Domača nega za rožo evharisa: presaditev, razmnoževanje

Eucharis s svojimi izvirnimi cvetovi vedno ustvari praznično razpoloženje v hiši. Ta predstavnik velike družine amaryllis cveti najpogosteje pozimi, kar vam omogoča, da "sprostite oko" iz navadne sive. Plastična evharija, ki jo je doma povsem enostavno, se lahko prilagodi skoraj vsem pogojem. Poznavanje nekaterih "skrivnosti" gojenja, se bodo z njim spopadli tudi začetniki..

Eucharis cvetja za domačo nego: presaditev, razmnoževanje 1

Število venčkov na pedunku se giblje od 2 do 6 in vsak od njih se zaradi dolge cevke graciozno obesi. Puščice zrastejo do višine 60 cm. Listi niso nič manj dekorativni: široki, elipsoidni, sedijo na dolgih steblih, temno zeleni in sijoči. Izstopajoče vzdolžne žile jim dajejo teksturirano teksturo. Tudi v mirujočem obdobju ne izginejo popolnoma. Žarnica, majhna.

Običajne vrste cvetja v zaprtih prostorih

Notranji cvetni euharis ima več vrst, ki se razlikujejo po velikosti in času cvetenja..

Domača oskrba za rožo evharisa: presaditev, razmnoževanje 2

 1. Najpogosteje se euharis z velikimi cvetovi nahaja na okenskih policah. Z dobro nego lahko cveti trikrat na leto: pozno poleti, pozimi in pozno spomladi.
 2. Bela euharis (Eucharis candida) ima širše eliptične liste, poudarjene na vrhovih. Njihova dolžina lahko doseže 40 cm, širina pa 15 cm. Peteljki, ki imajo rjavkasto zelen odtenek, se pojavijo zgodaj spomladi.
 3. Eucharis mastersii ima bolj kompaktno velikost: dolžina njegovih listov ne presega 25 cm, na vsaki puščici tvori največ dve socvetji..
 4. Pri drugi kompaktni vrsti, Eucharis sanderi, so listi listov v obliki srca. Cveti od februarja do aprila.
 5. Zobje eucharis (Eucharis subedentata) ali, kot ga včasih imenujejo brez zob kalifurija, je značilno obilno cvetenje, 6-8 socvetja na puščico. To je enostavno prepoznati po podolgovatih listih nenavadne "trikotne" oblike, ki sedijo na dolgih brazdenih pecljih.

Domača oskrba za rožo evharisa: presaditev, razmnoževanje 3

Nega na domu

Amazonska lilija ni muhasta sobna rastlina, ki lahko preživi tudi ob motnjah v kmetijski tehnologiji. Z nakupom je dovolj, da poskrbite le, da za razprostranjeni grm dodelite dovolj prostoren prostor. Če je domača oskrba za euharis pravilno, bo rastlina lahko cvetela večkrat na leto. Da bi dosegli popolno "vrnitev" iz njega, je dovolj upoštevati nekaj elementarnih pravil.

Razsvetljava

Euharis "všeč" svetlo razpršena svetloba. Mirno prenaša delno senco, vendar so okna zahodne in vzhodne usmeritve bolj primerna za redno polaganje brstov. Na ložah in na prostem, kamor se rastlina lahko prevaža v topli sezoni, je zaščitena pred usmerjeno sončno svetlobo.

Domača oskrba za rožo evharisa: presaditev, razmnoževanje 4

Temperaturni način

Rastlina je relativno termofilna. Eucharis se počuti udobno pri temperaturi zraka najmanj 18 stopinj. Pri 10 stopinjah se že začne zamrzovanje listov in čebulnic. Prav tako ne mara kapljic - večja je razlika med dnevnimi in nočnimi temperaturami, manjše so rože. Pomembno si je zapomniti to funkcijo, ko amazonske lilije hranite na prostem ali na balkonu. Zgodaj spomladi ali avgusta, ko so noči precej hladne, ga zaščitijo z rastlinjakom ali dajo v toplo sobo.

Vlažnost zraka

Kot vsak domačin v tropih je tudi euharis doma potreben visoke vlažnosti. Koristno mu je celoletno brizganje z mehko vodo. Občasno listje obrišemo z vlažno gobo, da odstranimo prah. Lahko ga postavite na paleto z mokro ekspandirano glino - ta metoda je še posebej dobra v ogrevalni sezoni, ko rastlino najbolj prizadene suh zrak.

Zalivanje

Količina vode, ki jo spije evharis, je odvisna od časa v letu. V obdobju aktivne rasti se substrat vzdržuje v zmerno vlažnem stanju. Se pravi, zemeljska gruda mora biti mokra, vendar brez zastoja vode. Njen presežek palet mora biti odtočen. Zalijemo približno vsakih 3-4 dni, obilno. Pozimi med počivanjem se zgornja plast zemlje posuši, ne da bi se gruda popolnoma posušila.Pomembno je, da se lonec ne prehladi - v vlažni in hladni zemlji se žarnica gni. Poleg tega se postopek začne od spodaj, kar pomeni, da postane težava opazna šele, ko je za shranjevanje prepozno.

Uporaba gnojila

Prehrana rastlin se izvaja dvakrat mesečno, razen v času počitka. Bolje se je osredotočiti na gnojila za cvetoče sobne rastline s prevlado fosforja in kalija. Za popolno rast eucharis ne potrebuje samo mineralnih, temveč tudi organske dodatke, zato jih je bolje izmenično. Po končanem cvetenju se konča preliv, ki amazonski liliji stopi v fazo "počitka".

Domača nega za rožo evharisa: presaditev, razmnoževanje 5

Nega po nakupu

Za razliko od večine čebulnih rastlin eucharis boleče prenaša popolno izgubo listov. Kljub temu je sadilni material mogoče kupiti le v stanju globokega miru in popolne brezbarvnosti. Takšno čebulico je treba takoj "zavreči": postaviti jo v tla, tako da vrh ostane nepokrito, postaviti na svetlo in, kar je najpomembneje, toplo mesto. Predhodno ga je mogoče obdelati s fungicidi in stimulansi (Epin ali cirkon). Previdno zalivajte - v tem obdobju je rastlina podvržena gnitju. Kmalu naj bi se pojavili mladi lističi.

Če ste cvetočo rastlino že pridobili, jo zalivamo in gnojimo na običajen način, dokler cvetenje ni končano. Potem, če želite euharis ohraniti dlje časa doma, ga bo treba presaditi v bolj prostorno posodo in popolnoma nadomestiti tla. Razlog za takšne "izredne" ukrepe je, da se v velikih rastlinjakih cvetovi izločajo na kapljično namakanje, kar pomeni, da "sedijo" v šoti ali kokosovih vlaknih. Tak substrat ni primeren za gojenje na domačih oknih - ne vsebuje potrebnih hranil.

Nega med cvetenjem in po njem

Ko euharis začne cveteti, je treba ustaviti škropljenje - odvečna vlaga negativno vpliva na videz dežnikov. Vrhunsko oblačenje se nadaljuje.

Domača oskrba za rožo evharisa: presaditev, razmnoževanje 6
Ob koncu cvetenja se zalivanje zmanjša, gnojila prenehajo uporabljati - euharis počiva. V tem obdobju je pomembno preprečiti tako popolno smrt odraslih listov kot pojav mladih. To dosežite z manipulacijo vlage zemeljske kome. Če je visok, bo čebulica začela rasti brez počitka, kar bo negativno vplivalo na prihodnje cvetenje. Če je prenizka - se bo rastlina začela "braniti" z odmetavanjem listov. Njihova popolna izguba Eucharis trpi izjemno boleče, vse do smrti.

4–6 tednov je dovolj, da se odrasla zdrava čebulica spočije. Po tem obdobju se rastlina prebudi s povečanjem zalivanja in gnojenja. S pravilnim izmeničnim obdobjem počitka in aktivne rasti lahko dosežete dvokratno, včasih pa tudi trikratno cvetenje.

Razmnoževanje euharije

Amazonska lilija se lahko razmnožuje s semenskimi ali hčerinskimi čebulicami. Kar se tiče prve metode - uporablja se le v profesionalni cvetličarni. "Hčere" euharije razmnožujejo marca, med presaditvijo pa jih ločimo tako, da je v vsakem "šopku" več čebulic. Torej pri ločevanju se korenine manj poškodujejo, mlade rastline pa se hitreje ukoreninijo. Za boljše ukoreninjenje se uporablja nižje ogrevanje. Hitro se razvijajo in lahko zacvetijo naslednje leto.

Letno rast mladičkov ni treba ločevati, razen če želite hitro vzrejati evharijo. Prisotnost otrok prispeva k obilnemu in pogostejšemu cvetenju materine čebulice.

Domača nega za cvet evharije: presaditev, razmnoževanje 7

Presaditev

Eucharis ne potrebuje letnih presaditev. Dovolj je, da odrasla rastlina vsaka 3-4 leta poveča volumen lonca. Če je potrebno (za ločitev otrok), lahko tla vsako leto zamenjate, tako da rastlina ostane v isti zmogljivosti.

Izbira lonca in primerne zemlje

Eucharis je velika in visoka rastlina, zato je bolje izbrati keramični lonec zanjo. Za razliko od večine sobnih rastlin amazonski liliji uspeva bolje v prostornih posodah - ker sta številčnost in pogostost cvetenja neposredno povezana s številom hčerinskih čebulic. Običajno hitro zapolnijo ves prosti prostor in ustvarijo spektakularne "debeline" okoli cvetoče rastline.

Tla za evharijo bi morala imeti dobro vlažnost in vsebovati listnato zemljo, pesek in ilovico (4: 2: 1). Za izboljšanje mehanskih lastnosti in preprečevanje zastajanja vlage dodamo v tla 1 del pecilnega praška: šoto ali kokosova vlakna.

Postopni postopek presaditve

Če je čebulica zdrava in ima liste, je sajenje euharisa naslednje:

 1. Rastlino skupaj z zemeljsko grudo previdno odstranimo iz lonca.
 2. Zemlja, ki je "korenine niso ujele", se otrese.
 3. Po potrebi ločite "hčere" in poskušajte čim manj motiti koreninski sistem materine čebulice.
 4. V novo posodo se vlije sloj ekspandirane gline in nekaj sveže zemlje.
 5. Kepica se postavi v nov lonec in doda se substrat. Če obstajajo listi, je dovoljeno poglabljanje do 5 cm.

Takšna presaditev doma ne škodi evhariji in kmalu začne roditi mlade liste in morda cvetna stebla.

Bolezni in škodljivci

Eucharis je odporen na večino škodljivcev. Če se poleti zadržujemo na prostem, lahko prizadenemo listne uši. V redkih primerih lahko pajkova pršica ali koreninski klop "napade" rastlino. V prvem primeru se uporabljajo kateri koli sistemski insekticidi, na primer Aktara, Confidor. V drugem primeru bodo akaricidi, kot so Neoron, Kleschevit ali Fitoverm, pomagali znebiti zajedavcev..

Korenine oslabljenih ali gnilih čebulic lahko ugriznejo ličinke komarjev gob. Pojavijo se le s kršitvami kmetijske tehnologije in ne škodujejo zdravim rastlinam. V tem primeru se je treba osredotočiti ne na odstranjevanje žuželk, temveč na preprečevanje nadaljnjega propadanja..

Domača oskrba za rožo evharisa: presaditev, razmnoževanje 8

Najbolj nevarna glivična bolezen, ki lahko prizadene evharijo, je fusarij ali rdeča gniloba. Če se njegova manifestacija odstrani, se čebulica odstrani iz zemlje, razpadli deli se odrežejo in hranijo v močnih fungicidih, kot sta Fundazol ali bakreni klorid. Toda lažje je preprečiti to bolezen, izogniti se hladnosti in prekomerni vlažnosti..

Zakaj eucharis ne cveti in kako narediti cvetenje

Običajno niso potrebni dodatni napori, da bi euharis cvetel. Če želite to narediti, je dovolj, da sledite kmetijski tehnologiji in redno hranite rastlino. Ugotovite, da je mlada čebulica dobila moč in je pripravljena za brstičenje s pojavom potomcev okoli nje. Če euharis ne cveti in ne daje otrok, ga presadimo v prostornejši lonec, da se pojavijo in rastejo hitreje.

Možne naraščajoče težave

Med najpogostejšimi težavami, s katerimi se srečujejo lastniki amazonskih lilij, so naslednje:

 1. Listi so porumeneli. To je lahko naravni postopek njihovega postopnega odmiranja. Pojav rumenosti na mladih listih je zaskrbljujoč signal, ki nakazuje, da je rastlina doživela temperaturno razliko ali bila zalita.
 2. Listi postanejo rumeni in odmrejo, ko korenine ali čebulice gnijo;.
 3. Zamuda pri razvoju zelene mase. Glavni razlogi so pomanjkanje vlage, gnojil ali neustrezna danost.


Eucharis je ena najbolj trdožive in enostavne za gojenje rastlin doma. Upoštevajoč elementarna pravila nege, lahko občudujete njene graciozne cvetove večkrat na leto.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti