Skrb za notranji balzamin cvet (vanka mokra) doma

Le malo rastlinam uspe dolgo ostati na vrhuncu priljubljenosti. Eden od prvakov, ki je približno sto let uspel ostati dobrodošel gost za okenske police, je notranji Balzamin. Skrivnost je v tem, da domača oskrba za to rastlino ne bo težavna niti za začetnike lastnike, dolgo, obilno in svetlo cvetenje pa bo malo pustilo ravnodušne.

Nega notranjega balzaminovega cvetja (Vanka mokra) doma 1

Balzamini so trajnice ali enoletni grmi, pogosto z mesnatimi stebli. Listi so izmenični, podolgovato-ovalni ali ovalno-srdeli, s koničastim koncem in drobno nazobčanim robom, ne več kot 10 cm. Zaradi vodoodbojnega premaza je njihova zgornja površina sijoča. Cvetovi so enojni, aksilarni, pet-cvetni listi, z dolgimi ukrivljenimi spur.

Najbolj priljubljene vrste in sorte

Obstajajo tri glavne skupine balzaminov (nedotrog). Prva so tradicionalne sorte s širjenjem sočnih stebel, belih, rdečih ali roza cvetov. Vključujejo - Balzamin Holst in Peters. Prva ima zelene liste in rjavkasta stebla. Drugi ima vijolično-bronaste liste in rdečkasta stebla. Obe vrsti dosežeta 60 cm višine.

Nega sobnega balzamov cvet (Vanka mokra) doma 2

Na njihovi osnovi je bilo vzrejenih veliko hibridov in sort z bolj kompaktnimi velikostmi in obilnim cvetenjem, ki jih sestavlja druga skupina. Vijolični in oranžni barvi so dodali naravno barvo cvetnih listov, pojavili so se dvobarvni primerki in rastline z raznobarvnimi listi. Eden izmed priljubljenih hibridov te skupine je Terry Balsamin..

Nega sobnega balzamov cvet (Vanka mokra) doma 3

Balzamin Indoor je dobil nov krog priljubljenosti s pojavom dveh hibridov: Hawkerja in linearnega lista. Sestavljajo skupino novo gvinejskih balzamov. Cvetovi v njih so veliko večji kot v ostalih (do 10 cm) in pobarvani svetleje. Paleta barv je bila dopolnjena s škrlatnimi in lila cvetovi, pojavilo se je več odtenkov rdeče. Pogosto med novo gvinejskimi hibridi je rumeno pestrost.

Nega sobnega balzamov cvet (Vanka mokra) doma 4

Skrb za notranji balzam

Skrb za Vanko mokro doma je preprosta, vendar to ne pomeni, da si jo lahko zapomnite enkrat na teden. Ta rastlina umre v nasprotju z namakalnim režimom, izgubi videz pod nepravilno razsvetljavo. Če želite balzama razveseliti bujen grm in obilno cvetenje, upoštevajte nekaj preprostih pravil.

Razsvetljava

Roly mokra potrebuje obilo svetle razpršene svetlobe z majhno količino neposredne sončne svetlobe. Njegovo pomanjkanje neposredno vpliva na trajanje cvetenja in število brstov. Toda vnema, postavljanje loncev na južne okenske police brez senčenja, ni vredna.

Če se poleti opoldne zaščitite pred odvečno svetlobo, bodo listi postali trši. Še več, pri temnolistnih sortah pridobijo rjavkast odtenek, pri svetlih sortah pa nasprotno postanejo bledi - to bo zmanjšalo intenzivnost fotosinteze v rastlini. Kasneje bo "požgano" listje padlo. Hkrati rastlina ne umre, vendar bo potreben čas, da se obnovi "puhast" videz. Da se temu izognete, senčite grmovje od opoldanskega sonca ali pa jih postavite na vzhodno ali zahodno okensko polico.

Nega sobnega balzamov cvet (Vanka mokra) doma 5

Pozimi Balzamin trpi zaradi pomanjkanja svetlobe: cvetenje preneha, listi postanejo manjši, stebla se stanjšajo in podaljšajo. Lahko izgubite dekorativne lastnosti in rastlino spomladi obrežete. Stranski poganjki se bodo hitro razvili in cveteli. Zimovanje je mogoče olajšati s preurejanjem grma na južnem oknu in zagotavljanjem Balsamine dodatne osvetlitve. Z dovolj svetlobe Vanka mokra še naprej cveti tudi pozimi.

Temperatura in vlaga

Balzam je zvest znižanju temperature na 12 stopinj in dobro prenaša poletno vročino. V topli sezoni ga je bolje izpostaviti na prostem. Osnutek se ne boji.Pozimi še naprej polaga popke, dokler se temperatura ne spusti pod 15 stopinj. Zato, če rastlina prezimi pri šibki svetlobi, je pomembno, da se ohladi. Za razliko od večine sobnih rastlin Balzamin ne potrebuje škropljenja - raven vlažnosti naših stanovanj je primerna zanj.

Kako zalivati ​​in kako gnojiti

Balzam potrebuje redno močno zalivanje, vendar ne prenaša stagnacije vode. Poleti rastlino dnevno zalivamo in po potrebi dvakrat na dan. Odvečno vodo iz palet je treba izsušiti.

Pozimi je količina vlage odvisna od pogojev pridržanja. Če je Vanka mokra v topli sobi, ima dovolj svetlobe in še naprej cveti, vzdržuje "poletni" način. Če je zima hladna in je rastlina prenehala cveteti, jo zalivamo, ko se zemlja izsuši. Balzamin boleče reagira na pomanjkanje vode: listi in v skrajnih primerih stebla postanejo šepavi. Turgor nadaljuje kmalu po zalivanju, vendar nastali "stres" ni brez posledic. Balzam, ki pogosto trpi zaradi prekomernega sušenja zemeljske kome, zavrže listje in preneha saditi brsti.

Glede na to, da je balzam obilno cvetoča rastlina, skrb za to doma ne mine brez gnojenja. Za hranjenje je primerna katera koli mešanica z visoko vsebnostjo kalija in fosforja. Pridelijo jo dvakrat mesečno med cvetenjem in enkrat mesečno pozimi.

Obrezovanje

Skrb za balzamin vključuje letno obrezovanje. Postopek je najbolje narediti spomladi. Prvič, na ta način se znebite stebel, raztegnjenih čez zimo in spodbudite pojav stranskih poganjkov. Drugič, spomladansko obrezovanje spodbuja obilno cvetenje. Preostali material lahko uporabimo za razmnoževanje..

Nega sobnega cveta balzama (Vanka mokra) doma 6

Odstranite vse šibke in usmerjene poganjke znotraj grma. Preostala stebla se skrajšajo, če so podaljšana ali prirezana. Vsa dela se izvajajo z ostrim nekovinskim nožem. Odseke je po možnosti posuto s sesekljanim ogljem. Po enem mesecu se grm spet stanjša, odstrani šibke, moteče stranske poganjke, ki so se pojavili po prvem obrezovanju. Tako se ne bodo zakrivali drug z drugim, grm bo dobil bolj eleganten videz in bo cvetel dlje.

Presaditev

Vanka mokra je hitro rastoča roža z močnim koreninskim sistemom. Potrebuje letne presaditve. Poseg v koreninski sistem dobro prenaša. Bolje je, da postopek opravite spomladi, pred obrezovanjem. Grm hitro zraste, zato ga, ko doseže 2-3 leta starosti, odvrže, raste pa nadomestek iz potaknjencev.

Izbira pravega lonca in zemlje
Balzam cveti bogato le, ko so korenine popolnoma pokrite z zemeljsko grudo. Zato je lonec izbran tako, da ostane od debla na stranice 4-7 cm, v močnih posodah se bolje počuti mokra Vanka. Tla za gojenje morajo biti lahka in hranljiva. Dobra je mešanica listne zemlje, peska in šote (3: 1: 2).

Postopni postopek presaditve

Presaditev balzama je preprosta:

 • grm se vzame iz starega lonca;
 • korenine so delno izvzete iz tal;
 • poškodovana območja, če obstajajo, se odstranijo;
 • nalijte drenažo in svežo zemljo v nov lonec;
 • v zemlji naredite luknjo, jo prelijte z vodo;
 • rastlino nastavite tako, da ji ni treba zakopati debla;
 • dodajte zemljo;
 • zaliti.

Po presaditvi balzama ni mogoče dati v rastlinjake. Po povečanem volumnu Vankinega lonca mokri ne bodo začeli polagati brstov, dokler ne pokrije celotne grudice. Zato izkušeni pridelovalci cvetov ta postopek izvedejo sredi februarja: takrat do maja se že pojavijo prvi cvetovi.

Reja

Roly mokro razmnožuje s semeni ali potaknjenci. Semena je mogoče kupiti v cvetličarnah ali jih nabrati sami, zaradi "zanimanja". Večina notranjih balzaminov je hibridov prve generacije. "Otroci" takšnih hibridov bodo grdi in šibki. Če pa ste vedno sanjali, da bi se preizkusili v plemenskem delu, je Balsam ena najboljših rastlin za poskuse..

Seme posejemo v mešanico peska in šote, ki posode pokrivajo s stekleno ali plastično vrečko. Do prvega potopa so zaščiteni pred svetlobo. Po potrebi navlažite iz razpršilne steklenice. Po pojavu 3-4 pravih listov se potapljajo v ločene posode in zmesi dodajo listno zemljo.

Po presaditvi jih še nekaj tednov hranijo v rastlinjakih, nakar se začnejo postopoma navaditi na prostem. Zdaj lahko mlade sadike postavite na osvetljene okenske police. Pomembno je preprečiti izsušitev - občutljive korenine sadik ne bodo živele brez vode in več ur.

Rezanje balzama je enako enostaven in nič manj vznemirljiv postopek. Potaknjenci se najbolje ukoreninijo spomladi in poleti, zlasti za novo gvinejske balzame..

Nega sobnega balzamov cvet (Vanka mokra) doma 7

Za sajenje odrežite zgornji del stebla dolžine 6-10 cm. Spodnji listi se odstranijo. Steblo posadim v tesno posodo v mešanici šote in peska. Postavljen v rastlinjak. V nobenem primeru se ne sme pustiti, da se zemlja izsuši. Korenine se pojavijo po nekaj tednih, po katerih se sadike postopoma navadijo na prostem. Po drugem mesecu lahko mlado rastlino presadimo v lonec in postavimo na stalno mesto..

Naraščajoče težave

Od škodljivcev na Balzamini se naselijo belke in pajkove pršice. Wanka lahko na prostem "pobere" belega muha: tega škodljivca pogosto najdemo na gospodinjskih parcelah. Če se želite znebiti, morate sprejeti vrsto ukrepov. Liste na spodnji strani speremo s šamponom za mačke iz bolh in klopov s permetrinom v sestavi ali obrišemo z mehko krpo, navlaženo z vodo. Ta postopek bo pomagal zmanjšati število jajc. Hkrati izvajajo cikel 4–5 tretmajev s katerim koli sistemskim insekticidom v intervalu 3 dni. Po škropljenju nekaj ur pokrijemo grm s škatlico, da paraziti "dihajo" strup.

Balsamina kategorično ne morete zdrobiti z alkoholom! Njeni občutljivi listi izginejo tudi pri nizki koncentraciji. To velja tudi za insekticid: da ne boste "zažgali" grma, dodajte več vode, kot je navedeno na embalaži.

Da se znebite pajkove pršice, se uporabljajo akaricidi. Ker je treba odmerjanje zmanjšati, se število terapij poveča na 4-5. 7-dnevni interval.

Pogoste balzamične glivične bolezni - različne gnilobe.

Zanje vplivajo predvsem korenine:

 • s stalnim presežkom vlage;
 • ko je mokra pri nizki temperaturi.

Nega sobnega balzamov cvet (Vanka mokra) doma 8

Po zalivanju odcedite odvečno vodo iz pladnja za kapljanje. Ne pozabite, da če rastlino hranimo pozimi pri temperaturi 12-15 stopinj, jo previdno zalijmo.

Včasih je vzrok "slabega zdravja" balzamina motenje kmetijske tehnologije med gojenjem.

Zunanje manifestacije Povzroča pravna sredstva
Balzinovi listi padajoTo se običajno pojavi med hipotermijo ali nepravilnim zalivanjem. Vzrok je lahko poraz s klopom..Pazite, da temperatura pozimi ne pade pod 12 stopinj - ta cvet potrebuje obilno redno zalivanje.
Balsaminovi listi se posušijo in zvijejoS tem pojavom se srečujejo lastniki mokre vanke, ki poleti pozabijo zalivati ​​rastlino. Balzam pozneje zavrže veneče liste.Upoštevajte kmetijsko tehnologijo. Poleti zalivajte rastlino vsak dan.
Notranji balzam ne cvetiRazlogov je lahko več:
 • pomanjkanje svetlobe;
 • nizka temperatura;
 • pomanjkanje ali presežek hranil.
Upoštevajte kmetijsko tehnologijo - rastlino pravočasno gnojite, pri čemer upoštevajte odmerjanje, navedeno na nalepki.
Cvetovi padajoPomanjkanje svetlobe ali vlage, previsoka temperatura ali poškodbe pajkove pršice lahko privedejo do tega pojava..Rastlini priskrbite obilno svetlo razpršeno svetlobo. V vročini je bolje, da ga odnesete na svež zrak na polsenčno mesto.
Stebla potegnemo in izpostavimoTako mokri glodalec reagira na pomanjkanje svetlobe pri visoki temperaturi.Pozimi je bolje, da balzamin vsebuje pri nizkih temperaturah..


Skrb za balzamin je enostavna, vendar zahteva pozornost. Vse težave lastnikov, ta neverjetna rastlina več kot nagradi z obilnim in dolgim ​​cvetenjem.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti