Kako spomladi posaditi drevo

Kako posaditi drevo spomladi 1

Začetni vrtnarji se sprašujejo, ali je mogoče spomladi posaditi sadiko in kako učinkovito se bo drevo v tem primeru ukoreninilo? Ukvarjamo se s pravili uspešne spomladanske zasaditve dreves.

Ko razpravljate, katera drevesa je najbolje posaditi spomladi, morate upoštevati regijo, v kateri živite. Na primer, v južnih regijah je najboljši čas za sajenje jesen, saj drevesa, posajena spomladi, morda ne bodo imela časa, da bi se ukoreninila pred nastopom vročih dni, kar pomeni, da tvegajo opekline ali smrt.

Kako posaditi drevo spomladi 2

Toda v osrednjih regijah lahko datumi sajenja dreves padejo tako jeseni kot spomladi - zaradi zmernega podnebja imajo sadike vse možnosti, da se enakomerno naselijo. Spomladanska sajenje sadik je za severne regije najboljša možnost, saj drevesa, posajena jeseni, se pogosto nimajo časa aklimatizirati in umreti od hipotermije.

Pomladno sajenje dreves: prednosti in slabosti

Začnimo s koristmi sajenja dreves spomladi:

1. Spomladi je mogoče opazovati proces preživetja rastline in verjetnost, da bo zmrznila, kot se pogosto dogaja pozimi, je praktično zmanjšana na nič.

2. Imeli boste dovolj časa, da pripravite vse, kar je povezano z sajenjem sadnih dreves: gnojiti zemljo, premišljevati načrt za sajenje, dobiti orodje, kar pomeni, da bo sam postopek šel na bolje.

  • Kako posaditi drevo spomladi 3Kako saditi drevo spomladi 4

    Kakšna drevesa so posajena spomladi

    Kakšna drevesa posaditi na vrtu v spomladanskem času?

Slabosti spomladanske sajenja so naslednje:

1. Sadike je treba kupiti jeseni, saj spomladi izbira na trgu ne bo tako široka.

2. Če je poletje vroče, bo treba mlada drevesa zalivati ​​skoraj vsak dan..

Priprava sadike za sajenje

Kako posaditi drevo spomladi 5Drevesne sadike je bolje kupiti jeseni, ko so rastline že v mirovanju. In preden sadike posadite spomladi, jih je treba pripraviti. Previdno preglejte koreninski sistem in z ostrimi lojnicami odrežite odmrle, gnile ali poškodovane korenine. Odstranite izrastke, predolgo skrajšajte korenine.

Če želite izboljšati nastajanje korenin, pred sajenjem potopite korenine sadik v raztopino stimulansa za rast (Kornevin, Heteroauxin, Kornerost, Ukorenit itd.).

10 dni po sajenju priporočamo, da sadiko pod korenino prelijete z raztopino stimulansa za rast (0,5 l na 1 rastlino).

Priprava pit

Ker je večina dreves fotofilna rastlina, je najboljša lokacija vrta na rastišču južna in jugozahodna stran. Ko načrtujete sajenje dreves na spletnem mestu, ne pozabite, da je pomembno vzdrževati pravo sosesko. Torej, češnje in jablane se odlično počutijo v bližini, vendar ne priporočajo sajenja hruške poleg češnje, češnje in slive.

Oddaljenost med drevesi med sajenjem mora biti od 1,5 do 6 m, odvisno od vrste.

KulturaRazmik med vrsticami (m) Razdalja med rastlinami v vrsti (m)
Marelice5-63-4
Visoka češnja4-53-4
Premajhne češnje3-42,5-3
Hruška na visokem podstavku6-84-6
Hruška na omamljenem staležu4-51,5-2,5
Breskev5-63-4
Visoka sliva4-53-4
Podmerna sliva3-42,5-3
Jabolčno drevo na visokem podstavku6-84-6
Jabolčno drevo na šibki zalogi4-51,5-2,5

Za spomladansko sajenje dreves je treba zemljo pripraviti od poletja do jeseni, tako da se v nekaj mesecih v njej oblikuje ugodno okolje za sadike. V skrajnih primerih se delo izvaja spomladi po odmrzovanju tal, 1-2 tedna pred sajenjem.

Med prvim jesenskim kopanjem je treba iz tal izbrati velike plevele, med drugim kopanjem je treba gnojilo uporabiti na osnovi: 6-8 kg komposta in 8-10 kg mešanice šote s superfosfatom (80-100 g), kalijeve soli (30-50 g) in kalijev sulfat (30-40 g) na 1 kvadratno površino, izbrano za sajenje dreves.
Spomladi, preden začnete kopati pristajalne jame, z lopato začrtajte njihove konture (za udobje postavite sredinski zatič na izbrano mesto in ga uporabite kot središče kroga).

Kako saditi drevo spomladi 6

Za hruške in jablane je standardna velikost sadilne jame premera 80-100 cm in globine 60-70 cm. Sadike slive in češnje se bodo dobro počutile v jami s premerom 70-80 cm in globino 50-60 cm. Če so sadike starejše od 2 let, potem je treba velikost jame povečati.

Lahko se vodite po tem pravilu: premer pristajalne jame naj bo 1,5-krat večji od premera sadike glinene kome.

Kako posaditi sadiko

Kopimo, na eni strani jame zložimo zgornjo (travnato, 15-20 cm globoko) plast, na drugi - spodnjo (ima temnejšo barvo). Luknjo naredite okroglo in stene navpično (ravno). Na sredino jame nalepite močan kolob dolg 1,5-2 m, da boste pozneje nanjo privezali sadiko. Na dno zložite izkopani sloj trate, nato pa napolnite jamo z delom rodovitne podlage do višine 15-20 cm (v enaki količini zmešajte šoto, kompost in zemljo, odstranjeno iz jame).

Kako posaditi drevo spomladi 7

Na dnu jame oblikujte kupček in vanj postavite sadiko (blizu kolka), enakomerno porazdelite korenine.

Pazite, da se korenine sadike pri sajenju ne upognejo: upognjene korenine se slabše razvijejo in "upočasnijo" vcepitev drevesa.

Ko namestite sadiko v jamo, jo kopajte v tla strogo vzdolž koreninskega vratu, v idealnem primeru naj bo ta 3-5 cm nad gladino tal. Kasneje se tla nekoliko naselijo, koreninski vrat pa se zniža. Če je sadika pregloboka, lahko rastlina v prihodnosti začne gniti. Držite sadiko (za to potrebujete pomoč nekoga drugega), luknjo napolnite s preostalim substratom.

Koreninski vrat je kraj, kjer gre deblo rastline do korenin. Običajno je 2-3 nad zgornjo korenino.

Z nogami postopoma stisnite tla, tako da jo potisnete od roba do središča kroga prtljažnika. Sadikovo deblo na dveh mestih ni zelo privezano na kolobar, tako da drevo, ko se "skrči", drevo tudi pade.

Kako posaditi drevo spomladi 8

Okoli drevesa okoli oboda kroga oblikujte valj (dobite zalivalni "bazen").

Zalivanje dreves po sajenju

Takoj po zasaditvi drevesa ga je potrebno zalivati ​​pod korenino. Tlak vode ne bi smel biti premočan, da tla ne erodirajo, zato uporabite zalivalno posodo z zvoncem ali cevjo z brizgalno šobo. Po polnjenju "bazena" počakajte, da se voda vpije, nato pa jo napolnite znova. Za prvo zalivanje bo potrebno 1-2 vedra vode.

Kako posaditi drevo spomladi 9

V prvem letu po sajenju zalivanje sadik izvajamo precej pogosto - saj se zemlja izsuši (med sušo - 1-2 krat na dan). Potem se pogostost zalivanja postopoma zmanjša in popolnoma ustavi za 2-3 leta.

Izkušeni vrtnarji priporočajo mulčenje kroga debla drevesa - nalijte plast (8-10 cm) materiala za mulčenje (lesni sekanci, žagovina, pokošena trava itd.), Pri čemer koreninski vrat ostane neokrnjen. To bo izboljšalo strukturo tal, jo zaščitilo pred zmrzovanjem..

Primarna nega zasajenih sadik

Kako posaditi drevo spomladi 10

V prvem letu življenja zasajenega drevesa je potrebno spremljati, kako se razvija, in po možnosti odpraviti pomanjkljivosti. V prvem letu sadike ni treba hraniti, saj so bila med sajenjem vnesena vsa glavna gnojila. Krog debla mora biti ohlapen in brez plevela.

Previdno preglejte mlado drevo in nabirajte gosenice, ki jedo listje, ki lahko rastlini povzročijo veliko škodo. Prav tako ne dovolite oblikovanja poganjkov na steblu in v bližini korenin, če je potrebno, ga odrežite na samem dnu.

Kako posaditi drevo spomladi 11

Drevo ne sme biti trdno pritrjeno na kljukico, preverite, če podvezni material drgne sadikovo lubje in se ne zaletava vanj. Če so poškodbe vidne, razpustite podvezico..

Sajenje mladih dreves je resna zadeva, a po preprostih pravilih boste čez nekaj časa dobili čudovit cvetoči vrt in odlično letino.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti