Vrt v mediteranskem slogu - pravljica na parceli

Vrt v mediteranskem slogu - pravljica na ploskvi 1

Sredozemski vrtovi so vključevali stoletne tradicije rimskih, starogrških in modernih vrtov. Senca, vodne lastnosti in mehke barve - to so glavne značilnosti južnih vrtov.

Izredna lepota vrtov v mediteranskem slogu je posledica edinstvene klime, ki prebivalcem Španije, Francije, Italije in Grčije omogoča ustvarjanje prijetnih in skromnih rekreacijskih območij. Vroče opoldanske ure, neskončna siesta in leno zabava so prisilili prebivalce Sredozemlja, da so si poiskali zavetje, zdaj pa ves svet zavida njihovim čudovitim vrtovom. Seveda je nemogoče v celoti poustvariti sredozemski vrt na zmernih širinah, vendar, če upoštevate splošna pravila, lahko dobite nekaj zelo izvirnega.

Rekreacijsko območje

Glavna stvar v mediteranskem vrtu je območje počitka in sprostitve. Če ga želite ustvariti, uporabite različne tehnike, tehnike in majhne arhitekturne oblike, pa tudi "premagajte" prostor. Klasičen atribut južnega vrta je terasa s svetlobo, pletano vrtno pohištvo: miza, stoli, naslanjači in celo kavč. Območje terase in teras sta nepogrešljiva elementa, brez katerih si je težko predstavljati odlične počitnice..

Vrt v mediteranskem slogu - pravljica na ploskvi 2Včasih so majhne terase umetno dvignjene nad tlemi, kar ustvari iz njih zaobljene ploščadi. Najbolj priljubljen zaključni material je naravni kamen. Včasih se kot premaz uporabljajo terakotne ali standardne tlakovalne plošče, lesena tla in navadna opeka. Sredozemski vrt ima svojo značilno barvo, zato se pri oblikovanju pogosto uporabljajo pastelni, terakotni odtenki in oker.

Sredozemsko območje za sprostitev odlikuje decentralizacija - torej vse ni omejeno na eno teraso ali teraso. Na takšnem vrtu najdete še več osamljenih vogalov s klopjo, mizo in stoli ali miniaturnim gazebom. Vsaka stena stavbe, razvejano drevo, bršljan, prepleten z bršljanom ali dekliškim grozdjem - vse lahko postane dodatek glavnemu rekreacijskemu območju. Morate samo postaviti poudarke - vrbovega stola, tkanine iz tkanine ali kovinske klopi.

Kraljevina kamna

"Kamniti" motivi naj bodo postavljeni po celotnem vrtu. Govorimo o različnih vrstah in sortah kamna - lupina kamna, marmornati sekanci, prodniki, keramika in peščenjak. Prav tako je dobro izdelati več visokih teras, podpornih sten ali stopnic iz naravnega kamna, tudi če bodo opravljale izključno dekorativno funkcijo.

Vrt v mediteranskem slogu - pravljica na ploskvi 3
K »starodavnim« kamenjem, ki spominjajo na čase rimskih legionarjev in grških odkriteljcev, bi morali izbrati ustrezne starinske pripomočke. Vrtne figure v obliki razpokanih ali napol zlomljenih amfor in drugih posod, okrašene z rastlinami, ki rastejo neposredno v njih, bodo postale uspešen dodatek k kateri koli sestavi. Dobra novica je za tiste, od katerih dober gradbeniki še niso narejeni. Če se je podrl kakšen zid ali zid, - ni pomembno. Oblike, ki niso prestale preizkusa časa, so dovoljene le v mediteranskem slogu..    

Sredozemsko morje na parceli

Če je najbližje morje oddaljeno nekaj tisoč kilometrov od vas in želite imeti malo vode tukaj in zdaj, potem morate na mestu organizirati majhen rezervoar. Lahko je umetni ribnik ali napihljiv bazen, vendar je bolje narediti vodnjak, potok, slap ali kaskado. Nežno šumenje vode lahko potopite v sredozemsko vzdušje in sprostitev.

Vrt v mediteranskem slogu - pravljica na ploskvi 4

Če prostor, podnebje in finance dopuščajo, lahko zgradite tudi bazen in ga celo opremite z razsvetljavo. V tem primeru se bo vaš vrt ločil od romantičnih kotičkov skrajnega juga.

Južni gostje

Tako pridemo do najbolj zapletenega elementa sredozemskega vrta - rastlin. Za prebivalce južnih držav so datljeve palme, oljke, citrusi in pistacija poznano ozadje, za prebivalce bolj severnih regij se zdijo nedostopna eksotika, čeprav to ni povsem res.

Palme in druge eksotike lahko gojite v stanovanjih in drugih zaprtih prostorih v posodah ali kadih, poleti pa jih postavite na ulico. Poleg tega obstaja cela skupina rastlin, ki so zelo podobne svojim mediteranskim kolegom, vendar se od njih razlikujejo po zimski odpornosti. Listi sutropsko odpornih subtropskih rastlin so pobarvani v srebrnih tonih (na primer oljčni). Analog med rastlinami, ki rastejo pri nas, je srebrna goba. In čeprav zraste do višine 4 m, vendar njegovi plodovi in ​​krošnja zelo spominjajo na oljčno drevo, ki ga ljudje, ki želijo opremiti vrt, uporabljajo kot Sredozemlje. Odlična je tudi ozkolistna goba, ki jo v javnosti imenujejo "oljka".

Vrt v mediteranskem slogu - pravljica na ploskvi 5

Na splošno je več sence na mestu, bolj bo vrt izgledal kot Sredozemlje. Ustvarijo ga lahko z gostimi vrstami iglavcev (thuja, brina, bor ali smreka), pa tudi listopadnimi drevesi (magnolija, viburnum, orjak). Čudovit zimzeleni topiar je tudi odličen dodatek k »morski« pokrajini. Zdaj lahko v prodaji najdete lepo obrezane ciprese in evonim, pa tudi barberry, grozdje in spirejo, ki pozimi dobro uspevajo na zmernih širinah..      

Da bi ustvarili mediteranski vrt v severnih in zmernih širinah, morate poskusiti. Morali boste pokazati domišljijo in začetke nadarjenosti krajinskega oblikovalca. Če imate že pripravljene rešitve - jih delite na našem forumu.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti