Okrasna drevesa in grmičevje - kako posaditi

Okrasna drevesa in grmičevje - kako posaditi 1

Najpomembnejši korak pri gojenju rastline je njeno sajenje. Če na ta postopek ne boste pozorni, je lahko nadaljnja oskrba neuporabna in na koncu vodi do smrti sadike. Govorimo o tem, kako "pravilno" zasaditi drevesa in grmičevje.

Začnite se pripravljati na pristanek, da določite optimalni čas in kraj za ta dogodek..

Ko so posajena drevesa in grmičevje?

Drevesa lahko sadimo tako spomladi kot jeseni. Če imate radi spomladansko sajenje, ne izgubljajte časa in se lotite dela, kajti z začetkom uvajanja letakov se stopnja preživetja sadik znatno zmanjša. Glavna prednost jesenske zasaditve je velik izbor sadilnega materiala, saj drevesnice ne morejo dolgo pustiti sadik na njivah in si prizadevajo za uresničitev vseh rezerv.

Okrasna drevesa in grmičevje - kako posaditi 2

Izkušeni vrtnarji trdijo, da je bolje, da drevesa posadimo spomladi, grmičevje pa jeseni, saj drevesa pred nastopom hladnega vremena nimajo časa, da bi se ukoreninila in pozimi tvegajo zmrzovanje, poleg tega pa bi moralo biti dovolj časa, da se grmi koreninijo.

Če dobite sadiko z odprtim koreninskim sistemom (korenine so brez zemeljske kome), ne pozabite, da takšen sadilni material ne bi smel biti na prostem (zlasti v suhem vremenu) več kot 15-20 minut. Zato med prevozom poskrbite za zaščito korenin.Za prevoz majhnih sadik lahko uporabite plastične škatle z luknjami. Sadike preložite v predal in jih pokrijte z materialom, ki prepušča zrak. Če je rastlina večja, uporabite vreče za smeti (20-40 l) ali debel plastični ovoj (širina 1,5 m): sadilni material položite v vrečko ali ga za 2/3 rasti zavijte s filmom in ga zavežite z vrvjo.

Sadike z odprtim koreninskim sistemom je priporočljivo prevažati v hladnem oblačnem vremenu, da se prepreči sušenje korenin. Če so korenine posušene, jih zavijte v mokro krpo ali potopite v glineno kašo. Korenine ne izpirajte z vodo.

Če želite posaditi sadilni material pred sajenjem (na primer, če ste ga kupili jeseni), kopite sadike. Če želite to narediti, kopite luknjo, v kateri bo ena stena nagnjena (kot 30 °), druga pa navpično. V to jamo postavite sadike z odprtim koreninskim sistemom, jih posujte z zemljo in pustite, da se hranijo do sajenja.

Izberite kraj za pristanek

Če želite izbrati najboljše mesto za drevo ali grm v območju, upoštevajte naslednje:

  • najbližja stavba ne sme biti bližje 4-5 m od drevesa-
  • pristajalne jame naj bodo nameščene na razdalji 3,5-4 m drug od drugega-
  • višina odraslega drevesa ali grmovja se bo bistveno razlikovala od višine sadike, zato uporabite naslednji izračun: dodajte višino dveh odraslih dreves, katerih sadiko boste posadili, količino razdelite na dva in dobite optimalno razdaljo med zasaditvami.Višina odraslih dreves in grmovja
Ime rastlineVišina in starost rastlin
Spirea Bumold0,15–1,5 m (5 let)
Japonska spirea0,6 m (5 let)
Rododendron2 m (5 let)
Krvni koren (kurilski čaj)0,4–0,9 m (5 let)
Posmehljivkado 3 m (10 let)
Privetdo 3 m (8 let)
Navadna lešnikdo 3 m (10 let)
Evropski evonymusdo 2,5 m (10 let)
Morska ajdado 5 m (10 let)
Vrbado 8 m (20 let)
Vrba bela (srebrna) plačasta oblikado 20 m (80 let)
Sibirski macesendo 25 m (80 let)
Lipa z velikimi lističido 25 m (80 let)
Rečni javor (Ginnala)do 6 m (15 let)
Tatarski javordo 9 m (20 let)
Angleški hrastdo 25 m (100 let)
Škrlatna smreka (značilna oblika)do 25 m (80 let)

Priprava pristajalne jame

Ko določite razdaljo, na kateri se bodo drevesa ali grmički nahajali drug od drugega, nadaljujte s kopanjem pristajalne jame:

  • začrtajte obod bodoče jame (vsaj 1 m za drevesa in 60 cm za velike grmičevje), tako da z bajonetno lopato presekate travnato plast zemlje-
  • odstranite zgornjo rodovitno plast s travo in zložite stran od jame-
  • izkopljemo luknjo 70–80 cm globoko, zložimo tla v drugo smer-
  • oblikujejo strme stene, zrahljajte dno do globine 15-20 cm.

Optimalna globina jarka za ustvarjanje meje ali žive meje je 30-50 cm, širina 20-50 cm (odvisno od velikosti rastline).

Sajenje dreves z odprtim koreninskim sistemom

Plodno plast gomolja zmeljite z lopato, zloženo na eni strani jame, in jih napolnite z dnom. Pripravite zemeljsko mešanico, da zapolnite sadilno jamo z mešanjem 1 dela peska, 3 delov humusa, 1 dela ilovice, 0,5 dela dolomitne moke ali 0,2 dela narezanega apna. Mešanici dodajte kompleksno mineralno gnojilo (na primer Aquarin ali Kemira). Jama napolnite do 1/3 globine.

Sadiko odstranite s kopanjem in obrezujte predolge korenine. Rastlino nastavite v luknjo na sredini, razširite korenine, pazite, da koreninski vrat ni poglobljen. Držite sadiko, napolnite korenine rastline na 2/3 globine jame, nalijte veliko količino vode (tako da je jama napolnjena z vodo na 2/3 globine). Nato preostali del zemeljske mešanice nalijte 15-20 cm nad gladino tal (tako da koreninski ovratnik kasneje ne pade pod to raven). Oblikujte pristajalno grudo, jo mulite s šotnim kompostom.

Sajenje sadike z zaprtim koreninskim sistemom

Okrasna drevesa in grmičevje - kako posaditi 3

Takšne sadike lahko posadimo skoraj vse leto. Tehnologija sajenja sadik sadik se ne razlikuje od zgornje, vendar obstaja več odtenkov:

  • po pridobitvi je treba sadiko čim prej odstraniti iz posode in jo posaditi na stalno mesto s kakovostno zdravo zemljo-
  • Pred sajenjem se jama napolni z mešanico, tako da se zemeljska gruda sadike štrli 5-10 cm nad tlemi.

Za povečanje preživetja uporabite zdravila, ki spodbujajo nastajanje korenin, na primer Cornevin.

Zaščita sadike po sajenju

Zaradi nizkega težišča se grmičevje običajno dobro drži v tleh, vendar jih je treba drevesa popraviti po sajenju. Če želite to narediti, pred pristankom na dnu jame (10-15 cm od središča) zapeljite v oporo - leseni zatič. V primeru posod za sadike uporabite tri od teh nosilcev tako, da sadiko privežete nanje. Vrvice iz naravnih materialov, na primer lan ali konoplja, so primerne za vezanje. Deblo drevesa na mestu vezave zaviti meh.

Po sajenju obrežite krošnjo sadike: odstranite odmrle in nezdrave poganjke, da preprečite prihodnje težave s stabilnostjo in razvojem drevesa. Mesto reza obdelajte s pripravkom za rano.

Zdaj, oboroženi z znanjem, kako posaditi drevo ali grm, jih lahko varno sprostite v prakso tako, da spletno mesto okrasite s pravim gozdom okrasnih dreves ali z lomljenjem sadnega in jagodnega vrta za vso družino.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti