Sajenje žive meje thuja

Sajenje žive meje thuja 1

Živa meja iz thuje ni nič manj praktična kot katera koli ograja. Služi desetletja in naenkrat opravlja 2 funkciji: obdaja spletno mesto in ga okrasi.

Če niste ljubitelj običajnih ograj, spustite živo mejo iz thuje. Izgleda privlačno skozi vse leto: barva območje, ki se spomladi ni prebudilo, svetlo zeleno, ustvari dobro ozadje za poletne cvetlične vrtove in doda barvo obledelemu jesenskemu vrtu.

Kaj še privlači živo mejo thuja? Ima številne praktične funkcije:

 • ustvari "ščit" pred vetrom, umazanijo in prahom-
 • pozimi ščiti območje pred snegom-
 • ustvari oviro za prodor na mesto-
 • pomaga prikrivati ​​grde zgradbe na osebnem območju-
 • čisti zrak (zahvaljujoč lastnosti fitoncidov)-
 • ustvarja prijetno vzdušje.

Tui običajno rastejo precej visoko, zato naredijo gosto gosto steno, ki lahko ustvari konkurenco za katero koli ograjo in postane veličastno uokvirjanje vrta. Če sadike posadite pravilno in dobro skrbite z njimi - thuja bo postala glavni element krajinske zasnove.

Korak 1. Izberemo sadike

Za ustvarjanje trdne stene so najbolj primerne sorte thuja zahodna. Odlikuje ga bujna krošnja in obilno razvejanje, oblikuje pa se lahko tudi po lastni presoji.

Sajenje žive meje thuja 2

Videz žive meje je odvisen tudi od izbrane sorte. Najpogosteje se za žive meje izberejo ježi keglevidnih ali stolpnih sort:

 • do 4 m - Smaragd (Smaragd), Rosenthal (Rosenthallii), Holmstrup (Holmstrup)-
 • do 10 m - Pyramidalis (Pyramidalis), Kolumna (Columna), Fastigiata (Fastigiata)-
 • do 15 m - Brabant (Brabant).


Da bi hitro oblikovali živo mejo, je vredno kupiti že odrasle rastline. Toda "mlade" sadike se bolje ukoreninijo in so cenejše. Prav njih bomo sadili v našem mojstrskem razredu.

Korak 2. Izberite kraj

Thuja spadajo med nezahtevne rastline, zato bo živa meja dobro uspevala tako na soncu kot v senci. Vendar je najbolje, da drevesa posadimo na svetlobo delna senca. Tako njihovi poganjki ne bodo goreli na soncu, rastline pa bodo dobile dovolj svetlobe za dober razvoj.

Sajenje žive meje thuja 3

Thuja so nezahtevna do sestave zemlje, kar pomeni, da se lahko ukoreninijo kjer koli na vrtu. Pomembno je le, da rastlina potrebuje dobro glineno zemljo, če rastlina potrebuje dobro drenažo.

Korak 3. Priprava tal

Če želite posaditi živo mejo, morate izkopati jarek do globine 50 cm. Širina je odvisna od velikosti koreninskega sistema sadik.
Sajenje žive meje thuja 4

Nato na dno izkopanega jarka položite drenažni sloj (če je potrebno).

Sajenje žive meje thuja 5

Nato morate naliti plast rodovitne zemlje in komposta (ali šote).

Korak 4. Posadite Tui

Sadike Thuje je treba posaditi tako, da je koreninski vrat na ravni zemlje. Globoko ga poglobite ali dvignite nad zemljo - to pomeni, da rastlino uničite.

Sajenje ježa iz thuje 6

Če želite ustvariti gosto živo mejo thuja, mora biti razdalja med sadikami 0,5-0,6 m.

Sajenje ježev iz thuje 7

Če želite rastline posaditi v 2 vrstici, naj bo med vrsticami vsaj meter. V tem primeru je drevesa priporočljivo zasukati..

Sajenje žive meje thuja 8

V treh vrsticah thuje ne bi smeli saditi. Za gosto živo mejo bosta dovolj dve vrsti. Poleg tega lahko srednja vrsta s trivrstičnim pristajanjem zlahka umre.

Kako skrbeti za žive meje thuja

 • Po pristanku thuja potrebuje dobro v vodo pozneje pa to redno (1-krat na teden). V nasprotnem primeru se lahko igle začnejo drobiti..

Sajenje ježev iz thuje 9

 • V prvih treh letih thuja potrebujejo hranjenje. Spomladi in zgodaj poleti so dobro primerna dušikova gnojila - sečnina, amonijev nitrat s hitrostjo 20-30 g na 1 kvadratni meter bačvega kroga, lahko uporabite kompleksni pripravek "Kemira-univerzalen" - 100-120 na 1 kvadratni meter..
 • Občasno je treba tla okoli zasaditev zrahljati (do globine 10 cm) in odstraniti plevel, da mladim rastlinam ne odvzamejo vode in hranil..
 • Po pristanku se thuja lahko mulči.

Sajenje žive meje thuja 10

 • Živo mejo lahko odrežete od drugega leta po sajenju. Postopek izvedite spomladi s posebnimi vrtnimi škarjami. V tem obdobju rezine hitro prikrijejo z rastočimi poganjki, krošnja rastline pa bo iz leta v leto debelejša.

Živa meja na vašem spletnem mestu bo vedno videti čedna in lepa, če jo pravilno posadite in ji posvetite ustrezno pozornost. Odstranite odvečne veje, pravočasno nadomestite odmrle rastline, zalivajte in nahranite thujo - in imeli boste tako živo mejo, da bodo vsi sosedje zavidali.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti