Kako zalivati ​​jablana?

Kako zalivati ​​jablana? 1

Ob upoštevanju kmetijske tehnologije vas bo jabolčni sadovnjak vsako leto razveselil z dobro, zdravo letino. Ena takih tehnik je pravilno zalivanje..

Za kompetentno namakanje ob upoštevanju norm in pogojev pri različnih metodah namakalne oskrbe z vodo je potrebno poznati biološke značilnosti kulture. Nepravilno namakanje, ki se izvaja brez časa, brez dovolj vode, lahko prinese velike težave tako kulturi kot vrtnarju.

Splošna pravila za zalivanje dreves

Jabolčno drevo je posajeno tako, da je koreninski vrat 2–4 cm nad površino zemlje in je prekrit z zemljo. To bo zagotovilo pretok vode med namakanjem na zunanji rob krošnje drevesa. Zastoj vode na območju koreninskega vratu vodi v njegovo propadanje, bolezen in smrt rastline.

Po zalivanju je razrahljanje in muljenje tal v krogih debla obvezno.. Zgubavanje potrebno za prezračevanje območja sesalnih korenin in koreninskih dlačic. Mulčenje zmanjšuje izhlapevanje vode in preprečuje nastajanje skorje tal.

Za mulčenje jablan ne uporabljajte materialov, ki povečujejo kislost tal (iglavce). Mulč je treba raztresti in odstopiti od drevesnega debla 10-15 cm. V nasprotnem primeru bodo propadli rastlinski ostanki povzročili glivične bolezni stebla in koreninskega vratu.

Kako zalivati ​​jablana? 2Po zalivanju je razrahljanje in muljenje tal obvezno

Če se na ravnem območju brazde in valji med izpuščanjem pogosto izravnajo, potem se na pobočjih, da se zadrži vlaga okoli prtljažnika, izdelajo trajne luknje, valji, sklede glede na premer krošnje. Njihov namen je zadržati vodo in jo usmeriti v koreninsko območje.

Načini zalivanja jablan

Zalivanje jablan lahko izvajamo s površinskimi, podzemnimi, kapljičnimi metodami ali s škropljenjem.

Površinsko namakanje porabite za brazde in posebne jarke na hodnikih vrta. Površinsko namakanje s pomočjo cevi se izvede po obodu krošnje, ne pa debla drevesa. Če želite to narediti, mentalno spustite ravno črto od najdaljših stranskih vej do tal, narišite krog. To bo območje, kjer se nahajajo majhne sesalne korenine. V krogu kopite namakalni utor globine 10–12 cm ali 1/3 bajoneta z lopato, pri čemer pazite, da ne poškodujete korenin. Postopoma nalijte vodo v brazdo, dokler ne preneha intenzivna absorpcija..
Namakanje izveden z ventilatorjem, impulzivnostjo, pištolo in drugimi vrstami brizgalne. Pravilno škropljenje je plitvo, enakomerno, razpršeno. Tla naj se zmočijo za 60-80 cm, fino zalivanje (5-15 cm) pa bo le še poslabšalo položaj pridelka, zlasti v vročem vremenu.

Kako zalivati ​​jablana? 3

Namakanje namakanja izvajajo vse vrste brizgalne

Najbolje storjeno kapljično namakanje. Hkrati se voda nenehno dovaja neposredno v koreninski sistem drevesa.

Zalivanje lahko kombinirate z tekoči preliv. V vročem in suhem vremenu lahko škropljenje pritrdimo s kapljičnim namakanjem, da ustvarimo vlažno mikroklimo v vrtnih zasaditvah. Bolje je, da ga porabite zjutraj ali zvečer.

Stopnja zalivanja jablan

Stopnje namakanja se razlikujejo glede na starost drevesa. Prvih 1-5 let življenja sadike potrebujejo razmeroma majhno namakanje, ki se izvaja pogosteje kot odrasla drevesa. Naenkrat je potrebno:

  • letna drevesa - 2-3 vedra vode na 1 m² kroga debla-
  • dvoletna drevesa - 4-5 vedra vode-
  • 3-5 let stare jablana - vsaj 5-8 vedra vode-
  • odrasle jablane, ki so začele roditi (6–10 let) - do 60–100 l / m2 površine kroga blizu stebla ali dokler se tla ne zmočijo do globine 60–80 cm.

Kdaj zalivati ​​jablane?

Prvo pomladno zalivanje izvedeno pred brstenjem. Ko nastopi toplo in suho vreme, sadike in mlada drevesa do petega leta starosti zalivamo enkrat tedensko na kakršen koli način, vendar v zadostnih količinah. Za odrasla drevesa se priporoča drugo zalivanje po cvetenju v fazi množičnega sadja..

Če je vroče, suho vreme, potem preživite dodatna zalivanje v fazi rasti sadja. Pomanjkanje vlage v tem obdobju lahko privede do drobljenja in padca dela sadja.

Zadnje zalivanje v aktivnem obdobju vegetacije se izvajajo v fazi množičnega zorenja ali 2-3 tedne pred nabiranjem. Zalivanje med žetvijo ali takoj po tem, ko ni potrebna. Vlaga lahko izzove rast mladih poganjkov in njihovo zamrzovanje v zimskih zmrzali, kar oslabi in včasih uniči drevo.

Po potrebi (suha, vroča, dolga jesen) v mesecu oktobru izvedemo četrto preventivno namakanje. Njegov glavni cilj je zaščititi les pred izsušitvijo in zmrzovanjem v zimskem mrazu.

Če želite čim dlje uživati ​​v okusnih sadežih, ni dovolj pravilno zalivati ​​drevesa. Drugi pridelek je treba pravilno pobrati in skladiščiti. Kako to storiti, se lahko naučite iz tega članka..

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti