8 Pravil za obrezovanje hrušk

8 Pravila za obrezovanje hrušk 1

Da bi vas hruške lahko vsako leto veselile odlične letine, jih je potrebno pravilno obrezati. Niste prepričani, kako to storiti? Povedali vam bomo.

Osnovnih pravil obrezovanja ni težko upoštevati. Glavna stvar je, da sledite preverjenemu algoritmu in takrat bodo sočne in zrele hruške vedno na vaši mizi.

Pravilo številka 1 - obrezovanje izvajamo letno. Da bi se drevo lahko razvilo in raslo s polno močjo, je treba vsako leto opraviti obrezovanje. To bo pospešilo oblikovanje krošnje in plodov..

8 Pravila za obrezovanje hrušk 2

Na levi - obrezovanje letne sadike hrušk, na desni - obrezovanje odraslega drevesa

Pravilo številka 2 - višina stebla mora biti najmanj 60 cm in ne več kot 90 cm. Določa se z obrezovanjem v prvem letu. Če sadiko razrežemo na višini več kot 1 m, potem bo krošnja položena previsoko, kar bo naknadno zapletlo žetev. Hkrati pa prenizke veje ne bodo omogočale udobne obdelave zemlje pod drevesom, posevek pa bo v tem primeru ležal praktično na tleh. 

8 Pravila za obrezovanje hrušk 3

Hruške potrebujejo pravilno nego, od tega je odvisna produktivnost dreves.Pravilo številka 3 - vse vrhove (močne navpične veje) režemo skozi vso sezono. To so parazitske veje. Sadje na njih ne raste, jemljejo le hranila in elemente, ki spodbudijo rast pri njihovih plodnih sosedih. 

8 Pravila za obrezovanje hrušk 4

Navpični poganjki in odstranjevanje vrha

Pravilo številka 4 - pri obrezovanju je treba narediti krono čim bolj pregledno. Ko se krošnja ne zgosti, plodovi dobijo zadostno količino svetlobe, kar jim omogoča hitrejše zorenje in kopičenje dragocenih vitaminov.
8 Pravila za obrezovanje hrušk 5

Obrezovanje vej in redčenje krošnje

Pravilo številka 5 - Močne rasti je treba prenesti na dobro razvite stranske veje ob upoštevanju načela podrejenosti. Sestavljen je v tem, da bi morali biti najmočnejši poganjki spodaj, šibkejši pa zgoraj. 

8 Pravila za obrezovanje hrušk 6

Oblikovanje pravilne oblike krošnje

Pravilo številka 6 - Skeletne veje, ki rastejo navzgor, je treba odrezati na zunanjo ledvico, usmerjeno na stran. S tem boste pobeg pozneje naredili bolj vodoravnega..

8 Pravila za obrezovanje hrušk 7

Odstranitev skeletnih vej

Pravilo številka 7 - tekmovalcem ne sme biti dovoljeno v kroni. Vse močne poganjke, ki se nahajajo v bližini osrednjega prevodnika ali se pojavljajo na skeletnih vejah, je treba odrezati ali oslabiti, pri čemer jih odrežemo na 3-5 brstov.

8 Pravila za obrezovanje hrušk 8

Odstranitev konkurenta

Pravilo številka 8 - veje režemo ne v obroč, ampak v dobro razvit bočni poganjk. Za razliko od jablan ima hruška dobro sposobnost oblikovanja poganjkov. In če pobegnete pobeg v obroč ali pustite majhen vozel, se bodo na tem mestu pojavili vrhovi.

8 Pravila za obrezovanje 9 hrušk

Stranska obloga

Upoštevajoč vsa ta pravila lahko gojite čudovit in ploden sadovnjak hrušk. Dobra letina!

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti