Sajenje krompirja in nove načine sajenja

V mesecu maju vrtnarji začnejo saditi krompir. Nekateri nočejo rasti te kulture, svojo odločitev razlagajo z navedbo, da čas, trud in denar niso upravičeni. Lažje je kupiti krompir v trgovini. A kako dober je mlad krompir, izkopan na lastnem vrtu! Možno je povečati produktivnost, se rešiti pred nepotrebnimi težavami z uporabo racionalnih metod sajenja krompirja in nege, novih načinov sajenja. Eden od odtenkov je izbira načina sajenja krompirja.

Sajenje krompirja in novi načini sajenja 1

Kako gojiti velik pridelek krompirja

Mesto za krompir je izbrano najbolj osvetljeno, zaščiteno od severa. Vrt mora biti na naraven način dobro prezračen. Za pridobitev velikega pridelka krompirja se sajenje in oskrba na odprtem terenu izvaja pravočasno. V primeru slabega vremena posadimo več sort krompirja - zgodnji ali pozni pridelek nujno kompenzira slabo letino.

Če želite posodobiti sorte krompirja, ga razmnožite s sadikami ali poganjki.

Krompir se lahko razmnožuje s potaknjenci. V ta namen uporabimo sveže odrezana stebla dolga 20-25 cm, odstranimo liste in potaknjence posadimo v vlažno zemljo, pri čemer pustimo 5-8 cm nad površino, redno jo zalivamo teden dni. Po 10 dneh naj bi se potaknjenci ukoreninili - prvi listi bodo indikator.

Sajenje krompirja in novi načini sajenja 2

Izbor in priprava semen

Semena za sajenje krompirja izberemo po naslednjih pravilih:

  • krompir ne sme biti pokvarjen;
  • gomolji so izbrani srednje velike, enakomerne;
  • Razdelite sorte krompirja po zrelosti.

Pripravljene gomolje je treba obdelati z razkužili. To bo zaščitilo krompir pred škodljivci in boleznimi v zgodnji fazi rasti..Raztopina za dezinfekcijo doma: 1 gram kalijevega permanganata (kalijev permanganat), vžigalica bakrovega sulfata, 10 litrov vode. Premešamo, pustimo stati. Gomolje obdelujemo na primeren način. Najbolje je, da se namakate 20-30 minut. Odcedite, posušite na soncu.

Krompir pripravljen za kalitev.

Pri kalitvi se uporabljajo stimulansi rasti. Za krepitev poganjkov krompir namočimo v raztopino fitosporina. Nekaj ​​dni pred sajenjem kalive gomolje zdravimo z zdravili:

  • Beljakovine;
  • Mikon;
  • Epin.

Za pridobitev velikega pridelka se naredi prečni rez. Notranjost ostane neobrezana, da se krompir ne razpade. Vrezanje spodbuja enakomerno porazdelitev snovi po očeh..

Sajenje krompirja in novi načini sajenja 3

Kdaj in kako saditi krompir v odprto tla
Tradicionalno krompir sadimo na enega od treh načinov: gladko, v grebenih ali v rovih. Pri izbiri načina in globine sajenja so odločilne značilnosti tal in podnebne razmere. Izkorišča so prednostna, če se sajenje izvaja na težkih ali preobremenjenih tleh, pa tudi na območjih z visoko stopnjo podtalnice. Priporočena višina grebena je približno 15 cm - razdalja med grebeni je 70 cm. Gomolje posadimo, poglobimo, odvisno od vrste tal, za 8 - 12 cm.

Če so tla peščena, ohlapna in je podnebje sušno, je bolje saditi v rove. Razdalja med vrsticami ostaja enaka - 70 cm - globina sajenja na lahka tla - od 10 do 12 cm.
Na srednjem pasu krompir pogosto sadimo v majhne luknje, izkopane na ravno površino, in gomolje posujemo z zemljo ("pod lopatico"). Po hribovju se na gladkem pristajalnem mestu postopoma pojavijo grbe..

Globina sajenja gomoljev pri sajenju na ilovice je od 6 do 8 cm, na glinastih tleh - do 5 cm. Upošteva se tudi klimatski dejavnik: bolj vroč in suh je na vašem območju, globlje morate saditi krompir. Globina sajenja se določi od nivoja tal do vrha zasajenega gomolja. Pri sajenju v luknjo nanesite gnojilo za krompir. Glavne metode pristanka so različne. Tako včasih namesto grebenov uporabljajo grebene, visoke do 20 cm in širine 1 - 1,5 m (včasih tudi več).

Tako kot grebeni, gredice ščitijo gomolje pred odvečno vlago, izboljšajo izmenjavo zraka. Gomolje lahko položite na ravno površino zemlje (po predhodno označenih črtah) in nato nanje nalijete tla, vzeta iz razmikov med vrsticami. To je priročno narediti s sekalnikom ali motiko. Rezultat so nenehni grebeni, katerih višina je odvisna od tal in podnebnih razmer. Vsekakor je pomembno zagotoviti, da je globina sajenja gomoljev enakomerna, sicer se bodo sadike izkazale za neprijazne, neenakomerne, kar bo vplivalo na poznejšo letino.

Priporočamo orientacijo od juga do severa, da bi rastlinam zagotovili optimalno osvetlitev, na katero je krompir zelo občutljiv..

Sajenje krompirja in novi načini sajenja 4

Nenavadne metode pristajanja

Način gojenja krompirja v slami postaja vse pogostejši. Če je na vaši bližini enostavno založiti slamo, poskusite uporabiti. Zasadimo na naslednji način: na obdelani zemlji z gnojili položimo gomolje krompirja, nato pa gosto prekrijemo s slamo.

Plast slame mora biti najmanj 15 cm. Ko se pojavijo poganjki, se doda slama, ki jo nadomesti s tradicionalnim hillingom. Prednosti te metode vključujejo enostavnost nege in nabiranja. Slama dobro zavira rast plevela, kopanje gomoljev pa je veliko lažje. Drugič, slama je okolju prijazno in učinkovito gnojilo. Gnili, hrani gomolje. Ta način sajenja se lahko uporablja na glinenih tleh..

Vendar ima ta metoda eno pomanjkljivost: slama bistveno slabše od tal zadržuje vlago, zato morate stalno spremljati in vzdrževati raven vlage. Poleg tega je pomembno zagotoviti, da je slamna plast zadostna in da pokrije vse zorjene gomolje, sicer se bodo začeli obarvati zeleno.

Sajenje krompirja in novi načini sajenja 5

Pod travo

Raznolika metoda je zasaditev sadik z rastlinskimi ostanki. Poleg tega je v nasprotju s tradicionalno metodologijo, ki pomeni potrebo po pobiranju poganjkov "v kopico" (lahko od tod prihaja beseda "puder"?), Narezano travo in druge organske surovine priporočljivo položiti neposredno na poganjke, postopoma povečujući hranilno plast, v kateri se razvijejo gomolji. . Ta metoda se običajno uporablja na omejenih območjih in njeni podporniki trdijo, da se produktivnost opazno povečuje, težav pa je veliko manj: niti plevela, niti plevela ni treba zatirati.

Sajenje krompirja in novi načini sajenja 6

V visokih posteljah

Obstaja način, kako krompir posaditi v visoke gredice, napolnjene z organsko snovjo. S to metodo gomolji dobijo dobro prehrano, zaščitijo se pred prekomerno vlago, vrtnar pa se rešijo pred dolgočasnim plevenjem. Nekateri gojijo krompir v posodah - na primer stare sodčke, ki jim med rastjo grma dodajajo zemljo ali rastlinske naplavine. Da bodo vaše izkušnje s pridelavo krompirja uspešne, morate biti kreativni. Ne delajte "kot vsi drugi" ali "kot sosed", ampak razumejte pomen določene tehnike ali metode, ki se bo upravičila prav v vaših pogojih. Tukaj ne morete brez poskusov, vendar so oni tisti, ki ubijajo rutino, kmetijstvo spremenijo v vznemirljiv in ustvarjalen poklic.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti