Priprava gomolja krompirja za sajenje: kako paziti na pomembne točke

Priprava gomoljev krompirja za sajenje: kako ne bi zamudili pomembnih točk 1

Pomemben postopek je kalitev in predelava gomoljev krompirja pred sajenjem. Dejansko bo pred nastankom in začetkom fotosinteze samo matični gomolj vir energije in vseh koristnih snovi za novo rastlino.

Zato je treba pri krompirju posebno pozornost posvetiti pripravi sadilnega materiala - to je ključ do dobre in zdrave letine..

 • Priprava gomolja krompirja za sajenje: kako paziti na pomembne točke 2Priprava gomoljev krompirja za sajenje: kako paziti na pomembne točke 3

  5 skrivnosti visokega pridelka krompirja

  Visok pridelek krompirja je cilj vsakega kmeta in vrtnarja. Iz članka se naučite, kako lahko to dosežete..

Kako izbrati dobre gomolje krompirja za sajenje

Najboljša možnost za sajenje materiala bo visokokakovosten letni semenski krompir brez najnevarnejših bolezni, škodljivcev in virusov, ki ga lahko kupite pri zaupanja vrednem dobavitelju v specializirani trgovini ali ga gojite sami..

 • Priprava gomoljev krompirja za sajenje: kako paziti na pomembne točke 4Priprava gomolja krompirja za sajenje: kako ne bi zamudili pomembnih točk 5

  Krompir iz semen - ali ga je vredno gojiti?

  Poskusite alternativni način pridelave krompirja - iz semen!

Kljub temu se lahko gomolji med zimskim skladiščenjem zamrznejo, poškodujejo, "pridobijo" različne bolezni, poženejo ... Zato se začnite pripravljati na setev krompirja že v mesecu (približno v začetku aprila) tako, da izberete najbolj zdrave (brez očitnih znakov bolezni) in lepe gomolje.

Da, lepo je - nepravilna (netipična za sorto) oblika, prisotnost razpok na lupini, obilje tankih ukrivljenih poganjkov, pa tudi prevelika ali majhna velikost sadilnega materiala lahko negativno vplivajo tudi na prihodnjo letino. Optimalna velikost gomoljev za sajenje je povprečna, približno 50-80 g. Če uporabljate zelo majhen krompir, bo pridelek majhen, če so gomolji preveliki, bo zrasel pretirano velik nadzemni del, ki bo "potegnil" vso hrano čez sebe in preprečil, da bi se masa oblikovala gomolji.

Če ne morete dobiti dovolj gomoljev iste vrste, ne skrbite, glavna stvar je, da jih dobite iz zdrave in produktivne rastline.

Če imate še vedno gomolje različnih velikosti, poskusite v bližini posaditi več ali manj enakega krompirja, največjega in najmanjšega pa ločeno. Tako boste dosegli hkratne in enotne sadike ter olajšali nadaljnjo nego rastlin.

Predoblikovanje gomoljev krompirja

Da se krompirjevi brsti po sajenju hitreje zbudijo, novi gomolji pa imajo čas, da nastanejo že pred množičnim razvojem poznolaska, jih je treba vnaprej kaliti. Za to obstaja več metod..

Priprava gomoljev krompirja za sajenje: kako paziti na pomembne točke 6

Kalivost krompirja v lučiZadrževanje gomoljev na svetlobi do pojava zelenja prispeva k poznejši rasti krompirjevih sadik in preprečevanju razvoja bolezni. Gomolji so postavljeni v škatle s tremi vložki in na stojala v topli, dobro osvetljeni sobi s plastmi debeline največ dveh gomoljev. Dnevna temperatura naj bo najmanj 12-15 ° C, nočna temperatura pa približno 7-8 ° C. Da bi dosegli enakomerno kalitev, je mogoče škatle občasno premikati ali vrteti. Potem ko so prvi kalčki dosegli centimeter dolžino, se temperatura v temi lahko nekoliko zmanjša (na 4-6 ° C).

"Utrjevanje" daje dober rezultat - večkratno spreminjanje temperature med kalitvijo. Po nastanku pol centimetrskih poganjkov na gomoljih se temperatura za 1-2 dni zniža na 6-8 ° C, nato pa se kalitev nadaljuje pri 16-20 ° C.

Po približno 25-30 dneh so gomolji pripravljeni za sajenje - tvorijo dokaj močne poganjke s koreninskimi primordi. Gomolji, ki v tem času ne poženejo, ne sadijo.

 • Priprava gomolja krompirja za sajenje: kako paziti na pomembne točke 7Priprava krompirjevih gomoljev za sajenje: kako paziti na pomembne točke 8

  5 načinov za sajenje krompirja

  Ali ste vedeli, da obstaja več tehnologij za sajenje krompirja?

Gojenje gomoljev v vlažnem okolju

Izbrani krompir se postavi na mesto z zračno vlago najmanj 80-90. Za to gomolje v substratu (šota, žagovina, mah, humus) redno škropimo z vodo.

Kombinirana metoda kalivosti krompirja

Kot pove že ime, gre za kombinacijo zgoraj opisanih dveh metod za pospešitev zorenja prihodnjega pridelka. Prostor za kalitev mora biti ustrezno osvetljen, podlaga pa vlažna. Gomolje hranimo na svetlobi prvih 15-18 dni, kot je opisano v prvi metodi, nato pa jih 10-12 dni damo v dobro navlaženo podlago ali prekrijemo z vlažno krpo in jih hranimo v tej obliki pri temperaturi približno 18-20 ° C, dokler korenine ne tvorijo Dolžina 3-5 cm. Plast zgornje podlage mora biti najmanj 5 cm in mora biti stalno navlažena..

Segrevanje gomoljev

Drug enostaven način za gojenje gomoljnih krompirjev pred sajenjem je segrevanje. Običajno se uporablja, kadar ni mogoče ustvariti semena za zgornje pogoje z obilico svetlobe in vlage..
Gomolji se začnejo segrevati 10 dni pred sajenjem. Ves ta čas jih hranijo v prostoru s temperaturo zraka najmanj 20 ° C..

Če se pri tej temperaturi brez dostopa do svetlobe gomolji krompirja zadržijo dlje časa, boste dobili predolge in šibke poganjke, ki se bodo kasneje zlahka odcepili, kar bo močno zmanjšalo pridelek.

Nekateri uporabljajo tudi "šok" ekspresno ogrevanje. V tem primeru nekaj dni pred sajenjem gomolje hranimo nekaj ur v izoliranem prostoru, kjer je mogoče postopoma dvigniti temperaturo na 35-40 ° C, nato pa jo hitro prezračiti.

Pred sajenjem z zaščitnimi stimulansi obložimo gomolje krompirja

Sodobne droge lahko zaščitijo bodoči pridelek pred boleznimi, ki se razvijejo med skladiščenjem, in pred škodljivci žuželk - krompir ga potrebuje, morda kot nobena druga kultura.

Priprava gomoljev krompirja za sajenje: kako paziti na pomembne točke 9

Pravilna obdelava krompirjevih gomoljev pred sajenjem ima pozitiven učinek v primeru preprečevanja in zaščite pred veliko večino možnih bolezni (fomoza, rizoktonija, praškaste in srebrne kraste, fuzarioza, alternarioza) in delovanja škodljivcev žuželk.

 • Priprava gomoljev krompirja za sajenje: kako paziti na pomembne točke 10Priprava gomolja krompirja za sajenje: kako paziti na pomembne točke 11

  Bolezni odporne sorte krompirja (fotografije in opisi)

  Bi radi vedeli, kako zaščititi pridelek krompirja pred boleznimi? Kako izbrati sorto, ki se ne boji kraste, poznošice ali alternarioze?

Torej, pred sajenjem gomolje krompirja zdravimo z enim od mnogih možnih zaščitnih in spodbudnih zdravil:

 • stimulansi rasti - Epin-extra, Zircon, Biolan, Svila, Poteytin, Ecogel, Vermistim itd. (odgovoren za povečanje donosa in izboljšanje kakovosti pridelka)-
 • fungicidni pripravki - Thiram, Fludioxonil, Pentcicuron, Fitosporin-M, prva raztopina Bordeauxove tekočine (zasnovana za zaščito pred glivičnimi patogeni v tleh)-
 • zaščitna sredstva proti insekticidom - Imidalit, TPN, Imidor pro, Tabu, Force (zaščitijo mater in nove gomolje pred škodljivci insektov)-
 • insektfungicidni pripravki mešanega delovanja - Maxim, Prestige, Cruiser, Emeto kvantni, Matador grand (imajo kombiniran učinek, hkrati pa ščitijo gomolje pred boleznimi in insekti).

Običajno gomolje potopimo v posodo z razredčenim pripravkom ali položimo na polietilen in poškropimo z raztopino iz razpršilne steklenice. Sadijo se popolnoma posušeni gomolji.

Vse kemikalije je treba uporabljati strogo v skladu z navodili in v skladu z varnostnimi predpisi. Nekatere od njih je mogoče kombinirati, druge pa uporabljati izključno samostojno..

Gomolje krompirja namakate v raztopini gnojil

Če pravilno pristopite k časovni obdelavi krompirja pred sajenjem, lahko nekaj dni po nabiranju gomoljev obdelamo tudi z raztopinami mineralnih gnojil. To je dodaten vir hranil, pa tudi zagotovilo za povečanje imunosti, aktiviranje rasti korenin in izboljšanje kalitve krompirja.

Med takšnimi raztopinami je na primer Avangard R Start kompleksno koncentrirano koncentrirano prebavljivo gnojilo z makro- in mikroelementi ter drugimi biološko aktivnimi snovmi. Gomolje škropimo z njegovo raztopino brez predhodnega redčenja v razmerju 50 ml gnojila na 50 kg sadilnega materiala.

Drugo kompleksno gnojilo, primerno za te namene, je malta. 3-4 žlice zdravilo raztopimo v 10 l vode in gomolje, ki čakajo na sajenje, vsake 10 dni poškropimo z nastalo raztopino.

Tudi za obdelavo gomoljev pred sajenjem lahko uporabite amonijev nitrat in superfosfat. Za 10 litrov vode boste potrebovali 0,4 kg ene in druge snovi. Gomolji na dan sajenja se v tej raztopini postavijo eno uro, po kateri se posušijo in posadijo v tla..

Najenostavnejši in cenovno najprimernejši način obdelave krompirjevih gomoljev je prašenje s pepelom (ja, prav tako velja za mikro gnojilo s kalijem in prispeva k hitremu kalitvi sadik). Za stimulativno zdravljenje se v vedro vode vzreja 1 kg pepela in krompir se spusti.

Sadi krompir s sesekljanimi gomolji

Da bi sejali krompir pred posejenjem ali ne? Vprašanje je skoraj šekspersko.

Priprava gomoljev krompirja za sajenje: kako paziti na pomembne točke 12

Če imate dovolj sadilnega materiala, lahko storite brez tega travmatičnega postopka, ker v neugodnem (hladnem, deževnem) vremenu lobule bolj gnijejo v tleh kot celi gomolji. Po drugi strani pa je lahko rezanje krompirja pred sajenjem koristno, saj ta operacija spodbuja kalitev ledvic. Poleg tega je treba pred sajenjem odrezati prevelike gomolje..

Kdaj to storiti? Krompir lahko razrežete na rezine tako neposredno na dan sajenja, in vnaprej, dvajset dni. Prva možnost velja za bolj zaželeno - s tem je večja verjetnost zmanjšanja tveganja gnitja in koreninskih bolezni. Če režete vnaprej, shranite rezine v toplem prostoru z dobrim prezračevanjem in suhim zrakom, lepo razporejene s rezinami navzgor, tako da se na njih tvori zaščitna kortikalna plast brez motenj.

Kako pravilno odrezati gomolje krompirja za sajenje? Krompir srednje velikosti navadno razrežemo na dva po dolžini, velika (več kot 100 g) na tri ali štiri dele, tako da ima vsak od njih vsaj dve očesi. Priporočljivo je, da nož po vsakem gomolju spustite v raztopino kalijevega permanganata (50 g na 1 liter vode). Razrezane gomolje krompirja razkužite - posujte z lesnim pepelom ali potopite v 0,01-odstotno raztopino askorbinske kisline ali istega kalijevega permanganata (10 g na 10 l vode).

Kako posaditi rezane gomolje? Nesprejemljivo je saditi takšne rezine krompirja tako v prekomerno suhi zemlji v vročem vremenu kot v preobremenjenih hladnih tleh. Sajenje izvajamo v ohlapno rodovitna tla, segreta na 5-7 ° C. Razdalja med vrsticami naj bo 60-70 cm, med gomolji pa 20-30 cm, v tem primeru mora biti globina sajenja približno 10 cm.

Upamo, da smo vas prepričali, da pravočasna in kompetentna priprava gomoljev krompirja za sajenje v veliki meri zagotavlja nadaljnji polni razvoj in bogato letino tega vrtnega pridelka.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti