Domača oskrba cvetov geranije, presajanje in razmnoževanje

Geranium je razširjena sobna cvetoča rastlina. Pred nekaj desetletji je njena priljubljenost podrla vse rekorde, a še danes pridelovalci cvetja ne pozabijo nanjo. Nezahteven geranija, domača nega, ki je preprosta, obilna in pogosto cveti. In zahvaljujoč aktivnemu delu rejcev se redno pojavljajo nove sorte s prvotno barvo cvetnih listov.

Doma skrbite za cvet geranije, presaditev in razmnoževanje 1

Pelargonijev cvet je močno razvejan grm, ki lahko doseže 1 m višine. Stebla so gosta, običajno pokončna, v spodnjem delu lignificirana. Oblika in velikost listov različnih vrst si nista zelo podobni, listnati listi so večinoma ostriženi. Združuje njihovo sposobnost kopičenja eteričnih olj in jih ob dotiku sprošča. Mnogi so seznanjeni z adstrigentnim vonjem geranije, ki napolni sobo, vredno se je dotakniti listov.

Cvetovi so srednje veliki, svetli, zbrani v dežnike. Aktivno rejsko delo zadnjih desetletij je povzročilo pojav številnih sort z različnimi stopnjami frotirja in oblike venčkov. Kar zadeva barvo - narava nagradila geranije s široko paleto, ki jih rejci nenehno izboljšujejo. Danes, ko obstajajo dvobarvne, fantazijske in celo lila barve, bo malo ljudi presenečenih s pelargonijami snežno bele ali vinske barve.

Vrste in sorte

Od številnih sort geranije na okenskih policah se je "naselil" le 6. Najpogostejši je geranij zoniran. To je nezahtevna rastlina z gostimi, dobro razvejanimi poganjki. V višino lahko doseže 70 cm. Listi so zaobljeni ali brstičasti, rahlo pubesten, sedijo na dolgih pecljih. Ob robu imajo lahko rjavo obrobo; obstajajo pestre sorte. Majhne rože, zbrane v dežnike. Včasih frotirne sorte te vrste napačno imenujemo peonija ali roza geranija. Tovrstne pelargonije ni, to so ljudska imena, navdihnjena z obliko rože.

Dišeči geranij - visoka (do 1 m) močno razvejana rastlina. Listi so graciozni, peristadischen, sedemodelni ali peterokraki. Pubescence so intenzivne. Koncentracija eteričnih olj v dlakah je visoka - to je najbolj "smrdeč" videz. Cvetovi so majhni, rožnate, nevpadljive. Ta sorta je cenjena prav zaradi vonja listov. Razvite so številne sorte, ki izžarevajo pridih arom ananasa, vrtnice, sandalovine ali poprove mete. Nekoč je bil priljubljen dišeči pelargonij (ena izmed divjih podvrst dišečih geranijev), bolj znan kot limona. Veljalo je, da njegova aroma odganja molje. To sorto geranije poleg gojenja cvetja gojijo tudi v industrijske namene - njena eterična olja se uporabljajo v slaščičarski industriji in parfumih.

Doma skrbite za cvet geranije, presajanje in razmnoževanje 2

Eden najbolj spektakularnih predstavnikov družine je kraljevi geranij, ki se mu reče tudi angleščina. To je rastlina z velikimi cvetovi s pokončnim, nerazvejenim steblom. Listi so zloženi, akufolirani, z drobnimi zobci vzdolž roba. Rože so svetle, pogosto dvobarvne.

Nič manj priljubljena je pelargonija ali ščitnica. Njegova razvejana stebla so nagnjena k opuščanju, zato se ta sorta goji kot rastlina ampel. Listi so petrazredni, mesnati, sijajni, brez pubescence. Po obliki spominjajo na bršljanove liste. Nima vonja. Sorte z raznobarvnimi listi se vzrejajo. Majhno cvetje, zbrano v majhnih dežnikih. Osnovne barve so bela, rožnata in lila. Toda s prizadevanjem rejcev so se pojavile sorte s škrlatno, bordo in celo dvobarvno barvo cvetnih listov. Terrijski bršljanov geranij izgleda še posebej impresivno - njegovi cvetovi izgledajo kot majhne vrtnice. V zadnjem času se je pojavilo veliko novih hibridnih vrst, na primer pelargonije v obliki zvezde in tulipana.

Kako skrbeti za geranije

Nega pelargonija doma ne zahteva posebnih veščin. Ta rastlina je nezahtevna in se odlično počuti na naših oknih, zato se bodo celo njeni gojitelji spopadli z začetniki..

Razsvetljava

Večina vrst te rastline je fotofilskih. Celo južne okenske police so primerne za gojenje geranije - mirno prenaša majhno količino neposrednih žarkov na liste. V poletnih mesecih bodo nekateri pelargoniji opoldne morda potrebovali rahlo senco. V toplejših mesecih grmovje pogosto odnesejo zunaj ali celo izkopljejo - v tem primeru jih je bolje postaviti v delno senco. Edina vrsta, ki lahko raste na severnih oknih, je dišeča geranija.

Domača nega za cvet geranije, presaditev in razmnoževanje 3

Temperaturni način

Geranija se odlično prilagaja najrazličnejšim temperaturam - od 14 do 30 stopinj. Poleti je priporočljivo, da ga odnesete na balkone ali terase: na prostem rastlina lažje prenaša vročino. V zimskem času je potrebna nižja temperatura, znotraj 11–13 stopinj,.

Skrb za geranije doma brez hladne zime je težaven. Rastlina odpravi odsotnost hladnega obdobja, ustavi sajenje brstov ali cveti smrdljivo, zavrže listje in slabo raste. Ko pozimi postavite lonec na okensko polico, ne pozabite, da vroč zrak iz baterij, pomešan s hladnim prepirom iz oken, lahko pokvari videz pelargonija.

Vlažnost, zalivanje in prelivGeranija za rastlinske rastline ne potrebuje visoke vlažnosti, poleg tega pa je škropljenje strogo kontraindicirano. Spomladi in poleti rastlino zalivamo zmerno, s čimer izsušimo zgornjo plast zemeljske kome. Pelargonium je znana po tem, da lahko prenaša dolga obdobja suše, vendar to še ne pomeni, da ji je všeč pomanjkanje vlage. Geranija ne prenaša prekomernega zalivanja, takoj razpada. Pozimi se količina vlage zmanjša, kar omogoča, da se substrat skoraj popolnoma posuši, vendar ga še vedno ne posušimo. Za namakanje uporabite ustaljeno rahlo ogreto vodo..

Od pomladi morate za obilno cvetenje hraniti geranije vsaka dva tedna. Uporabite zapletene mineralne dodatke ali gnojila, zasnovana za cvetoče rastline. Naravna organska (kompost, gnoj) gnojila za geranije, pa tudi za katero koli notranje cvetje, niso primerna.

Domača nega za cvet geranije, presaditev in razmnoževanje 4

Kako obrezati geranije

Pelargonij potrebuje obrezovanje vsako pomlad. Ta postopek najprej pomaga oblikovati grm: spodbudi videz mladih stranskih poganjkov in ne dovoli, da se geranije raztegnejo. Drugič, obrezovanje spodbuja bujno in dolgo cvetenje.

Vsako steblo se skrajša, na njem pa ostane 6-7 brstov. Odstrani se tudi del stranskih poganjkov, pri čemer na vsakem osrednjem steblu ne ostanejo več kot 2-3 koščki. Bodite prepričani, da odrežite poganjke, ki rastejo znotraj grma. Postopek lahko izvedete neposredno pred presaditvijo.

Domača nega cvetnih geranijev, presajanje in razmnoževanje 5

Nega po nakupu in pozimi

Kot vsak notranji cvet tudi geranij, gojen v industrijskih rastlinjakih, po nakupu potrebuje zamenjavo zemlje. Mešanica šote in kokosovih vlaken, v kateri so grmi »sedeli«, je nehranilna. Geranija zlahka prenese presaditve. Odstranite zemeljsko grudo iz transportnega lonca, očistite korenine in posadite v nov lonec iste prostornine. Uporabiti je treba drenažo.
Po nakupu je priporočljivo obdelati kraljevske geranije s Fundazolom - nagnjeni so k razpadanju. Preventivno zdravljenje s sistemskimi insekticidi ne bo odveč. Ne pozabite, da se belci radi naselijo na geranijah. Ta škodljivec je lahko takoj po nakupu neopazen in se pojavi šele po enem mesecu, zato se karantensko obdobje za to rastlino poveča.

Skrb za geranije pozimi vključuje zmanjšanje količine vlage in ohranjanje pri nizki temperaturi. Pelargonij pozimi lahko odvrže del listov - to je naravni postopek. Spomladi se bo po obrezovanju namesto vsakega od njih pojavila nova poganjka..

Reja

Pelargonij se lahko razmnožuje na dva načina - vegetativno in semensko. Razmnoževanje geranije s potaknjenci doma je najhitrejši in najpreprostejši način za pridobivanje mladih rastlin. Poleg tega se s takim razmnoževanjem ohranijo sortni znaki matične rastline.

Za potaknjence geranije doma lahko uporabite material, ki je ostal po spomladanskem obrezovanju. Čeprav potaknjence, ki jih poberemo poleti, najbolje korenimo. Vsak od njih bi moral imeti 4-6 ledvic. Po rezanju se material posuši, obdela z zdrobljenim ogljem in posadi v dobro navlaženo mešanico šote in peska (1: 1). Rezervoarji nikakor niso postavljeni v rastlinjak. Potaknjenci so nagnjeni k gnitju. Preživetje je odvisno od vrste. Na primer, pelargonije, iglavce ali cone, lahko ukoreninijo v vodi. Izkušenim pridelovalcem svetujemo, da kraljevskega geranija ne zalivajo, dokler se ne pojavijo korenine, in ko je zemlja zelo suha, ga poškropite iz brizgalne pištole.

Domača nega za cvet geranije, presaditev in razmnoževanje 6

Seme geranije je na voljo v trgovinah. Precej težko jih je pridobiti sam. Sedijo v peščeno-šotni mešanici ali v čistem pesku. Posode ne pokrivajte in vlažite, ko se mešanica suši iz brizgalnika. Sadike potopimo večkrat - prvo - v fazi dveh pravih listov. Sadijo jih v posamezne lončke, potem ko dosežejo 10 cm. Mlade rastline cvetijo, v nasprotju s zagotovili pridelovalcev semen, šele v drugem letu.

Presaditev

Geranija presadimo vsakih 2-3 let konec februarja - v začetku marca. Če ni treba povečati premera lonca, lahko preprosto odstranite zgornji del tal in ga nadomestite s svežim. Nekatere sorte geranije lahko poleti posadimo v odprto tla..

Izbira pravega lonca in zemlje

Optimalno za pelargonij bo substrat, sestavljen iz trate, listnate zemlje, šote in peska (3: 3: 1: 1). Mešanico za listje rastlin lahko kupite v specializiranih trgovinah. Ko naredite tla za geranij, ne pozabite, da bo dodajanje humusa povzročilo njegovo smrt.

Ko izberete primeren lonec, ne pozabite, da od debla na straneh ne sme ostati več kot 10 cm. Bolje je posaditi geranij v nizkih posodah - tako se odvečna vlaga ne bo nabrala v tleh, ki jih ne zasedajo korenine.

Postopni postopek presaditve

Geranija presadimo na naslednji način:

  1. Iz starega rezervoarja se odstrani lončena kroglica.
  2. Korenine se osvobodijo tal in skenirajo za gnila območja. Če so na voljo, jih razrežemo z ostrim nožem, rezine potresemo z zdrobljenim ogljem.
  3. V novo posodo je nujno položen drenažni sloj. Zalijemo svežo zemljo.
  4. Rastlina je nameščena v posodi, dodan je substrat, ki ga rahlo razbija. Geranije ni mogoče pokopati.

Po postopku se zemlja dobro odlije, tako da korenine ležijo na novi zemlji. Ne postavljajte v rastlinjak. Presaditev geranije jeseni ni zaželena in je za rastlino stres, potrebna je le zato, ker je bila poleti zasajena na odprtem terenu.

Naraščajoče težave

Na geranijo lahko prizadene pajkova pršica in belčica. Za obvladovanje prvega škodljivca je dovolj, da rastlino večkrat obdelamo z akaricidom (Neoron ali Fitoverm). Whitefly se je težje spoprijeti - insekticidi delujejo samo na odrasle, ne da bi pri tem škodili jajcem.

Samica jih običajno položi na hrbtni del listov, lahko pa izbere druga, bolj osamljena mesta, kjer bo nova generacija čakala na ugodne pogoje. Da se znebijo parazita, uporabljajo močne sistemske insekticide (Fufanon, Bi-58) - vsake tri dni opravijo vsaj 4 tretmaje. Številni pridelovalci cvetov svetujejo, da okuženo rastlino mečejo stran, dokler se belčica ne "razširi" na druge rastline v zaprtih prostorih. Konec koncev se pogosto zgodi, da geranij umre s parazitom.

Domača nega za cvet geranije, presaditev in razmnoževanje 7

Glivične bolezni pelargonija praktično niso grozne. Različne gnilobe lahko prizadenejo le v primeru zamazanja. Zaradi vsega preživetja rastline motnje v kmetijski tehnologiji vplivajo na njen videz.

Zunanje manifestacije Povzroča pravna sredstva
Geranije posušijo in zviti listiNeustrezno zalivanje, še posebej v vroči sezoni.Rastlino zalivajte zmerno
Geranium postane rumenČe rumenost spremlja pojav "kapljic" na listih - povzroči prekomerno zalivanje.

Spodnji listi se lahko rumenijo in odpadejo med rastjo ali v jesensko-zimskem obdobju - to je normalno.

Sledite kmetijski tehnologiji
Listi zbledijoČe listi porjavijo zeleno, to kaže na poškodbe koreninskega sistema.Rastlino takoj odstranite iz lonca, pregledajte koreninski sistem za gnilobo. Odrežite vse poškodovane dele.

Včasih geraniji ne cvetijo ali sadijo malo popkov. Razlogov je lahko več. Najpogosteje je to posledica visoke temperature pozimi. Morda ne režete svoje rastline. Potem bo pelargonij posadil nekaj brstov. Geranija ne cveti zaradi nezadostnih gnojil. Za obilno in dolgotrajno cvetenje je pomembno upoštevati vsa pravila kmetijske tehnologije.


Pelargonium je rastlina, ki jo ljubijo številni vrtnarji. Njena nezahtevnost, graciozni dišeči listi in svetle rože so ji dobrodošli gostje na katerem koli oknu.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti