8 Čudovitih rastlin cveti marca

8 čudovite rastline, ki cvetijo 1. marca

Ali želite, da vaša pomlad diši spomladi v začetku marca? Posadite te čudovite precej znane cvetove jeseni - in bodo cvetele v prvem spomladanskem mesecu.

Po hladni in sivi zimi želim hitro občutiti toplino in uživati ​​v svetlih barvah pomladi. V marcu drevesa še vedno »spijo«, vendar nekaj zgodnjih cvetov izbruhne izpod snega in zahvaljujoč lepemu cvetenju ustvari veselo vzdušje. Poglejmo, katere rastline vam bodo pomagale začutiti bližino pomladi.

1. Snowdrop ali galamun

8 čudovitih rastlin cveti 2. marca

Prvo ime te rože govori samo zase: majhni povešeni zvončki bele barve se pojavijo izpod snega v začetku marca, v regijah z blažjim podnebjem - februarja. Galanthus se ne boji zmrzali, cveti 3-4 tedne, je nezahteven do habitata in tal, vendar bolje raste na dobro navlaženih območjih.

V naravi najpogosteje najdemo snežne odeje, na vrtu pa gojijo predvsem frotirne sorte (npr., Flora Pleno), ker izgledajo bolj impresivno.

Med ljudmi se druge prašiče pomotoma imenujejo snežne odeje. Pravzaprav so si podobni samo po tem, da hkrati cvetijo. Toda prava snežna odeja je samo rastlina galamun.

2. Anemona ali Anemona

8 čudovite rastline, ki cvetijo 3. marca

V naših gozdovih lahko najdete cele "preproge" iz teh glasnikov pomladi. Nizko graciozni cvetovi so tako izbirčni, da brez skrbi rastejo na kateri koli zemlji. Še posebej to velja za divje vrste, ki so bele ali rumene barve..Zahvaljujoč uspešnemu rejskemu delu imamo danes različne sorte anemonov s cvetovi najbolj bizarne oblike in skoraj katere koli barve. Posebno priljubljeni so kronani in japonski anemoni..

3. Funkcija jeter ali hepatitis

8 čudovite rastline, ki cvetijo 4. marca

Te bledo vijolične cvetove pogosto zamenjujejo s polti. In v nekaterih narečjih jih imenujejo policaji..

Jetrnica je idealna rastlina za zasenčeno območje. Te kompaktne rože lahko posadite pod katero koli sadno ali iglasto drevje - in že zgodaj spomladi vas bodo razveselili s čudovitim cvetenjem. Še posebej spektakularne so sorte žlahtnega jetrca z belo, roza, vijolično in vijolično barvo..

4. Iridodictium

8 čudovite rastline, ki cvetijo 5. marca
To je miniaturna čebulna šarenica, ki se že marca odpravlja izpod stopljivega snega. Iridodictium zraste v višino do 6-10 cm in izgleda zelo privlačno. In na vse drugo so številne njegove vrste zelo dišeče.

Za razliko od jetrne šipke, iridodictium raje odprta območja z dobro osvetlitvijo. Cveti od konca marca do sredine aprila. Vendar pa tako kot mnoge rastline čebulnic tudi poganjki odmrejo takoj po cvetenju. Zato je bolje, da posadite iridodictiums, prepletene z rastlinami, ki cvetijo aprila in maja, da dobite čudovito gredico z nenehnim cvetenjem.

5. Crocus

8 čudovite rastline, ki cvetijo 6. marca

Na vrtu pogosto sadijo krokodel Tommazini, saj ta vrsta cveti pred ostalimi. V letih, ko pride pomlad precej zgodaj, se privlačni krokusi odprejo že konec februarja. Res je, njihovo obdobje cvetenja je kratko: ne več kot 10 dni.

Za gojenje sta primerna tako odprt teren kot senčena površina, na kateri rastejo listavci. Vendar je bolje, da čebulice krokusov posadite ne v tla, temveč v posode ali košare, saj jih glodalci lahko poškodujejo v tleh.

6. Pomlad ali Erantis

8 čudovite rastline, ki cvetijo 7. marca

Ti mali zlati "sončki" bodo odlično okrasili vrt in poskrbeli za dobro razpoloženje. Spomladansko drevo doseže višino največ 10 cm, premer cvetov je 2,5 cm, Toda ta majhna in nežna rastlina se ne boji zmrzali in prenaša snežne padavine.

Edino za kar boste morali skrbeti je zmerna vlaga tal. Ker je erantis občutljiv tako na sušo kot na stagnacijo vode.

7. Scilla ali Scylla

8 Lepe rastline cvetijo 8. marca

Konec marca cveti sibirski ohrovt. Ta nezahtevna roža dobro uspeva na katerem koli terenu, vendar, tako kot erantis, ne mara stagnacije vode.

Škarica je navzven podobna galaunsu: ima rože v obliki povešenega zvonca. Divji ohrovti so samo modro-vijolični, med kultivarji pa so tudi beli.

8. Chionodox ali snežni mož

8 čudovite rastline, ki cvetijo 9. marca

Ta rastlina iz družine hijacinta običajno cveti konec marca, če pa je pomlad pozna, se v prvi polovici aprila pojavijo spektakularni modri, beli, roza in modri cvetovi. Zunaj je chionodox podoben prelivu, zato so te rastline pogosto zmedene. Vendar majhni cvetovi tega simpatičnega "snežaka" spominjajo na zvezdo v obliki, in prašniki v njih so razvrščeni.

Hionodox cveti največ 2 tedna. Idealen kraj za sajenje je pod krošnjami pritlikavih grmov. Lokacija v polsenci omogoča, da rastlina cveti dlje.

Na vrt posadite te prvoroge - in začetek pomladi vam bo prinesel veliko veselja in pozitivnega razpoloženja!

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti