Kako saditi sadno drevje jeseni

Kako saditi sadno drevje jeseni 1

Jesensko sajenje mladih sadnih dreves na vrtu ne zahteva predhodnega zagovora diplomske naloge. Toda nekatere nianse so bolje raziskane. Kako saditi sadike na parcelo jeseni, preberite v našem materialu.

Sajenje sadik sadnih dreves jeseni ima več prednosti. Zlasti:

 • Izbira sadilnega materiala v tem letnem času je precej široka. Hkrati lahko ocenite ne le kakovost sadik, temveč tudi neposredno kakovost sadja določene sorte.
 • Tla v jeseni so precej vlažna in ohlapna, kar zmanjšuje stroške dela in število namakanja.
 • V skladu z datumi sajenja se mladim sadikam uspe močneje uveljaviti, koreniti na novem mestu, gojiti številne mlade korenine in posledično spomladi začnejo rasti nekaj tednov prej kot njihovi kolegi, ki se korenine šele spomladi..

Kako saditi sadno drevje jeseni 2

Vendar pa obstajajo tudi slabosti:

 • Mlade nezrele sadike niso vedno sposobne preživeti zime brez ustrezne nege.
 • Glodalci se v najhladnejšem in lačnem času leta ne ljubijo pogostiti na mladem lubju sadnih dreves.

Pri sajenju sadik sadnih dreves v različnih regijah

Za jesensko sajenje je najbolje izbrati rastline, zonirane na vašem območju. Kakšna drevesa lahko torej brez strahu posadimo jeseni? V srednjem pasu in na Uralu so najboljše presaditve v tej sezoni hruška, jabolka, češnja, češnja, gorski pepel, murva, pa tudi sorte slive sibirske in uralske vzreje.

Toda s sajenjem marelice, breskve, češnje, mandljev je bolje počakati do pomladi. Jesensko sajenje sadik teh rastlin je možno le v južnih regijah, vendar tudi ne zagotavlja visokega preživetja.

Datumi sajenja sadnega drevja se razlikujejo tudi po regijah. V severnih regijah september - začetek oktobra velja za najboljši čas za pristanek. Na srednjem pasu lahko sadimo drevesa od septembra do sredine oktobra. In v južnih regijah se vrtnarji ne mudijo in se z zasaditvami ukvarjajo do sredine novembra.

Ali je mogoče zasaditi drevesa, če malce zamujate? Žal ne. Takšne sadike je bolje izkopati pred pomladjo.

Vzorec sajenja sadnih drevesKako saditi sadno drevje jeseni 3

Večina rastlin se bolje razvija in obrodi plodove na južni strani rastišča z majhnim pojavom podtalnice. In sadna drevesa niso izjema. Če vam velikost in pokrajina vaše spletne strani ne omogočata postavitve ogromnega vrta na sončni strani in se soočate s težko izbiro, ne pozabite, da marelice, breskve in sladka češnja ne bodo prinesle spodobne letine pri šibki svetlobi. Hruška, jablana in sliva so tudi dovolj fotofilna.

Izkušeni vrtnarji se lotijo ​​trika in sadijo rastline v korakih: visok - proti severu, premajhen - na jugu. Tako vsi zeleni hišni ljubljenčki dobijo dovolj svetlobe.

Pri izbiri lokacije za sajenje drevesa je pomembno, da vnaprej veste približno velikost njegove prihodnje krošnje in koreninskega sistema. Ena najpomembnejših točk, ki jo je treba upoštevati pri sajenju dreves, je razdalja do hiše in komunikacij. V povprečju ni priporočljivo saditi sadnih dreves bližje 4,5 metra od komunikacij, tako da v prihodnosti ni treba najti sredstev za popravila. Konec koncev lahko korenine odrasle rastline povzročijo znatno škodo celo na temelju. Krajinski oblikovalci, ki jih vodi načelo vertikalnega zoniranja, ne priporočajo zasaditve visokih dreves (do 20 m) bližje kot 35 m od hiše, in premajhnih (do 6 m) - bližje 4,5 m.

 • Kako saditi sadno drevje jeseni 4
  Priporočljivo je, da zgornjo rodovitno plast zemlje odstranite previdno, ne da bi se mešali s preostankom zemlje. Kasneje se vanj dodajo organska ali mineralna gnojila..

  Dno pristajalne jame je priporočljivo dobro odcediti. Če želite to narediti, lahko vlijete drobljen kamen s frakcijo 20-40 mm, rečni kamenčki ali pesek in gramoz.

  Pred sajenjem je treba sadiko natančno pregledati, obrezati namočeno, suho, gnilo, zamrznjeno in plesnivo konce korenin. Pomembno je, da se ne zanesete. Velikost koreninskega sistema se mora ujemati z velikostjo krošnje ali jo presegati.

  Če so korenine zelo suhe, morate drevo za en dan spustiti v vedro vode.

  Sajenje dreves jeseni

  Na dnu pristajalne jame je priporočljivo namestiti zatič, ki bo služil kot opora za mlado drevo.

  Kako saditi sadno drevje jeseni 5

  Korenine sadike je treba zravnati in prekriti s hranljivo mešanico zemlje. Za njegovo pripravo se rodovitna zemlja pomeša v enakih razmerjih z gnilo gnojem ali kompostom (do 30 kg na jamo). Ne uporabljajte svežega gnoja, kot lahko zažge korenine rastlin. Če ima vaša glina zemlja, lahko hranljivemu substratu dodate 3-5 vedra grobozrnatega peska, če peščena, pa enako količino gline.

  Da bi sčasoma povečali količino humusa, se lahko dno jame pošlje z gomoljem, trava je obrnjena na glavo.

  Če morate izboljšati kakovost glinene zemlje pred sajenjem jablan, lahko sadilno jamo napolnite z mešanico 2-3 vedra šote, 3-4 vedra humusa, komposta ali černozema, 2-3 vedra rečnega peska, 2-3 kozarca presejanega pepela in 1 kozarec superfosfata.

 • Kako saditi sadno drevje v jeseni 6

  Pri sajenju mora biti koreninski vrat sadnega drevesa nad tlemi. Poleg tega je za različne rastline priporočljiva različna stopnja penetracije. Torej, pri jablanah, hruškah, slivah, češnjevih slivah, breskvi in ​​marelicah naj bo koreninski vrat 5-6 cm višji od tal, pri češnjah in češnjah pa 4-5 cm višji.

  Kako saditi sadno drevje jeseni 7

  Korenine prekrijemo z mešanico zemlje debeline 10-15 cm in zalivamo z 2-3 vedri vode. Nato se jama do konca napolni z zemljo brez dodatne vlage.

  Jeseni je tla dovolj navlažena z dežjem, zato bo pogosto zalivanje napaka. Na splošno je pogostost namakanja odvisna od vremenskih razmer in tal. Obstaja le eno nesporno pravilo: pri zalivanju sadik po sajenju mora vlaga segati v koreninski sistem drevesa, zato je sadike bolje zalivati ​​manj pogosto, vendar bolj obilno. V deževnih vlažnih letih nekateri vrtnarji stanejo samo eno jesensko zalivanje sadik neposredno pri sajenju.

  Kako saditi sadno drevje jeseni 8

  Nekateri vrtnarji se mudijo, da belijo debla in skeletne veje sadik. Vendar strokovnjaki ne priporočajo belilnih rastlin z gladkim lubjem, ker zamaši pore, upočasni izmenjavo plinov in včasih povzroči opekline lubja. Bolje je, da ta postopek odložite, dokler se ne začne sadje..

  Če imate še vedno vprašanja o sajenju sadik sadnih dreves, bodite pozorni

  svetih kandidatke bioloških znanosti Raise Matveeve.
Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti