Nenavadni načini uporabe navadnega krompirja

Nenavadni načini uporabe navadnega krompirja 1

Običajno pišemo o sajenju krompirja, hranjenju, posodabljanju sort. Toda danes bomo poskušali pogledati na znani krompir z nove perspektive..

Krompir se je že davno naselil v naših kuhinjah. Sploh ne morem verjeti, da so jo prej v Evropi uporabljali le kot okrasno rastlino. Krompirjeve rože so krasile cvetlične postelje, pa tudi pričeske plemenitih dame. A malokdo si je upal jesti koreninsko zelenjavo. Tisti, ki so tvegali, pa so pogosto razburili želodec, saj so iz nevednosti poskusili strupeno mleto sadje ali gomolje, ki so zaradi nepravilnega skladiščenja postali zeleni. Ker evropski in ruski monarhi niso poskušali vnesti koreninskih pridelkov v prehrano večine ljudi, so bili vsi njihovi poskusi neuspešni. V literaturi obstajajo celo sklici na "krompirjeve izgrede", ki so združevali aktivne nasprotnike krompirja.

Pomemben prispevek k promociji krompirja je prispeval francoski farmacevt Antoine-Auguste Parmantier, v katerem so se nenadoma prebudili talenti psihologa in PR managerja. Parmantier je k zadevi pristopil na zelo izviren način. Prav on je organiziral večerjo plemstva, ki je stregla predvsem krompirjeve jedi. Obstaja tudi legenda, da je Permantier, ko je vstopal v palačo, prosil kralja za košček zemlje in družbo vojakov, da bi varovali krompir, posajen na tem mestu. In pariškega župana je prosil, naj izjavi, da naj bi bila usmrtitev ukradena iz dragocenega obrata. Vojaki so ves dan vestno čuvali krompirjeve postelje in ponoči odhajali spat. Legenda pravi, da se je krompir hitro naselil na bližnjih vrtovih.

Uporaba krompirja v ustvarjalnosti

Zaradi trde, a upogljive strukture se krompir pogosto uporablja v ustvarjalnosti. Zabavajte se s svojimi otroki z ustvarjanjem zabavnih ozadij in prazničnega ovojnega papirja s krompirjevimi odtisi.

Nenavadni načini uporabe navadnega krompirja 2

In domišljijo lahko razvijete tako, da zložite živalske figure iz gomoljev krompirja in kosov druge zelenjave. S tako veselo obrtjo smo se odločili, da ponazorimo naš današnji material..

Maske za obraz in izpiranje las

Krompir velja za eno najučinkovitejših naravnih zdravil za beljenje kože. Še posebej, če v kosmiče krompirja dodate nariban kumare ali limonin sok. Glavna stvar - ne pozabite opraviti predhodnega testa alergije na majhnem območju kože.

Nenavadni načini uporabe navadnega krompirja 3

Surovi krompirjevi kosmiči pomagajo osvetliti starostne pege, ki se pogosto pojavljajo med ljubitelji dela v posteljahSnovi, ki jih vsebuje krompir, lahko pomagajo ne samo koži, temveč tudi lasem. Če kuhate krompir brez soli, si vzemite čas za izlivanje vode. Bujo ohladite in lase sperite, da jih okrepite in dajo zdrav sijaj.

Nenavadni načini uporabe navadnega krompirja 4

Za pripravo mask in izpiranja iz krompirja ne uporabljajte zelenih gomoljev, saj solanin, ki ga vsebuje, lahko škoduje koži in lasem

Mnogi od nas so se zjutraj zbudili z oteklinami pod očmi. Razlogi za to so lahko številni: od pomanjkanja spanja do čezmernega vnosa tekočine. Toda rezine 1 cm debelega surovega krompirja vam lahko pomagajo zmanjšati oteklino. Odrezajte majhne ravne koščke iz gomolja, jih držite v hladilniku približno pol ure in na zaprte veke postavite 10 minut.

Nenavadni načini uporabe navadnega krompirja 5

Ponovite po 10 minutah, da okrepite učinek.

Krompir stisne
Mnogi se verjetno spominjajo babičinih krompirjevih obkladkov. Učinkoviti so ne le pri prehladu, ampak se uporabljajo tudi za zmanjšanje bolečin v mišicah, ki se včasih pojavijo po delu na vrtu ali vrtu..

Za vroč obkladek, ki pomaga pri prehladu ali razpokah v petah, kuhani krompir rahlo gnetemo in zavijemo v čisto krpo. Za hladen anestetični obkladek krompirjevo kašo hladimo eno uro v hladilniku.

Nenavadni načini uporabe navadnega krompirja 6

Z rahlim opeklinom lahko na kožo pritrdite rezino surovega krompirja ali krompirjeve kaše, kar bo pomagalo ublažiti srbenje in preprečiti nastanek pretisnih omotov

Olupljen in olupljen krompir

Med ljudskimi načini boja proti rji na kovinskih pripomočkih je morda eden najvarnejših olupiti polovico gomolja surovega krompirja. Najprej ga je treba namočiti v tekočino za pomivanje posode, sol ali sodo.

In v vodi, ki je ostala po kuhanju krompirja, so naše babice namočile srebrni jedilni pribor. Krompir smo kuhali brez soli, nato pa krompirjevo juho približno eno uro ohladili in potopili v žlice in vilice, nakar smo srebro previdno polirali.

Nenavadni načini uporabe navadnega krompirja 7

Srebrna posoda, ki jo očistimo s krompirjem, ne sme vsebovati nečistoč tujih kovin, pa tudi elementov drugega izvora, kot so kamni

Med zimsko trgatvijo in sezono obiranja marsikdo med nami ne more dolgo odstraniti trdovratnih madežev z jagodičja na dosegu roke. Samo pet minut jih podrgnite s sesekljanim surovim krompirjem in madeži bodo odšli veliko hitreje. Toda ne pretiravajte.

Nenavadni načini uporabe navadnega krompirja 8

Če juho solite, ji dodajte nekaj gomoljev krompirja in kuhajte nekaj časa. Ta preprost način vam bo prihranil kosilo s čiščenjem juhe od presežne soli.

Krompirjev preliv

Krompirja ne ljubijo le ljudje in živali, temveč tudi nekatere rastline, na primer ribez, maline, robide, zelje in bučne rastline. Vsi se zelo dobro odzovejo na vrhunski preliv s krompirjevimi olupki..

  • Nenavadni načini uporabe navadnih krompirjev 9Nenavadni načini uporabe navadnega krompirja 10

    Krompirjevi olupki: kaj so koristni in kako jih uporabiti v državi

    Krompirjev olupek ni tako neuporaben, kot so mislili vsi. Uporabljajo se lahko kot gnojilo. Pomagali bodo tudi v boju proti škodljivcem žuželk..

Razne krompirjeve pasti vam bodo pomagale znebiti žice. Ena od teh pasti - "krompirjeve nabodala" - je lahko tudi odlična poslastica za perutnino, saj vsebuje vlaknine (krompir) in beljakovine (živahna glista, ujeta v poslastici).

Nenavadni načini uporabe navadnega krompirja 11

Na voljo je veliko načinov uporabe krompirja, najbolj prijetno pa je pri kuhanju. Če vam bo dolgčas kuhani krompir in pire, vam bomo povedali osem novih izvirnih jedi, ki bodo popestrile vaš jedilnik. Opisali bomo tudi neverjetne raznobarvne sorte, tako da se, ko delate v kuhinji s tako nenavadnimi gomolji, počutite kot pravi umetnik.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti