Vrt v skandinavskem slogu - 11 nasvetov za ustvarjanje švedske pravljice

Vrt v skandinavskem slogu - 11 nasvetov za ustvarjanje švedske pravljice 1

Spadati pod čar skandinavske klasike sploh ni težko. Laconizem, funkcionalnost in naravnost so vrtove v skandinavskem slogu naredili zelo priljubljene med krajinskimi oblikovalci in običajnimi ljudmi..

Skandinavija je gejzirje Islandije, otokov in fjordov Norveške, iglastih gozdov Švedske in hribovitih nižin Danske. Narava te regije je lepa kot ostra. Ni presenetljivo, da se je sčasoma ves čar skandinavske regije lahko izrazil v krajinskem oblikovanju..

Razlike v skandinavskem slogu

Enostavnost in izraznost v kombinaciji s spoštovanjem do narave sta skandinavski vrtovi resnično umetniško delo. Za razliko od mnogih drugih stilov, kot je mediteranski, je skandinavski veliko lažji za izvedbo v srednjem pasu. Če morate pri ustvarjanju japonskega vrta, če želite najti nadomestilo za pristne rastline, razbiti svoje možgane in povezati pamet, potem s skandinavskimi vrtnimi kompozicijami teh težav ni. V naših podnebnih razmerah lahko gojimo skoraj vse kulture, tradicionalne za skandinavske vrtove. Druga nesporna prednost tega sloga je njegova nezahtevnost do obsega ozemlja.

Za ostre podnebne razmere skandinavske regije so značilne hladne snežne zime in zelo kratka poletja. Vendar se Skandinavci niso navajeni pritoževati nad sramoto narave. Slabe vremenske razmere niso razlog za obup, ampak spodbuda, da se veselite vsakega sončnega dne. Zato so krajine v skandinavskem slogu postavljene ne za žalost in užaljenost, temveč za mir in držo.

1. Pobirajte rastline

Vrt v skandinavskem slogu - 11 nasvetov za ustvarjanje švedske pravljice 2

Rastline za skandinavski vrt je enostavno pobrati. Osnova je zadržana barvna shema s prevlado svetlih barv in naravnih odtenkov. Svetle barve se uporabljajo izključno za poudarke..

Drevesa so večinoma iglavci (thuja, bor, smreka itd.) Ali z gnojočo krošnjo (vrba, breza, bukev). Kar zadeva ureditev cvetličnih gredic, najpogosteje uporabljajo ognjič, ognjiči, dalije, klemole, delphiniums, klematis, poljski mak, marjetice in čebulnice. Nič manj pomembni elementi vrta v skandinavskem slogu so perje, žita in zemeljske rastline.

2. Ustvari rockery

Vrt v skandinavskem slogu - 11 nasvetov za ustvarjanje švedske pravljice 3Na skandinavskem vrtu skalnjak ni le dekorativni element, ampak pravi simbol skalnih fjordov. Olajšanje skandinavskega polotoka je v veliki meri določalo zadnjo ledeno dobo. Mimogrede, taljenje ledene plošče, ki je pokrivala te dežele v prazgodovini, se je začelo pred nekaj tisoč leti in traja do danes. Ledenik, ki poteka skozi ozemlje regije, je pustil ogromno število velikanskih balvanov in kamenčkov kot spomin. Kompozicije skandinavske rockerije bi morale biti čim bolj naravne. Kot da jih niso prinesli od zunaj, ampak so ostali na mestu od taljenja ledenika.

 • Vrt v skandinavskem slogu - 11 nasvetov za ustvarjanje švedske pravljice 4

  Kadar koli je mogoče, uporabljajte naravne materiale. Najpogosteje se za opremljanje vrtnih poti uporablja gramoz ali ploščat sesekljan kamen. Nič manj izvirno in tematsko bo videti steza, obložena z lesenimi žagami ali

  betonske plošče nepravilne oblike. Upoštevajte, da skandinavski vrtovi gravitirajo ravnim črtam, zato so vijugaste poti zanje redkost..
 • Vrt v skandinavskem slogu - 11 nasvetov za ustvarjanje švedske pravljice 5

  Nobena skandinavska pokrajina ne bo videti popolna, če na vrtu ni vodnih teles. Če ni polno

  ribnik, nato skrbno izbrana posoda ali majhen vodnjak. Ribniki z nepravilnimi bankami izgledajo najbolje. V dekorju takšnih predmetov so primerni kamni in viseči les, glavna stvar je, da se celotna kompozicija ujema s slogom.
  Vrt v skandinavskem slogu - 11 nasvetov za ustvarjanje švedske pravljice 6

  ekoclovek.sk
  Za skandinavski vrt so značilni

  okrasna in čedna. Če je načrtovana parcela za opremljanje vrta, potem mora v celoti ustrezati tem merilom. Tudi postelje na vrtu v skandinavskem slogu bi morale biti podobne cvetličnim gredicam, kjer sosedje za mešano sajenje zelenjavnih rastlin ne izberejo le zaradi kmetijskih lastnosti, temveč tudi zaradi dekorativnih lastnosti. Želja po jasnosti se izraža tudi v pristopu k ureditvi postelj. Visoke postelje iz lesa se bodo najbolje uvrstile v zasnovo takšnega mesta.
  Vrt v skandinavskem slogu - 11 nasvetov za ustvarjanje švedske pravljice 7

  Skandinavski slog ne prenaša pretencioznosti, zato na območja s pompoznimi posestmi sploh ne gleda. Čim preprostejša je oblika, tem bolj harmonična je kombinacija zgradbe in ploskve. Tudi ultramoderne skandinavske hiše so zaradi svoje preprostosti in jedrnatosti postale znane po vsem svetu..

  Na Švedskem drobne vrtne hišice, ki so ponavadi pobarvane rdeče, imenujemo plugi..

  Vrt v skandinavskem slogu - 11 nasvetov za ustvarjanje švedske pravljice 8

  econet.ru

  Teras in opremljeno

  rekreacijske površine so nepogrešljivi atributi vrtov v skandinavskem slogu. Za sodobne zgradbe so značilne lesene terase, ki izgledajo kot naravni podaljšek hiše. V preprostejših in manjših hišah so takšna mesta običajno opremljena posebej.

  8. Izberite pravo pohištvo

  Vrt v skandinavskem slogu - 11 nasvetov za ustvarjanje švedske pravljice 9

  Glavna merila pri izbiri pohištva za vrt v skandinavskem slogu so minimalizem in naravnost materialov. Zato je bolje obiti plastične stole ali fotelje v slogu Empire. Presenetljivo je, da omejena izbira materialov za pohištvo ne vpliva na manifestacijo vaše domišljije. Ljubiteljem preprostosti in pristnosti bodo všeč grobe mize in stoli iz hlodov in neobrezanega lesa, ljubiteljem elegantnih rešitev pa bo všeč pohištvo iz vejic in ratana.

  Les, ki ostane po gradnji, je lahko odličen material za izdelavo vrtnega pohištva.

  9. Zgradite rastlinjak z zaklenjeno streho

  Vrt v skandinavskem slogu - 11 nasvetov za ustvarjanje švedske pravljice 10

  Za vrtove v skandinavskem slogu so značilni majhni rastlinjaki. Vendar poleg običajne zelenjave za nas pogosto gojijo okrasne kulture. Še posebej spektakularno na skandinavskem vrtu izgledajo rastlinjaki s streho v obliki zapora ali kapljice.

  Vrt v skandinavskem slogu - 11 nasvetov za ustvarjanje švedske pravljice 11

  Če želite ustvariti živo mejo na skandinavskem vrtu, izberite rastline, ki ne potrebujejo veliko nege in pogostih odbitkov, njihov videz pa je ustvaril občutek naravnosti. V ta namen lahko uporabite

  barberry ali medenina.

  11. Živite v sožitju z vrtom

  Vrt v skandinavskem slogu - 11 nasvetov za ustvarjanje švedske pravljice 12

  Če imate parcelo, ki jo je treba "oplemenititi", ne hitite, da se znebite starih dreves in grmovnic. Tudi ne povsem ukoreninjen panj lahko postane čudovita gredica, iz korenin, ki ostanejo na mestu, pa lahko opremite rutarij.

  Kompozicijske sestavine tega sloga je enostavno prilagoditi našim resničnostim. In zdaj veste, da ustvarjanje skandinavskega vrta v poletni koči z lastnimi rokami ni tako nemogoča naloga, kot se zdi na prvi pogled. 

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti