Košnja trate: 9 glavnih vprašanj

Košnja: 9 glavnih številk 1

Čisto urejena trata naredi območje lepo urejeno in lepo. Da pa travnata trava postane gosta smaragdna preproga, se morate nekaj potruditi.

Eden glavnih postopkov, ki ga pri vzdrževanju trate ni mogoče opustiti, je redno košenje trave. Pomembno je vedeti, kdaj je treba izvesti postopek, kako in pod katerimi pogoji. Najprej prve stvari.

1. Zakaj kositi trato?

Seveda je trata obrezana iz estetskih razlogov, vendar je to le eden izmed razlogov. Dejstvo je, da so številne sorte travnih trav "divjega" izvora. To pomeni, da so prilagojeni za hitro okrevanje. Zato enkrat obrezana trava začne aktivno povečevati stranske poganjke, grmišče in kondenzirati. Zato ga morate redno rezati. Toda zgoščevanje gomolja, ki se pojavi kot rezultat, sploh ni slabo. Gosta trava in ne dopušča, da bi se plevel prebil.

Košnja: 9 glavnih številk 2

2. Na kakšno višino je treba kositi trato??

Kot vsaka rastlina je tudi obrezovanje pomemben stres. Seveda se trava hitro obnovi, vendar morate razumeti, da po rezanju hitro izgubi vlago in oslabi, zaradi česar tvega, da zboli. Da se to ne bi zgodilo, ga je treba naenkrat skrajšati za največ 1/3 dolžine, po postopku pa vodo in krmo.

Če travo obrezujemo nepravilno in zelo nizko, potem lahko na trati rastejo plevel in mah.

Višina trave je v veliki meri odvisna od namena trate. Na primer za ustvarjanje mleta trava (svečana trata za odprte površine) v našem podnebju ni mogoče kositi trave prenizko (do 1-2 cm), kot to počnejo recimo v Angliji. Zaradi tega bo trata postala zelo ostra in se hitro posuši. Torej je najbolj sprejemljiva višina košnje trate v tem primeru 3-4 cm.

Košnja: 9 top 3 vprašanj

Okrasna trata (krajinsko vrtnarjenje) se lahko kosi do višine 4-7 cm. Takšni parametri so primerni tudi za funkcionalna trata - kjer se sprostijo, igrajo igre na prostem, imajo piknike.

Košnja: 9 tem 4

Obstajajo tudi športne trate, ki niso preveč tipični za osebne parcele. Namenjeni so igriščem, na katerih se odvijajo skupinske igre: nogomet, hokej na terenu ali golf. Takšna mesta so posejana predvsem z žitno travo, saj so bolj odporna na potepanje, travnik pa obrežejo na višino 3-4 cm.

Košnja: 9 top 5 vprašanj

Vrsta trate

Višina reza

Tlakovana trata3-4 cm

Dekorativna vrtna vrtna trata

4-7 cm

Funkcionalna trata

4-7 cm

Športni travnik

3-4 cm

Če je poleti vroče in suho vreme, lahko travo obrezujemo tik nad navedenimi kazalci, da jo zaščitimo pred izsušitvijo.

3. Kdaj opraviti prvo košnjo trate?

Prva košnja trate mora biti nežna. Običajno se izvaja po naslednji shemi: ko trava doseže višino 12-14 cm, jo ​​porežemo na 8-10 cm, nato pa jo lahko 2 leti kosimo na talno travo do višine 4-5 cm, na funkcionalnih in vrtnih parkih - 5 -7 cm. Običajno čas prve frizure pade konec aprila - sredi maja.

4. Kako pogosto kosite trato v sezoni?
Na to vprašanje je nemogoče odgovoriti nedvoumno, saj je intenzivnost rasti trave po košnji odvisna od številnih pogojev: vrste posejane trave, stanja tal, vremenskih razmer, vrhunske obdelave in letnega časa. Zato se morate osredotočiti na višino trave. Takoj ko dolžina trave začne presegati določeno za določeno vrsto trate za 1,5-2 cm - čas je, da obrežete trato.

Spomladi, ko trava aktivno raste, jo je potrebno kositi v povprečju 1-2 krat na teden, poleti - 1-krat v 7-10 dneh. Bližje jeseni se trava kosi enkrat na 2 tedna.

Če iz nekega razloga trate niste pokosili že dolgo in je višina trave znatno presegla normo, jo morate v nekaj korakih spraviti na želeno raven. Ker se, kot se spomnite, lahko travo skrajšajo le za 1/3.

5. Kako kositi trato?

  • Pred košnjo trave je treba z ozemlja odstraniti vse tuje predmete: vrtno pohištvo, okrasne predmete, vrtno orodje, otroške igrače, pa tudi smeti (veje, kamenje). Za zanesljivost lahko trato česate z grabljem ali trdo metlo..
  • Najboljši čas za košnjo trate je jutro ali zvečer. Dan naj bo topel, po možnosti z malo oblačnega pokrova. V nobenem primeru ne smete kositi trave v deževnem vremenu..
  • Košnja trate z dobro nabrušenim rezilom je pomembno pravilo nege trate. Slabo naostri noži bodo zdrobili travo in je ne bodo posekali.
  • Travo je treba rezati vzporedno s črtami. Hkrati je priporočljivo, da z vsako košnjo spremenite smer kosilnice, tako da trata ne bo videti kot „pralna plošča“.
  • Če je travnik nameščen na neravnem območju, je treba travo na pobočju rezati pod kotom v smeri pobočja.

6. Kako kositi trato?

Izbira agregata je odvisna od površine trate, učinka, ki ga želite doseči, in sestave travne mešanice, ki ste jo posadili. 

Kosilnice

Košnja: 9 glavnih številk 6

Izbor kosilnic v vrtnarskih trgovinah je danes precej velik. Najdete lahko najpreprostejše in bolj zapletene, dokaj poceni in precej drage.

Najenostavnejši so mehanske kosilnice. Sestavljeni so iz bobna z rezalnim elementom, kolesi in ročajem. Uporabljajo jih lahko za nadzor nad nivojem poseka trave, precej so tihi in stanejo veliko manj kot druge kosilnice. In kakovost frizure, pod pogojem, da so noži dobro ostriženi, je lahko celo višja kot pri drugih vrstah kosilnic. Čeprav ima ta naprava pomemben minus: delo z njo je precej težko, zlasti na velikem območju.

Električne kosilnice dobro v tem, da so večinoma lahki in kompaktni. Z njimi se ne more spoprijeti le moški, ampak tudi ženska ali najstnik. Edina pomanjkljivost takšne kosilnice je njena odvisnost od vira energije..

Akumulatorske kosilnice so neke vrste električni. Vendar niso preveč priročni in varčni, zato niso v velikem povpraševanju in jih redko najdemo v prodaji.

Plinske kosilnice neodvisno od zunanjega vira energije, kar je njihova nedvomna prednost. Primerne so tudi za obdelavo velikih površin. Vendar so težji, ustvarjajo veliko hrupa in so dragi..

Trimerji

Košnja trate: 9 ključnih vprašanj 7

Trimer je učinkovito orodje za košnjo trave. Naprava je opremljena z motorjem, ki vrti najlonsko ribiško vrv s tako hitrostjo, da lahko kosi travo. Trimerji so razdeljeni v dve glavni skupini, odvisno od načina hranjenja: električni in bencinski.

Košnja trave s trimerjem se uporablja za košnjo trave vzdolž robov mesta ali na mestih, ki so kosilnici nedostopna. Toda s tem orodjem lahko kosite celotno trato.

Električni trimerji, kot električne kosilnice potrebujejo vtičnico, njihova dolga žica pa se lahko oprijema dreves in grmovnic. So pa lahke in odlične za majhne površine..

Bencinski trimerji bolj mobilni, a tudi hrupnejši in težji. Stanejo več kot električni, vendar dobro kosijo in so sposobni pokriti velike površine.

Škarje za trate

Košnja: 9 tem 8

Škarje za travo so najlažje orodje za košnjo trave. Uporabljajo se za obrezovanje trate vzdolž robov ploskve ali okoli klopi in grmovnic, pa tudi vzdolž ograj. Vendar ne morejo obdelati velikega ozemlja.

7. Kaj storiti s pokošeno travo?

Običajno je treba pokošeno travo takoj odstraniti s pokošene trate. To se običajno naredi z grablje. Toda v vroči sezoni, ko trate ne porežemo prekratko, lahko pokošeno travo enakomerno razporedimo po rastišču in pustimo v obliki mulčenja, kar bo pomagalo zadržati vlago v tleh.

8. Kdaj in kako opraviti zadnjo košnjo trate?

Jeseni je pomembno, da trato pravilno pripravimo na zimo, vključno s pravočasno izvedbo zimske košnje. Če tega ne storite, bo v obdobju hlajenja visoka trava padla na tla, spomladi pa bo motila kalitev mlade rasti. Poleg tega je ta trata bolj ranljiva za številne bolezni..

Zadnjo košnjo je treba opraviti približno 2 tedna pred prvim zmrzali, na topel in miren dan. Košnja trave mora biti 1-2 cm nad normalno. Pokošeno travo je treba odstraniti..

9. Katera trata ne potrebuje košnje?

Če želite trate brez težav, lahko posadite na parceli polevole, ki tvorijo poganjke. To je nizko rastoča žitna rastlina, ki zraste največ 15 cm v višino. Polevola se širi na tleh in tvori srednje velike grmovje. Rezultat je svetlo zelena "preproga". Izgleda zelo lepo in precej nenavadno, saj trava raste v več ravneh in dobite trato, ki ne potrebuje frizure. Poljska goba hitro raste, zato v zelo kratkem obdobju zasede celotno ozemlje, dodeljeno trati. Poleg tega je oskrba s trato precej preprosta, saj je rastlina nezahtevna do sestave zemlje in drugih rastnih pogojev. Najboljše od vsega pa bo polevole rasla na odcednih, rodovitnih zemljiščih.

Košnja: 9 top 9 vprašanj

Druga trata, ki ne potrebuje redne košnje, je mavrična trata. Če ga želite ustvariti, samo kupite posebno semensko mešanico. Ko ga izbirate v trgovini, poskusite pobrati mešanice z zelišči, ki dobro uspevajo na vašem območju. Za mavrsko trato se uporablja veliko različnih vrst rastlin: marjetice, kalendula, mak, lan, cvetovi cvetov, delphinium in drugi.

Košnja: 9 top 10 vprašanj

In kako vam je všeč ideja o ustvarjanju travnika na dvorišču? Travnik travnik čeprav se boji poteptanja, ga je treba rezati največ enkrat na mesec ali še manj. Nastane iz mešanice semen podloženih zelišč, žit in stročnic. Sestava mešanic lahko vključuje: fižolovo ržo, travo, deteljo plazečo, jagodec, ohrovt, marjetico, trajnico kamilice, kionodoks.

Košnja trate: 9 ključnih vprašanj 11

Odgovorili smo na vsa pomembna vprašanja v zvezi s košnjo trate, ki se najpogosteje pojavljajo pri poletnih prebivalcih. Upamo, da bo zdaj vaša trata vedno lepo urejena in lepa..

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti