Domača nega cvetja alokazije: presaditev, razmnoževanje

Pred kratkim so alokazijo uvrstili med redke rastline - na policah cvetličarnic praktično ni bilo mogoče najti. Danes njeni ogromni listi ščitnice z vidnimi žilami privlačijo kupce "na vsakem vogalu". Preden dobite spektakularno rastlino, se morate pripraviti na zahteve kmetijske tehnologije, ki "kažejo" alokazijo. Nega doma je zanjo precej zapletena. To sploh ne pomeni, da morate zavreči izjemno lepotico - samo se seznanite z značilnostmi njenega gojenja.

Domača nega cvetja alokazija: presaditev, razmnoževanje 1

Steblo je odebeljeno, običajno navpično, pri nekaterih naravnih vrstah pa je lahko podolgovato ali celo plazeče. Pri vseh gojenih rastlinah je steblo tako kratko, da nastane videz njegove popolne odsotnosti. Na steblu so od 4 do 8 zelo okrasnih listov. "Največje" število listov določa sorta alokazije. Ne more jih biti več - ko dosežejo količino, ki jo je določila narava, stari listi začnejo odmirati z enako hitrostjo, kot rastejo mladi.

Oblika lista je lahko ščitnična, pometena ali v obliki srca. Mladi listi so bolj zaobljeni. Segmenti listne plošče so asimetrični, robovi so pogosto trdni, lahko jih natančno sečemo. Dolžina listov se lahko spreminja od 20 do 100 cm.

Eden od okraskov alokazije je barva lista, ki se lahko razlikuje od sijajne temno zelene do svetlo zelene. Listnato ploščo "narišejo" velike konveksne žile, pobarvane v svetlejših (ali temnejših) barvah.

Stomati listov s povečano vlažnostjo lahko sprostijo odvečno vlago: ustvari občutek, da alokazija joka. Pogosto "solze" izstopajo pred dežjem, zato se "popularno" imenuje vremenar.

Cvetovi te rastline so neopazni, predstavljajo storž, zavit v zeleno odejo. Alocasia "kaže" cvetenje le v idealnih pogojih pridržanja, zato doma pogosto ne cveti.

Glavne vrste in sorte

Različne vrste alokazije se razlikujejo po velikosti, obliki in barvi listov. Niso vsi primerni za gojenje doma, obstajajo pa tudi sorte, ki so jim bolj prilagojene.
Domača nega cvetja alokazije: presaditev, razmnoževanje 2
Naslednje alokazije pritegnejo pozornost:

 1. Alocasia Sander. Listi so veliki (do 50 cm dolžine), kodrasti, s koničastimi konicami, temno zelene barve, začrtani z obodom svetlejšega odtenka. Žile so svetlo zelene, skoraj bele. Peclji so visoki (do 60 cm), močni.
 2. Alocasia Polly - drugačna od Sanderja po bolj vzorčatih robovih listov.
 3. Alocasia je amazonska. Druga sorta Sandersa z gladko, brez zob, oblike listov. Razlikuje se v manjših velikostih (peclji do višine 40 cm).
 4. Raznolikost Zmaj: listi so svetlo zeleni, v obliki srca, žile so temno zelene. Rastlina je kompaktna, peclji rastejo od 30 do 40 cm v višino.
 5. Alokazija z veliko koreninami - ena največjih sort, doseže višino 2 m. Temno zeleni listi, dosežejo meter v dolžino.
  Domača nega cvetja alokazije: presaditev, razmnoževanje 3
 6. Alocasia napellus je še en velik predstavnik družine, ki doseže 1 m višine. Listi so v obliki srca, s poudarjenim robom.
 7. Bakreno rdeča alokazija je morda najbolj "domač" videz. Ima majhne (do 30 cm dolge) sijajne zeleno-bakrene liste z zaobljenimi robovi in ​​temno zelenimi žilami. Dno listne plošče je vijolično.
 8. Alocasia Bambino - kompaktna (do 40 cm) rastlina s puščicami temno zelenih listov in svetlo rumenkasto-zelenimi žilami.
 9. Alocasia Black Velvet je ena najbolj nenavadnih sort. Temno zelen žamet njenih listov je v kontrastu z velikimi belimi žilami.
 10. Alocasia of Kalidor je še ena velika vrsta, njeni svetlo zeleni listi, skoraj brez žil, narastejo do 70 cm.

Domača nega cvetja alokazije: presaditev, razmnoževanje 4

Obstaja veliko več sort, ki so zelo dekorativne..

Nega na domu

Skrb za alokazijo je omejena na najbolj natančno rekreacijo pogojev njegovih rojstnih dežel, tropske Azije. Kot vsaka rastlina v tropih se tudi alokazija počuti prijetno le pri visoki vlagi in temperaturi, kar je v stanovanjih še posebej težko doseči.

Razsvetljava

Pozimi je potrebna svetla razpršena razsvetljava, poleti je rastlina postavljena v delno senco.

Različne vrste alokazije imajo različne zahteve glede osvetlitve. Raznolika ali kontrastna, kot je Sanderjeva alokazija, potrebuje več svetlobe, sicer bodo zbledele. Sorte z monofonskimi listi lažje prenašajo delno senco. Odvisno od potrebe po svetlobi in starosti: mlade rastline potrebujejo več.

Vlažnost zraka

Visoka vlažnost - pomembno je redno škropljenje, po možnosti hranite v rastlinjaku.

Kot vsaka hišna rastlina, ki nam je "prišla" iz tropov, je tudi alokazija zahtevna na zračni vlagi. Vsakodnevno se škropimo, liste redno čistimo pred prahom. Vlažnost lahko povečate tako, da lonec postavite na pladenj z vodo in ekspandirano glino. Najboljša možnost, še posebej v obdobju ogrevanja - rastlinjak.

Domača nega cvetja alokazije: presaditev, razmnoževanje 5Tisti, ki želijo še naprej občudovati rastlino in hkrati zagotoviti dovolj vlažnosti za alokazijo, lahko uporabljajo akvarij. Na dnu damo ekspandirano glino, sfagnum ali pesek, nalijemo nekaj vode, notranja damo domačo lepotico.

Temperaturni način

Optimalna temperatura zraka je 18-25 stopinj.

Alocasia je termofilna, ne prenaša ostrih temperaturnih nihanj in hladnih prepirov. Zato je postavljen čim dlje od odpiralnih oken in oken, zlasti pozimi. Poleti je obrat, nasprotno, zaščiten pred prekomerno toploto..

Zalivanje

Potrebno je obilno in hkrati skrbno zalivanje - rastlina ne prenaša tako izsuševanja zemeljske kome kot stagnacije vode.

V obdobju aktivne rasti se tla v loncu nenehno ohranjajo vlažna. Po nekaj urah je treba iz ponve odtekati odvečna vlaga: njen presežek bo neizogibno privedel do gnitja korenin. V zimskem času je zalivanje nekoliko zmanjšano, kar omogoča, da se vrhnja tla izsuši. Voda se uporablja stoječa, ogreta na sobno temperaturo.

Cvetna alokazija za nego v domu: presaditev, razmnoževanje 6

Vrhunski preliv

Najbolje obložite enkrat mesečno z gnojili z veliko dušika.

Za popolno nego alokazije doma bodo potrebni mesečni dodatki mineralov. Mlade rastline potrebujejo dušik in kalij, da pridobijo zeleno maso in oblikujejo imuniteto, zato se dobro odzivajo na gnojila za sadike. Grmovje za odrasle bo dovolj za vsako hranjenje za okrasne listje.

Reja

Razmnoževanje alokazije se pojavi spomladi s pomočjo potomcev, stebelnih potaknjencev ali gomoljev. V pogojih profesionalnih rastlinjakov lahko dobite semena, v notranjih pogojih pa je skoraj nemogoče. Poleg tega se med vzrejo semen ne prenašajo sortni znaki nekaterih oblik, kot je na primer polly alocasia.
Ločevanje hčerinskih gomoljev ali ločitev matere se običajno izvaja med spomladansko presaditvijo. V prvem primeru se mladi potomci previdno odstranijo, hranijo v fungicidni raztopini, posadijo v tesno posodo in postavijo v rastlinjak. Pri delitvi se grm razreže tako, da ima vsaka polovica rastne točke in zdrave korenine. Kraj reza je treba posuti z ogljem.

Cvetna alokazija za nego v domu: presaditev, razmnoževanje 7

Potaknjenci se pojavijo po običajnih pravilih za aroid:

 • steblo je izbrano tako, da ima več rastnih točk in kolobarje;
 • rezina se obdela z ogljem;
 • za ukoreninjenje uporabite enako mešanico šote in peska;
 • prisotnost rastlinjaka je obvezna, visoka (20-25 stopinj) temperatura in nižje ogrevanje.

Pomembno je, da spalni brst ostane na steblu pod rezom, sicer matična rastlina morda ne bo več začela rasti.

Presaditev

Gojenje alokazije doma, bodite pripravljeni na potrebo po presaditvi letno. Vsa dela z rastlino se izvajajo samo z rokavicami - je strupena, celo rahel dotik na listih ali koreninah lahko povzroči draženje.

Izbira loncev in primerna tla

Zmogljivost za alokazijo je izbrana visoka in zmerno prostorna, tako da je med steblom in stranicami 4-5 cm na vsaki strani. Vsako leto je treba domačo lepotico presaditi v nov lonec, ki je 2-3 velikosti večji od prejšnjega.

Ta rastlina kategorično ne prenaša gostih težkih substratov - tla za alokazijo morajo biti rahlo kisla, vlažna in dihajoča, z dobrimi mehanskimi lastnostmi. Uporabite lahko mešanico iz listnatega, moškastega tla (ne dodajajte iglavcev - je preveč kisla), šote in peska (2: 2: 1: 3).

Za izboljšanje mehanskih lastnosti se dobljeni zmesi doda 1 del kokosovih vlaken. Idealna tla za alokazijo, ko jih stisnete v pest, ohranijo in ohranijo obliko, vendar se ob najmanjšem dotiku drobijo.

Postopek presaditve po korakih in skrb za njo

Pri presaditvi alokazije je priporočljivo, da se ne moti zemeljska gruda, zato se izvaja po metodi pretovarjanja:

 • 2-3 cm drenaže in majhna plast zemlje se vlije v nov lonec;
 • rastlina je skrbno ekstrahirana;
 • postavljen na sredino pripravljene posode;
 • dodajte zemljo, tako da vrat ošpic ostane odprt.

Domača nega cvetja alokazija: presaditev, razmnoževanje 8

Včasih presaditev zahteva odstranitev dela koreninskega sistema - na primer z delnim propadanjem. V tem primeru se korenine popolnoma očistijo tal, poškodovani deli se odstranijo, mesta rezov se obdelajo z zdrobljenim ogljem. Posušimo jih 15 minut, preden jih damo v lonec..

Po presaditvi se skrb za alokazijo spušča do tega, da se rastlina postavi v rastlinjak, ki ga oddajamo dnevno. Voda previdno, poskuša preprečiti izsušitev in hkrati ne nalivati ​​alokazije.

Zdravilne lastnosti

Malo ljudi ve, da ima alokazija zdravilne lastnosti: iz nje se pripravljajo mazila, infuzije, včasih se uporablja svež sok. Zdravilne lastnosti imajo vsi deli rastline. Pripravki iz stebel lajšajo zobobol in bolečine v želodcu. Listi se uporabljajo pri zdravljenju pljučnice in tuberkuloze. Gomolj lajša tumorje, če se lokalno uporablja.

Za pripravo infuzije en nastrgan svež list prelijemo s toplo vodo in vztrajamo 8 ur. Uporablja se tudi alkoholna alkoholna tinktura. Za njegovo pripravo se spodnji list odreže s pecljem in nalije 100 ml alkohola (70). V starosti 10 dni. Zdravila se jemljejo pol ure pred obroki, trikrat na dan, 1 kapljico, razredčeno v žlici vode.

Domača nega cvetja alokazija: presaditev, razmnoževanje 9

Pri boleznih sklepov in trofičnih razjed se uporablja gnojevka listov, ki se nanese na poškodovano območje. Lahko ga zmešate z maščobno kremo in uporabite kot mazilo.

Zdravila iz alokazije so priljubljena v kitajski tradicionalni medicini. Vendar je vredno zapomniti, da so izredno strupeni - samoumevnost tečaja in odmerjanja, pa tudi nepravilna priprava lahko privede do resnih posledic..

Bolezni in škodljivci

Med škodljivci, ki parazitirajo na alokaziji, najdemo listne uši, pajkove pršice, škrlatne bube in žuželke. Njihov videz vodi do rumenenja in prezgodnje smrti listov. Klopa pušča na njih pajčevino - moko in kraste - lepljive sijoče lise. Za boj proti njim se uporabljajo ustrezne kemikalije. Ne pozabite, da se le kokcidi lahko popolnoma znebijo samo sistemski insekticidi, ki temeljijo na organofosforjevih spojinah (Fufanon, Inta-TsM). Za boj proti pajkovcem se uporabljajo akaricidi (Kleschevit, Fitoverm, Neoron).

Na alokazijo lahko vplivajo tudi glivične bolezni, vključno s pepelasto plesnijo in različnimi gnitji. V boju proti takim boleznim bodo fungicidi pomagali - in jih je mogoče preprečiti s strogim upoštevanjem pravil kmetijske tehnologije.

Domača nega cvetja alokazija: presaditev, razmnoževanje 10

Možne naraščajoče težave

Najpogostejše težave, s katerimi se morajo spoprijeti lastniki alokazije, so povezane z nepravilno oskrbo. Na primer, rumenenje in sušenje listov lahko kažeta na nezadostno ali prekomerno zalivanje, nizko vlažnost. Posušeno listje lahko kaže tudi na presežek soli v tleh - v tem primeru je treba več pozornosti nameniti usedanju vode.

Upočasnjena rast signalizira pomanjkanje dušika. Rastlino hranite redno. Temne gnile lise se pojavijo na alokaziji z nenadnimi spremembami temperature, hladnimi prepihi. Pojav teh "simptomov" na deblu jasno kaže, da se je v koreninskem sistemu začel proces razpadanja. To se pogosto zgodi s prekomernim zalivanjem s hladno vodo. Rastlino je treba takoj rešiti. Če zelena barva listov zbledi - alokazija ni dovolj svetlobe. V prihodnosti bo to vplivalo na hitrost rasti, zato se rastlini zagotovi osvetlitev ozadja ali prenese na svetlejše mesto.


Kljub prisotnosti določenih težav je gojenje alokazije doma mogoče. Če sledite kmetijski tehnologiji in zagotavljate rastlini pogoje, ki so blizu naravnim, lahko eksotične lepote občudujete vse leto.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti