40 minut v raztopini mangana.
Pravila za sajenje lilije v posodo:

  • Lonec za rože napolnite s pripravljeno zemljo 2/3.
  • Vanj dajte čebulo in jo malo stisnite v tla.
  • Čebulo napolnite z zemljo, tako da na površini ostane samo glava, od koder bodo prišli poganjki.
  • Zalivajte tla. Najverjetneje se bo po zalivanju naselil. Dodajte še nekaj podlage..
  • Lonec postavite na hladno mesto in ga hranite, dokler se ne pojavijo zeleni poganjki.

Takoj, ko čebulica zapusti stebla, je treba posodo za rože postaviti na dobro osvetljeno, toplo mesto.

Opomba! Ko stebla lilije dosežejo 15 cm, lahko cvet presadimo v odprto tla. Če je zunaj vreme toplo in sončno, lahko lilijo obdržite v zraku.

Kako skrbeti za lilije doma

Skrbno cvetje, ki ga gojimo doma, ni težko. Glavna stvar je upoštevati nekaj pravil, da se rastlina varno razvija in navdušuje s svojim čudovitim cvetenjem.

Kako gojiti lilije doma 3
Kako rastejo lilije

Zalivanje

Rastlina je higrofilna, vendar je ni vredno zalivati. Lilijo zalivajte, ko se zemlja suši na 30-40. Glede na klimo v zaprtih prostorih boste morda potrebovali od 1 do 3 zalivanja na teden.

Cvet zalivajte, da kapljice vode ne padejo na liste in steblo. Treba je zagotoviti, da voda ne stagnira na površini tal. Če je cvet redno zalivan, se bo žarnica začela gniti. Potrebno je spremljati stanje cveta in urejati namakanje, odvisno od vremena, letnega časa in stopnje toplote v prostoru. Pozimi cvet počiva in praktično ne potrebuje vlage. V hladni sezoni jo zalivamo največ 2-3 krat na mesec.

Vrhunski preliv

Vsako domačo rastlino je treba hraniti. Ko mladi poganjki rastline dosežejo 10-15 cm, lahko tla gnojimo z organsko snovjo. Dovolj je, da to storite le enkrat.

Kako gojiti lilije doma 4
Hranjenje lilije

Kasneje, ko lilija začne rasti in vezati brsti, morate za čebulice uporabiti mineralna gnojila, bogata z dušikom, fosforjem in kalijem..

Enkrat ali dvakrat na teden je priporočljivo škropiti rastlinske poganjke s stimulatorjem rasti, da bi postavili razvoj velikih svetlih cvetov.

Ko lilija zbledi, se zgornji preliv zmanjša. Treba je spremeniti sestavo gnojila. V tem obdobju rastlina ne potrebuje več dušika, potrebuje pa kalij in fosfor za nego čebulnice. Zadnji preliv naredimo jeseni, oktobra.

Kako skrbeti za lilijo po cvetenju

Po cvetenju kultura potrebuje posebno nego. Gojenje lili v sobnih pogojih ne zahteva obveznega kopanja čebulic. Vendar bi morali zmanjšati zalivanje in odstraniti vse posušene cvetove. Pecljev in listov ni treba odstraniti, dokler se ne posušijo sami. Od konca cvetenja do sredine jeseni se čebulica lilije še naprej razvija. Za pravilno presnovo potrebuje stebla, skozi katera poteka fotosinteza. Brez tega postopka žarnica ne bo prejela elementov, ki jih potrebuje. Lilije torej ne obrezujemo do konca jeseni.

Konec oktobra ali že v novembru lahko odstranite vsa skrčena stebla in liste. Lesni pepel je treba vliti v zemljo. Priporočljivo je, da lonec vzamemo v hladnem prostoru in ga pustimo za zimo. Zalivanje tal je redko, saj je popolnoma suho.

Kako gojiti lilije doma 5
Kako skrbeti za lilijo po cvetenju

Konec februarja ali v začetku marca je priporočljivo presaditi čebulico v sveža tla. Do tega trenutka bo dala hčerinske čebulice, ki jih je bolje takoj ločiti in posaditi.

Nekateri vrtnarji svetujejo, da čebulice ločite konec jeseni in jih hranite vso zimo na hladnem in jih ovijete v mah, žagovino ali vpojni papir. Iztovarjanje "otrok" se opravi spomladi. Čebulica matere hranimo tudi v hladilniku in jo marca posadimo v tla.

Če čebulico lilije pustite v loncu vso zimo, se morate prepričati, da ne zboli in ne začne gniti.

Nepravilna vsebnost cvetov pozimi brez izrazitega počitka in nižjih temperatur bo povzročila pomanjkanje cvetenja. Zato rastline ne moremo pustiti vso zimo pri sobni temperaturi.

Na splošno skrb za lilijo v loncu in na vrtu nima bistvenih razlik.

Samostojno gojenje lilije doma je preprost postopek. Glavna stvar je upoštevati nekaj preprostih, a pomembnih pravil, nato pa vas bo rastlina že nekaj let zapored navdušila s čudovito lepoto. Ena čebulica je sposobna živeti in dajati stebla 4-6 let. Potem je izčrpana in umre. Če pa nenehno sadite hčerinske procese, bo rastlina nenehno v vaši hiši.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti