Pravilna sajenje hrušk v odprto tla (foto, video)

Pravilna sajenje hrušk na odprtem tleh (foto, video) 1

Sladke sočne hruške z vašega vrta - to niso sanje vsakega vrtnarja? Sajenje hruške na primestnem območju sploh ni težko. Ponujamo, da razumemo, katere so značilnosti sajenja hruške.

Svetel in bogat okus hruškovega sadja se morda ne more primerjati z ničemer. Hruška vsebuje veliko vitaminov (A, B1, B2, E, C) in koristnih snovi: folna kislina, jod, kalij, karoten itd..

Datumi sajenja hrušk

Sajenje sadik jablan in hrušk se lahko pojavi tako spomladi kot jeseni. Čas sajenja hrušk je odvisen od podnebnih razmer, značilnih za določeno območje.

Pravilna zasaditev hrušk na odprtem terenu (foto, video) 2

Severne regije so navajene na spomladansko sajenje hruške (konec aprila - začetek maja), medtem ko je v južnih regijah, kjer je pomlad običajno zgodnja in zelo topla, prednostna sajenje hrušk v jeseni (konec septembra - prva polovica oktobra). Sajenje hruške spomladi daje sadiki čas, da se krepi, pridobi moč pred prezimovanjem, jesensko sajenje pa bo rastlino utrdilo in pomagalo pri prilagajanju na težave v prihodnosti.

Kako izbrati hruško za sajenje?

Eno od pravil za nakup dobrega sadilnega materiala je, da ne zaupate »spontanim« trgom, kjer namesto zdrave sadike prave sorte tvegate, da pridobite blago nizke kakovosti. Veliko bolj smiselno je, da se obrnete na specializirano vrtec. Tudi če je sadika slabe kakovosti, ga lahko vrnete prodajalcu.

Izbira sadik večine rastlin, tudi hrušk, je jeseni veliko bolj privlačna. Toda pomlad je pravi čas, da prihranite denar pri nakupu sadilnega materiala, saj je trg v začetku sezone tradicionalno napolnjen z "ostanki": prodajalci, ki se poskušajo znebiti počasnega blaga, ga prodajo s popustom.

Pravilna zasaditev hrušk na odprtem terenu (foto, video) 3

Najbolje je izbrati enoletne sadike, saj se bolje ukoreninijo. Za razliko od jablane se lahko sadika hruške razveje tudi v tako "mladi" starosti: ponavadi 1-2 vej do 12 cm. Bodite pozorni na videz sadilnega materiala: zdrava sadika ima gladko lubje, elastične vlažne korenine, brez poškodb in če je lubje rahlo pripeto, bo pod njim viden svetlo zelen les..Priporočamo, da hruško obrežete pri sajenju, skrajšate dolge korenine za 10-12 cm. Prav tako je treba sadiki odrezati liste, če obstajajo.

 • Pravilna zasaditev hrušk v odprtem tleh (fotografije, video) 4Pravilna sajenje hrušk v odprto tla (fotografije, video) 5

  Kako kupiti kakovostne sadike jabolk in hrušk?

  Podrobno preučujemo znake, s katerimi lahko ugotovite dobro sadiko jabolk in hrušk.

Sajenje sadik hrušk: Priprava

Ko izbirate mesto za drevo na svojem vrtu, ne pozabite, da je hruška rada zaščitena pred močnimi vetrovi, dobro osvetljenimi območji. Če ima vaš vrt nezasedeni hrib, zasadite hruško točno tam: ta rastlina ima globoko ležeči koreninski sistem, zato bodo korenine šle kam. Idealna tla za hruško so ilovnata in ilovnata..

Vzorec sajenja hrušk
Vrsta hruškeRazdalja med sadikami, mRazdalja med vrsticami, m
Visoke sorte4-56-7
Srednje velike sorte45-6
Premajhne sorte3,5-45
Sorte v obliki stebra0,4-0,51,25

Jama za sajenje hrušk se pobira jeseni: med jesensko sajenjem najpozneje 2-3 tedne pred začetkom sajenja, za sajenje spomladi - pred nastopom zmrzali. Tla se izkoplje na bajonetu lopate, pri čemer se vnese 4-6 kg organskih snovi, 10-15 g kalijevega sulfata, 30-60 g superfosfata na 1 kvadratni meter (če so tla preveč kisla, dodajte 0,3-0,5 kg apna ali 1 žlico. pepel). Nato izkopljejo luknjo (globoko 90-100 cm in premer 70-80 cm), pri čemer zgornji del tla zložijo ločeno od dna.
Mešanico zemlje je treba vnaprej pripraviti z mešanjem 50-60 g nitrofosfata (lahko ga nadomestimo z 20-30 g fosforjevo-kalijevega gnojila), 150 g pepela in 2-3 kg komposta ali humusa. To gnojilo se uporablja pri sajenju hrušk, pomešanih s rodovitno zemljo, potem ko lopata razrahlja dno sadilne jame.

Sajenje hruške

Torej, sadika je bila pridobljena, jama je pripravljena, pripravljena je mešanica zemlje - nadaljujemo z sajenjem! Na dnu jame nalijemo majhen hribček mešanice in rodovitne zemlje, na sredino jame postavimo sadiko, s korenino razporedimo po nabrežju. Medtem ko rastlino držite, napolnite jamo z 2/3 mešanice in nalijte 10 litrov ne preveč hladne vode. Ko se vlaga absorbira, mešanico še naprej posipajte z zemljo, tako da se koreninski vrat sadike (mesto, kjer koreninski sistem preide v nadzemni del) dvigne 3-5 cm nad zemljo.

Tleto obrišite in po obodu drevesa oblikujte nizek zemeljski valj, nato pa ponovno pod hruško nalijte 2 vedra vode. Mulčite zemljo (pustite 10 cm okoli debla), v bližini postavite oporo (2 lesena zatiča) in nanjo previdno pritrdite mlado drevo.

Sajenje hrušk v obliki stolpcev

Pritlikave oblike hruške s stebrasto vrsto krošnje so kompaktne velikosti in imajo nenavaden videz. Oblika krošenj takšnih dreves (z določeno metodo oblikovanja) spominja na stebre, kar se široko uporablja v krajinskem oblikovanju.

Pravilna zasaditev hrušk na odprtem terenu (foto, video) 6

Za rast takega drevesa na vašem spletnem mestu je dovolj, da upoštevate standardna pravila za sajenje hruške, pri čemer naredite "popust" samo za manjše sadike: drevesa je treba na primer posaditi na razdalji 0,4-0,5 m drug od drugega (1,25 m med v vrsticah).

 • Pravilna sajenje hrušk v odprto tla (foto, video) 7Pravilna zasaditev hrušk v odprto tla (foto, video) 8

  Hruške v obliki stebra - fotografija in opis sort

  6 preverjenih sort stolpnih hrušk za vaš vrt.

Nega hruške po sajenju

Zalivanje hrušk po sajenju je treba redno izvajati skozi vso sezono. To je priročno narediti s pomočjo cevi za zalivanje, s čimer se njegov konec postavi v krog prtljažnika, vendar bo takšno zalivanje učinkovito šele, ko se bo zemlja stisnila, pred tem pa zalivajte zemljo v krogu debla iz zalivalnice. Po vsakem zalivanju (približno 3 vedra na 1 m²) je treba tla zrahljati, da bo kisik lažje prišel do korenin.

V prvem letu gnojil pod mlado hruško ni treba uporabiti, v drugem letu življenja drevesa pa lahko v krog debla dodate organske snovi (nato postopek ponovite vsaka 2-3 leta) in mineralna gnojila (vsako jesen). Stopnja uporabe gnojila za hruško (na 1 m² kroga blizu debla):

 • 40-50 g superfosfata-
 • 8-9 kg humusa-
 • 25 g kalijevega klorida.

Obrezovanje sadike hruške po sajenju je potrebno, da se vzpostavi ravnovesje med koreninami in zračnim delom rastline, ki je bila pod stresom. Spomladi veje skrajšajte za ¼ dolžine - to bo dovolj za prvo obrezovanje. V prihodnosti izvajajte redno obrezovanje hruške 5-6 let.

 • Pravilna zasaditev hrušk na odprtem terenu (fotografije, video) 9Pravilna zasaditev hrušk na odprtem terenu (foto, video) 10

  8 pravil obrezovanja hrušk

  Kakovost in količina pridelka bosta odvisni od oblike krošnje drevesa. Tu se lahko naučite, kako pravilno obrezati hruško..

Če pravilno hranite hruško in ji zagotovite pravočasno zalivanje in vsakoletno obrezovanje, skrbite, boste z drevesa prejeli "lepo hvala" za dobro letino okusnih plodov. Toda ne pozabite - sovražnik (beri: škodljivci in sadne bolezni) ne spi, in kako zaščititi vrt pred njim, ugotovite v našem materialu:

 • Pravilna zasaditev hrušk na odprtem tleh (foto, video) 11Pravilna sajenje hrušk v odprto tla (foto, video) 12

  Ukrepi za zaščito jabolka in hruške

  Koristni koledar za obdelavo dreves na vrtu.
Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti