Skrivnosti jesenskega vrtnega zalivanja

Skrivnosti jesenskega zalivanja vrta 1

Sadna drevesa se ne morejo normalno razvijati brez zadostne količine vode. V jesenskem obdobju je zelo pomembno pravilno namakanje z zimo ali vodno polnjenje. Kako to storiti?

Vrtnarji med zimo zaradi zmrzovanja izgubijo večino sadnih dreves. Eden od razlogov za zamrzovanje je nepravilno izvedeno zimsko zalivanje.

Čas namakanja z vodo

Glavni signal za začetek jesenskega namakanja je konec padca listov. Ko je drevo popolnoma brez listja, je mogoče narediti zalivanje. Praviloma je čas jesenskega zalivanja oktober.

Norma vode med jesenskim namakanjem je višja kot spomladi in poleti. Količina vode v zadnjem zalivanju je 2-3-krat večja od količine zalivanja koledarja. Za vsa sadna drevesa velja splošno pravilo - jesensko zalivanje mora zmočiti celotno suho plast. Za vsako posamezno drevo, odvisno od njegove starosti, uporabljajo svojo individualno stopnjo.Skrivnosti jesenskega zalivanja vrta 2

Grmovje je treba zalivati ​​tudi pred zimo.

Norma jesenskega zalivanja koščkov plodov

V zadnjih letih naši vrtovi vse bolj izgubljajo koščkov sadje. Češnja, sliva, ogrščica, češnja, marelica navadnih sort povsod trpijo za kokomikozo in moniliozo. Mnogi vrtnarji iz lastnih izkušenj menijo, da je nepravilno zalivanje eden od vzrokov za nastanek teh bolezni, tudi jeseni.
Za sadni češnjev ali slivov sadovnjak, če ga ne bi redno namakali, bo potrebno za vsak 1 kvadratni meter debla potrebovati od 80 do 100 litrov vode. Za mlad sadovnjak češnje ali slive, starost dreves, v katerih je 5-6 let in niso vstopila v čas aktivnega sadja, boste potrebovali 10 litrov vode na 1 m² drevesnega debla za vsako leto življenja.

Norma jesenskega zalivanja dreves

Jesensko zalivanje jablan in hrušk se bistveno ne razlikuje od zalivanja koščic sadja. Za odraslo sadje jablan na vrtu z nepravilnim zalivanjem je norma jesenskega namakanja 80-100 litrov na 1 kvadratni del površine blizu debla. Z rednim zalivanjem za mlade jablane in hruške, katerih starost ne presega 5-6 let, bo zadostovalo 50-60 litrov na 1 kvadratni meter kroga debla, tj. 10 litrov vode za vsako leto življenja.

Skrivnosti jesenskega zalivanja vrta 3

Ne pozabite na mlade rastline, ki so jih posadili letošnje poletje. Ne le, da jih je treba dobro zliti, ampak tudi pozlačiti in temeljito pokriti.

Jesensko zalivanje sadik prvega leta življenja

Pod vsako jabolko in hruško, posajeno spomladi, jeseni je treba naliti 5-6 vedra vode, kar bo znašalo 50 l.
Za slive in češnje tekočega leta sajenja ob rednem zalivanju zadostujeta 1-2 vedra vode ali 15-20 l.

Norma jesenskega zalivanja jagodnih grmov

Plodni grmi malin, ribeza, kosmulje bi morali v zimskem zalivanju prejeti vsaj 25-40 litrov vode na 1 m².

Jesensko polnjenje vlage z grozdjem

Zimsko zalivanje grozdja se v severnih regijah ne izvaja in če so bila tla pred grmovjem izkopana pred jesenskim dežjem. V južnih, sušnih regijah je potrebno jesensko zalivanje grozdja. Izvaja se pred začetkom padca listja. Norma vode je 200-300 litrov na grm.

Jesensko zalivanje vrta - dogodek je precej zamuden. Morda ga bo treba izvesti celo v več korakih - hladilna zemlja ne bo vedno mogla takoj absorbirati potrebne količine tekočine. Dobro je, če vam na pomoč priskočijo jesensko deževje in opravijo delo namesto vas. In če jesen ni bila preveč mokra - moraš trdo delati. Toda vrt bo zagotovo odgovoril na vašo skrb naslednje leto s prijazno in bogato letino..

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti