Kako kopati sadike za zimo, tako da ne zamrznejo do pomladi

Kako izkopati sadike za zimo, da ne zamrznejo do pomladi 1

Večino sadnih dreves posadimo oktobra. Če pa je sadika pridobljena in se je vreme že obrnilo slabo, je bolje, da jo pustite do pomladi. Tako, da je dobro ohranjen, spomladi pa je bil pripravljen za sajenje, sadiko izkopljemo na območju.

Kako kopati sadike za zimo

Pri kopanju ni nič zapletenega, vendar obstajajo določena pravila.. V večini krajev jesensko sajenje koščic sadja (češnja, sliva, marelica), pa tudi iglavcev ni priporočljivo. Bolje je, da takoj posadite jablano ali hruško, razen če roki brezupno zamudite.

Kaj je prikopka

Izkop je neke vrste lahka zasaditev: sadika je zakopana v tla pod kotom 45 °, vendar ne vzdolž koreninskega vratu, ampak globoko, brez gnojila, z zaščito pred glodavci in zmrzali. Zemlja ni zatirana zelo trdo, saj bo treba s prihodom pomladi drevo izkopati in posaditi po vseh pravilih. Pri kopanju sadik ne bi smel koreniti, zato se postopek izvaja bližje zimi.

Kako kopati sadike za zimo, da ne zamrznejo pred pomladjo 2


Pri kopanju sadike postavimo pod zemljo vsaj za polovico višine

Izkopano luknjo

Potrebna je jama za zimsko skladiščenje sadik globine približno 40 cm, s poševno južno steno. Pripravljajo ga tam, kjer ni stagnacije podtalnice. Če je potrebno shraniti več sadik, namesto luknje izkopljemo jarek takšne dolžine, da med stebli ostane vsaj 15–20 cm..

Zemljišče, ki ga je treba odstraniti, nabiramo na severni strani, da lažje napolnimo korenine. Če je zemlja glina, se ji lahko pred zasipanjem doda pesek ali šota..

Priprava sadik
Če ima sadika liste, jih je treba skrbno odrezati. Priporočljivo je, da korenine vsaj nekaj ur držite v vodi, tako da odrežete poškodovana območja. Če je veliko stranskih vej, so za kompaktnost vezane z vrvjo. Tako pripravljeno sadiko položimo poševno v jamo s koreninami proti severu, razširiva jih, a vrh na jugu.

Kako kopati sadike za zimo, da ne zamrznejo pred pomladjo 3

Pri množičnem kopanju je treba sadike podpisati

Polnjenje sadik

Jama se napolni v treh sprejemih: najprej le korenine, nakar se zemlja rahlo zdrobi in obilno zaliva. Nato tik pred nastopom zmrzali vržejo 2. del zemlje s tampiranjem in zalivanjem, nato še 3.. Vzamejo veliko vode, da je zemlja čim bolj mokra. Naredite kolobar, tako da štrli najmanjši možni del vej.

Zavetišče

Pokopana sadika v 1. polovici novembra je prekrita s iglastimi smrekovimi vejami ali netkanimi materiali, po pojavu snega pa jih poškropimo za zavetje. Koristno je postaviti strup iz miši pod pokrov. Spomladi se po topljenju snega zavetišče takoj odstrani.

Kako kopati sadike pozimi, da ne zamrznejo do pomladi 4

Pozimi je treba hrib z vejami prekriti z spanbondom, na njem pa naj bi že metali sneg.

Izkop sadik za zimo je preprosta operacija, ki vam omogoča, da jih shranite za spomladansko sajenje. Potrebno je, ker je jeseni lažje kupiti kakovostne sadike in je bolje, da spomladi posadimo nekaj dreves..

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti