Kako hraniti jabolko in hruško jeseni za boljšo prezimovanje in bogato letino

Kako hraniti jabolko in hruško jeseni za boljšo prezimovanje in bogato letino 1

Jesensko vrhunsko oblaganje jablan in hrušk opravimo po obiranju. Njegov cilj je nadomestiti pomanjkanje hranil v tleh, pa tudi pomagati drevesam, da se pripravijo na zimo..

Ni skrivnost, da obilno sadje znatno oslabi odrasle rastline. Toda mlade jablane in hruške, ki se šele koreninijo na novem mestu, bodo potrebovale vašo pomoč, da preživijo zmrzali. Za to se praviloma uporabljajo fosfor-kalijeva gnojila..

Najbolj priljubljena jesenska gnojila so sulfat in kalijev klorid ter superfosfat. Izkušeni vrtnarji se v tem obdobju poskušajo izogniti gnojilom, ki vsebujejo dušik, ker izzovejo rast zelene mase, zaradi česar se drevesa ne morejo ustrezno pripraviti na zimo in posledično zmrznejo.

Kako hraniti jabolka in hruške pri sajenju jeseni

Kako hraniti jabolko in hruško jeseni za boljšo prezimovanje in bogato letino 2

Mnogi vrtnarji raje sadijo mlada drevesa jeseni. V tem obdobju je izbira sadilnega materiala precej bogata in sadike imajo praviloma čas, da se ukoreninijo, tako da bodo naslednje leto lahko začele rasti veliko prej kot njihovi zeleni kolegi, ki čakajo na spomladansko presaditev.

Optimalni čas zasaditve sadnih dreves je odvisen od regije: v severnih regijah je september - začetek oktobra - srednji pas - september - sredina oktobra - v južnih regijah je sajenje dreves dovoljeno do sredine novembra.

Toda kjer so pluse, zagotovo obstajajo tudi slabosti. Nekatera mlada drevesa so tako oslabljena, da preprosto ne morejo zrasti dovolj novih korenin in preživeti zimo. Da se vaši zeleni hišni ljubljenčki ne zmrznejo, jim morate zagotoviti dovolj bistvenih hranilnih snovi.Vrhnja tla je najbolj rodovitna, zato je primerna za pripravo hranljive mešanice zemlje. To zemljišče se v enakih razmerjih pomeša z gnilo gnojem ali kompostom (do 30 kg na sadilno luknjo) in korenine rastlin so pokrite. Če pa želite mladim jabolkom in hruškam zagotoviti dodatno prehrano, pa tudi izboljšati kakovost glinenih tal, lahko pri sajenju uporabite mešanico 2-3 vedra šote, 3-4 vedra humusa, komposta ali černozema, 2-3 vedra rečnega peska, 2- 3 skodelice presejanega pepela in 1 skodelica superfosfata.

 • Kako hraniti jabolko in hruško jeseni za boljšo prezimovanje in bogato letino 3Kako hraniti jabolko in hruško jeseni za boljšo prezimovanje in bogato letino 4

  Kako saditi sadno drevje jeseni

  Pogovorimo se o glavnih odtenkih sajenja sadnih dreves jeseni.

Kako hraniti odrasla jablana in hruške jeseni

Kako jeseni hraniti jabolko in hruško za boljšo prezimovanje in bogato letino 5

Za krmljenje sadnega vrta lahko uporabite pripravljena kompleksna gnojila (v skladu z navodili) ali samostojno izberete monofertilizer v skladu s potrebami vaših rastlin. Na primer, če so bili plodovi sedanje letine majhni, pred tem pa so listi porumenili, zvili in odpadli, bi morda škropljenje s katerim koli gnojilom, ki vsebuje kalij, pomagalo zapolniti pomanjkanje hranil. Če so se listi zgostili, potemnili in odpadali, plodovi pa so bili nepravilne oblike, je najverjetneje vašim zelenim hišnim ljubljenčkom primanjkovalo bora. V tem primeru lahko jabolka in hruške poškropite z raztopino borove kisline (10-20 g na 10 litrov vode).
Če vaša sadna drevesa ne bolijo ničesar in ne kažejo znakov pomanjkanja določenih snovi, je dovolj, da preprosto ohranite njihovo vitalnost s pomočjo uravnoteženega sezonskega vrhnjega oblačenja. Torej, vsako jesen v jeseni priporočamo, da v tla dodate 30 g kalijevega sulfata ali raztopino kalijevega monofosfata (10-15 g na 10 l vode) s količino 10 l raztopine na 1 kvadratni krog drevesnega kroga jablan in hruške. Enkrat na vsaka tri leta lahko rastline hranite z dvojnim superfosfatom (30 g na 1 kvadratni meter kroga debla).

Jeseni je bolje uporabiti suha gnojila, ki se bodo raztopila in postopoma prišla do korenin rastlin s stopljeno vodo. Možno je tudi gnojenje s tekočimi gnojili, vendar ga je bolje prenesti spomladi.

 • Kako hraniti jabolko in hruško jeseni za boljše prezimovanje in bogato letino 6Kako hraniti jabolko in hruško jeseni za boljšo prezimovanje in bogato letino 7

  Jesenska nega sadnega drevja

  Čas je, da vrt pripravimo na prihajajočo zimo. Kako skrbeti za sadno drevje jeseni, preberite naš članek.

Od organskih gnojil jeseni lahko uporabite humus. Pod drevesi, ki še niso dopolnili osem let, naredite približno 30 kg, jih posadite v tla do globine 15-20 cm, za starejša drevesa je dovoljeno gnojiti do 50 kg humusa.

 • Kako hraniti jabolko in hruško jeseni za boljšo prezimovanje in bogato letino 8Kako hraniti jabolko in hruško jeseni za boljšo prezimovanje in bogato letino 9

  Jesensko oblačenje vrta - kaj, kaj in kdaj

  Kako hraniti drevesa jeseni, tako da naslednje leto zbrati velik pridelek?

Gnojenje je treba nujno kombinirati z obilnim zalivanjem. V prihodnosti je zaželeno mulčenje kroga debla. To bo koreninam vaših dreves zagotovilo dodatno zaščito pred zmrzaljo in preprečilo prekomerno izhlapevanje vlage. Propadajoči mulč bo postopoma obogatil tla z organsko snovjo..

 • Kako hraniti jabolko in hruško jeseni za boljšo prezimovanje in bogato letino 10Kako hraniti jabolko in hruško jeseni za boljšo prezimovanje in bogato letino 11

  Potem lahko jeseni mulčite - možnosti za vsak okus

  Ponujamo vam 10 možnosti za jesensko mulčenje, zahvaljujoč kateri bodo vaše termofilne rastline odlično prenašale zimski mraz.

Kako pravilno gnojiti

Kako hraniti jabolko in hruško jeseni za boljšo prezimovanje in bogato letino 12

Gnojila nanesemo okoli krošnje, kot tu so mlade sesalne korenine. Večina vrtnarjev raje ne filozofira, enakomerno škropi gnojila in jih sadi v tla. Obstajajo pa tudi drugi načini uvajanja, da dosežete največji učinek od vrhunskega oblačenja. Na primer, nekateri vrtnarji priporočajo kopanje po obodu debla (na razdalji 1,5-2 m od debla) 8-12 lukenj globine 15-20 cm, kamor postavite gnojila in jih prekrijete z zemljo.

Poleg toplog oblačenja vaši zeleni hišni ljubljenčki jeseni potrebujejo pravo obrezovanje, beljenje debla in namakanje z vodo, ki znatno povečajo odpornost na mraz na drevesih.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti