Spomladi obrezovanje sadnih dreves - nasveti za začetnike in še več

Spomladi obrezovanje sadnih dreves - nasveti za začetnike in še več 1

Ste spomladi podrobno iskali obrezovanje sadnih dreves? V enem materialu smo za vas pripravili sheme in priporočila za jabolko, hruško, češnjo, slivo, češnjo, breskev in marelice. Zaznamek!

Tako, da vas bodo v tej sezoni jablane, hruške, češnje in druge vrtne rastline resnično razveselile z odlično letino, v nobenem primeru ne smete zanemariti spomladanskega obrezovanja sadnih dreves. Temu postopku je treba pristopiti previdno, saj je s tem vredno pretiravati - in drevo lahko oslabi ali celo pogine, da ne omenjam manjšega plodovanja ali njegove odsotnosti.

Na primer, ko začnemo s spomladanskim obrezovanjem jablan, je vredno upoštevati, da približno tri do štiri desetine listov hranijo le en plod!

 • Spomladi obrezovanje sadnih dreves - nasveti za začetnike in drugo! 2

  Obrezovanje ledvic

  Obrezovanje jablan spomladi

  Bistvo spomladanskega obrezovanja mladih jablan je zmanjšano na oblikovanje simetrične krošnje. Prvo obrezovanje opravimo takoj po sajenju. Steblo se skrajša do višine 80-90 cm. Če obstajajo bočni poganjki, izberite 3-5 najmočnejših, usmerjenih v različne smeri, in jih skrajšajte za 1 / 4-1 / 3 dolžine. Če ni stranskih poganjkov, se ta postopek izvede spomladi prihodnje leto..

  Skeletne veje je treba odrezati tako, da se osrednji prevodnik dvigne nad zgornjim za 20-25 cm, zgornje veje pa so krajše od spodnjih.

  Spomladi obrezovanje sadnih dreves - nasveti za začetnike in še več! 3

  V naslednjih letih shema obrezovanja jabolk spomladi vključuje odstranitev vseh suhih, zamrznjenih, poškodovanih poganjkov, vseh vej, ki zgostijo krošnjo, rastejo proti sredini. Pomembno je tudi upoštevati podrejenost vej in ne dovoliti, da so ostale skeletne veje višje od osrednjega prevodnika.

  Osnovna načela obrezovanja jablan so predstavljena v naslednjem videoposnetku:

  Kolonasta jablana oblikuje navpično oziroma načelo njihovega spomladanskega obrezovanja bo nekoliko drugačno.

  Spomladi obrezovanje sadnih dreves - nasveti za začetnike in še več! 4

 • Spomladi obrezovanje sadnih dreves - nasveti za začetnike in še več! 5

  Od drugega leta se mlade hruške oblikujejo tako, da se na drevesu oblikuje več stopenj po 3-5 skeletnih vej v vsaki, podrejenih centralnemu prevodniku, le 20-25 cm pod osrednjim prevodnikom).

  Obrezovanje starih hrušk ne vključuje samo odstranjevanja zamrznjenih, suhih, poškodovanih poganjkov, temveč obrezovanje vseh bočnih vej, ki rastejo navpično ali navznoter, konkurirajo skeletnim vejam.

  Da bi se veja, ki je začela rasti navzgor, razvijati vodoravno, jo razrežemo na močan zunanji bočni brst. Če je potrebno, vejo tudi vežejo na kljukico, zataknjeno v tla, da jo malo upognemo. Ta metoda je dobra za stare hruške s odebeljeno krošnjo, ki morda ne bodo preživele močnega proti staranju obrezovanja..

  O tem, kako to storiti z najmanj stresa za drevo, bo video povedal:

  Obrezovanje breskev spomladi

  Na srednjem pasu je težko gojiti breskev, vendar je mogoče. Ena od glavnih faz skrbi za to drevo je kompetentno obrezovanje, pri katerem se krošnja oblikuje v obliki posode z zelo nizkim sevom.

  Takoj po sajenju sadike steblo odrežemo na višino 20 cm nad mestom cepljenja. To je potrebno, da se sadne veje položijo nizko. Zahvaljujoč temu bodo pozimi spalne ledvice prekrite s plastjo snega..  Posebnost drevesa breskev je, da obrodi sadje na letnih poganjkih. Zato pri obrezovanju starih vej ni treba žaliti.

  V hladnejših predelih, kjer je možna zamrznitev, breskev svetujemo obrezovanje med cvetenjem.

  Med prvim "pravim" spomladanskim obrezovanjem breskve mladi poganjki skrajšajo do 3 brsti. Na sezono bodo na tem mestu rasle nove poganjke, ki bodo obrodile sadove.

  V naslednjih letih se krošnja oblikuje tako, da je na drevesu 3-5 skeletnih vej. Zmogljivejši plodni poganjki se skrajšajo z zamenjanimi vozli (do približno 20 cm). Med sezono bodo dali več poganjkov letne rasti, na katerih se oblikuje pridelek.

  Spomladi obrezovanje sadnih dreves - nasveti za začetnike in še več! 6

  Skeletne veje se razrežejo na ledvici, da usmerijo rast poganjkov v pravo smer. Če breskev spomladi ne bomo prihranili in je ne bomo obrezali, bo krošnja izpostavljena, pridelek pa bo "šel" na zgornje veje.

  Poleg tega poškodovane, obolele, zmrznjene veje obrezujemo vsako pomlad..

  Da bodo plodovi postali večji, skrajšajte letno rast, na katero bodo vezani, za tretjino.

  Več informacij o tem postopku si lahko preberete iz video posnetka:

  Obrezovanje marelice spomladi

  Obrezovanje marelice spomladi je nekoliko drugačno kot obrezovanje breskev spomladi.
  Takoj po sajenju se osrednji prevodnik razreže na višino približno 50-75 cm in vse majhne stranske poganjke odstranimo na obroč, naslednje leto na drevesu izberemo 2-3 skeletne veje in jih skrajšamo na 20-25 cm.

  Tekmovalni poganjki se odstranijo na obroču. V tem primeru je osrednji prevodnik razrezan, tako da je 10-15 cm višji od stranskih vej.

  Spomladi obrezovanje sadnih dreves - nasveti za začetnike in še več! 7

  V tretjem letu življenja je treba opraviti spomladansko obrezovanje, tako da v spodnjem nivoju ostane 3-5 skeletnih vej pod kotom 45-60 stopinj glede na osrednji prevodnik. Skrajšajo se na 60 cm, tako da se na tej ravni "položijo" nove veje drugega reda. Preostale poganjke narežemo na obroč. Sredinski vodnik naj bo 25 cm daljši od skeletnih vej.

  Poganjki, ki se nahajajo pod blažjim kotom, skrajšajo nekoliko manj.

  V naslednjih spomladanskih letih drevesa se izvaja sanitarno obrezovanje: posušene veje, poškodovane zaradi zmrzali, so odrezane, poganjki, ki rastejo v notranjosti, se odstranijo do obroča. Optimalna največja višina mareličnega drevesa je 2-2,2 m, zato pri obrezovanju poskušajo rasti prenesti na stranske poganjke.

  Oglejte si video o tem, kako to storiti pravilno:

  Spomladanska obrezovanje češenj

  Obstaja napačno prepričanje, da češnje sploh ne potrebujejo obrezovanja. Pravzaprav to seveda ni tako. Vredno je manjkati nekaj spomladanskega obrezovanja češenj, saj se bodo poganjki začeli goli in posušiti, odebeljena krona pa ne bo pustila svetlobe skozi. Seveda bodo pod takšnimi pogoji plodovi manjši, pridelek pa se bo zmanjšal..

  Glavno načelo obrezovanja češenj je, da se poganjki raje ne skrajšajo, ampak redčijo.

  Vse suhe veje, pa tudi gole poganjke, razrežemo na obroč. Za oblikovanje razširjajoče se krošnje se močni poganjki skrajšajo do brsti, ki raste navzven.

  Spomladi obrezovanje sadnih dreves - nasveti za začetnike in še več! 8

  Takoj po sajenju odstranimo celotne stranske poganjke, steblo pa skrajšamo za 18-25 cm.

  Leto po sajenju se vsi poganjki, ki rastejo na območju stebla, spet odstranijo, prihodnje skeletne veje pa skrajšajo do močnega popka, tako da so krajše od osrednjega prevodnika.

  V drugem letu ostane na drevesu 5-6 močnih vej. Vsi drugi poganjki, ki rastejo pod ostrim kotom in tekmujejo s skeletnimi vejami in prevodnikom, se odstranijo do obroča, ne da bi pustili panjeve..

  V naslednjih letih se shema spomladanskega obrezovanja zmanjša na redčenje, odstranjevanje poškodovanih in suhih vejic ter obrezovanje sadnih vej na zunanji brst.

  Dobro oblikovano odraslo češnjevo drevo mora imeti približno 6-8 skeletnih vej, ki rastejo pod kotom najmanj 45 stopinj glede na osrednji prevodnik.

  Za podrobnejša navodila o obrezovanju tega sadnega pridelka poglejte v našem materialu obrezovanje češenj - vsako leto oblikujemo pravilno krošnjo..

  In na videu je predstavljeno bolj jasno:

  Pomladno sladko obrezovanje

  Crohnova češnja mora biti kompaktna. Ta drevesa obrodijo sadje na šopkih vejic in enoletnih poganjkov, zato češnje brez izpostavljenega obrezovanja izpostavimo, raztegnemo in dajo malo letine..

  Spomladi obrezovanje sadnih dreves - nasveti za začetnike in še več! 9

  Takoj po sajenju se stebla skrajšajo na 50-70 cm. Če sadike ne porežete takoj in dovolite, da se spodnji sloj vej položi višje od 1 m, bo plodovna cona previsoka.

  V drugem letu življenja drevesa se skeletne veje razrežejo na zunanji brst in se skrajšajo za približno tretjino. Pomembno je odstraniti veje, ki tekmujejo s centralnim vodnikom na obroču, če obstajajo.

  Spomladi obrezovanje sadnih dreves - nasveti za začetnike in še več! 10

  V drugem letu življenja drevesa se odstranijo veje, ki tekmujejo s centralnim prevodnikom, in skeletne veje nekoliko skrajšajo, tako da jih odrežejo na ledvice za boljše razvejanje.

  V naslednjih letih se vsi poganjki, ki zgostijo krošnjo, odstranijo na obroč, tekmujejo z glavnimi vejami, trpijo zaradi mehanskih poškodb, zmrzali ali so izpostavljeni.

  Na določeni točki je osrednji prevodnik razrezan na močno stransko vejo, kar preprečuje, da bi se sliva dvignila nad 2,5 m v višino.

  Spomladanska shema obrezovanja obrezovanja je treba odstraniti štiriletne veje. To ne bo omogočilo, da drevo neha rasti in bo spodbudilo pojav novih poganjkov. Ponovite to obrezovanje po 3 letih..

  Glede na to, da je staro drevo težje zaceliti rane po obrezovanju, je priporočljivo, da vse odseke pore pokrijemo z vrtnim var.

  Podrobno obrezovanje sliv je v video materialu predstavljeno vizualno:

  Ne pozabite, da se čas obrezovanja sadnih dreves razlikuje glede na vrsto. Da bi imeli vizualne podatke pri roki, si jih zabeležite

  Koledar obrezovanja sadnih dreves.
Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti