Kako spomladi obrezati jabolko in hruško (nasveti za začetnike)

Kako spomladi obrezati jablano in hruško (nasveti za začetnike) 1

Na vsakem vrtu, celo zasajenem pred nekaj leti, spomladi je vsaj nekaj vej, ki jih je treba posekati. To ne preseneča, saj je pravočasno in kakovostno obrezovanje dreves ključ za njihov dober razvoj in obilno sadje..

Toda preden vzamete žago in obrezovalnik in se odpravite na svoj vrt, morate vsaj ugotoviti, kakšen rezultat želite doseči, katera drevesa morate posekati, katere dele vej in debla odstraniti in katera je treba ohraniti ter kdaj opraviti spomladansko obrezovanje sadje.

Pomladni datumi obrezovanja 

Točen datum obrezovanja je precej težko določiti, vrtnar bo moral krmariti vreme in stopnjo prebujanja dreves. Običajno se v srednjem pasu Rusije primeren čas začne sredi marca in traja do sredine aprila.. 

Kako spomladi obrezati jablano in hruško (nasveti za začetnike) 2

Če živite v drugi regiji in ne veste, kdaj je bolje spomladi obrezati jablano in hruško, počakajte do konca zimskih zmrzali in hudih spomladanskih zmrzali. Medtem ko je mraz še vedno močan, les je krhek, ni pretoka sok, kar pomeni, da se bodo vse rane zacelile zelo dolgo, drevo pa bo brez bolezni. Ni pa vredno zaostriti s obrezovanjem, dokler se popki ne odprejo - drevesa ne silite, da porabi energijo za "hranjenje" vej, ki jih bodo kmalu odstranili.

Preden spomladi obrezujete mlada drevesa jablan in hrušk, se odločite, kakšno obliko želite na koncu dati njihovim krošnjam. Oblikovanje krošnje je precej dolg postopek, dokončan pa ni v enem letu, vendar bi se moral začeti kmalu po zasaditvi drevesa na stalno mesto.

 • Kako spomladi obrezati jablano in hruško (nasveti za začetnike) 3Kako spomladi obrezati jablano in hruško (nasveti za začetnike) 4

  Kako obrezati sadna drevesa - vse o vrstah krošenj in njihovem nastanku na slikah

  Obrezovanje sadnega drevesa je eden od pogojev njegovega zdravja. Povedali vam bomo, kako to storiti pravilno..

Celotno obrezovanje enega odraslega drevesa traja približno 3 ure, tako da lahko očistite celoten vrt.

Kako spomladi obrezati jabolko in hruško (nasveti za začetnike) 5

Po obrezovanju je treba obdelovalne točke obdelati z vrtnimi sortami ali podobnimi

Spomladansko obrezovanje jablan Obrezovanje dreves se tradicionalno začne z odstranjevanjem zlomljenih vej v zimskem času in redčenjem. Najprej se velike veje režejo s nožko, nato pa se majhne odstranijo s sekalnikom ali nožem. Da bi zmanjšali odebelitev krošnje, se vse navpično rastoče veje in poganjki razrežejo v obroč. V letnih vejah so odseki narejeni nad ledvico, v trajnicah pa nad izbrano vejo, ki jih prevedejo na stransko vejo. 

Kako spomladi obrezati jablano in hruško (nasveti za začetnike) 6

Shema spomladanskega obrezovanja jablan

Kako spomladi obrezati staro jablano 

Starejše ko je drevo, bolj odgovorno je ravnati z pravilnostjo obrezovanja. Dejstvo je, da jablana, stara več kot 10 let, ne prenaša odstranitve številnih vej naenkrat, zato je bolje, da to storite postopoma, vendar vsako pomlad. Poleg tega je vredno spomniti na sezonsko plodnost - v letu, ko prihaja velika letina, se obrezovanje okrepi, da olajšate obremenitev na vejah. 

Če je drevo postalo zelo visoko, se je krošnja zgostila in nabiranje ni tako enostavno, je vredno izvesti vrsto ukrepov: 

 • osrednji vodnik prerežemo za četrtino na veliki veji (višina prtljažnika po obrezovanju mora biti najmanj 2 m)- 
 • odstranite obolele in oslabljene veje- 
 • odstranite "vilice", ki rastejo navzgor, in veje drgnite drug ob drugega- 
 • skrajšajo skeletne veje tako, da se na poganjke, ki rastejo navzven, do 2,5 m, preoblikujejo iz krošnje- 
 • odstranite stare polsuhe rokavice, ki jih najdemo v izobilju na spodnjih vejah in globoko v krošnji. 

Takšno staranje jablan ne bo samo poenostavilo obiranja, temveč tudi spodbudilo ploditev. Res je, čez eno leto bo drevo začelo aktivno metati žiroskope, ki jih bo treba tudi pravočasno posekati.. 

Kako spomladi obrezati mlado jabolko 

Stopnja obrezovanja mladega jablane ni odvisna samo od njegove starosti, temveč tudi od vrste sorte in vrste staleža. Glavna naloga vrtnarja je oblikovanje zanesljivega okostja in omejevanje aktivne rasti, kar negativno vpliva na plodnost. Pri izbiri metode in stopnje obrezovanja krošnje je treba upoštevati prebujanje ledvic (razmerje števila brstov, ki so spomladi vzklili, in njihovo skupno število) in sposobnost oblikovanja poganjkov (število močnih poganjkov, oblikovanih iz aktivnih brstov).

 • Sorte s slabim prebujanjem in slabo tvorbo poganjkov (Banana, zimska lepotica, zlati kitajski, cimet črtasto) obrezane, skrajšajo letne rasti, da spodbudijo več ledvic. 
 • Sorte z velikim vzburjenjem in aktivno tvorbo poganjkov (Janež, Melba, žafran iz pepina, streifling) redno redčite, poskušate ne skrajšati, saj se ponavadi zgostijo krono. 
 • Sorte z velikim vzburjenjem in slabo tvorbo poganjkov (Grushovka Moskva, Papirovka) samostojno oblikujejo krošnjo, zato morajo le odstraniti in skrajšati veje, ki se razbijejo čez glavni obris krošnje ali so poškodovane. 
 • Sorte s srednje veliko vzburjenostjo in srednje tvorbo poganjkov (Antonovka, Slavyanka, Wellsie) dobro oblikujejo krošnjo, vendar so nagnjeni k zgostitvi, zato jih je treba redno redčiti.Ko se odločite za značilnosti sorte, morate nadaljevati z oblikovanjem krošnje. Najpogosteje se v primestnih območjih za jablane izbere zaobljena krona z večplastno postavitvijo skeletnih vej. V vsakem nivoju ostanejo 3-4 glavne veje na razdalji 20-30 cm drug od drugega, med stopnjami pa 40-80 cm. 

Kako spomladi obrezati jablano in hruško (nasveti za začetnike) 7

Najprej se razreže osrednji dirigent, nato pa se izberejo glavne veje, ki bi morale ostati. Skeletna veja mora biti približno polovica debeline debla nad njo (debelejši oslabijo osrednji prevodnik, tanjši ne prenesejo obremenitve). Višji kot je raven, tanjše morajo biti veje v njem. Da krona dobi dovolj zraka in svetlobe, mora biti njen stranski izbok rahlo konkaven ali rahlo izbočen lok.

Pomemben je tudi kot, pod katerim se veje oddaljujejo od osrednjega prevodnika. Optimalni kot je približno 90 stopinj. Ostri koti (do 45 stopinj) vodijo do pogostega lomljenja vej pod obremenitvijo posevka ali snega, tupi (več kot 100 stopinj) - do upočasnjene rasti. Če veja ne raste pravilno, vendar je ne želite obrezati, poskusite prilagoditi kot rasti z napetostjo - nanjo pritrdite vrvico in jo povlecite na kljukico. 

Do trenutka, ko drevo doseže višino 2,5 m, je treba oblikovati krošnjo. 

Kako spomladi obrezati stolpčne jablane 

Nekatere sorte stebrastih jablan načeloma ne potrebujejo obrezovanja, saj ne tvorijo stranskih vej. Pojavijo se le, če je osrednji prevodnik poškodovan. Nato vrtnar izbere največji poganjk, ga pusti, preostanek pa odstrani "na obroč" in ga obdela z vrtnim var.

Kako spomladi obrezati jabolko in hruško (nasveti za začetnike) 8

Shema obrezovanja stebrastih jablan

Obstajajo sorte, ki zahtevajo oblikovanje sadnih enot. Če želite to narediti, je vsaka stranska veja odrezana, na njej pa pustite samo 2 popka. Od tega se horizontalno in navpično veje razvijejo naslednje leto. Na vodoravni strani nastanejo plodovi, navpični pa jih spet odrežemo na 2 ledvica. Vodoravna veja, ki se je odpravila lani, je odstranjena "na obroču". 

Pomladno obrezovanje hrušk 

Krošnja hruške je običajno manj in lažja od krošnje jablan. Njeno vzburjenje ledvic je manj izrazito, zato se lahko poganjki varno skrajšajo. Pri izbiri oblike za krošnjo hruške je vredno spomniti, da so sorte tudi visoke, srednje in šibke.. 

Za močne in srednje velike hruške je primerna brezplastna in redkoplastna krona, za nizke sorte pa vretenasta krošnja z vodoravno usmeritvijo vej na deblu. 

Kako spomladi obrezati jabolko in hruško (nasveti za začetnike) 9

Spomladanski vzorec obrezovanja hrušk

Kako spomladi obrezati staro hruško

Obrezovanje starih hrušk vključuje ne samo odstranjevanje zamrznjenih, suhih, poškodovanih poganjkov, temveč obrezovanje vseh stranskih vej, ki rastejo navpično ali navznoter, konkurirajo skeletnim vejam. Toda vrhov ne bi smeli odstraniti s starih dreves - iz njih je mogoče oblikovati zamenjavo za nekatere glavne veje, na primer bolne ali zamrznjene. 

Veje hruške niso obrezane "v obroč", temveč na razvit bočni poganjk, da ne bi povzročili zgostitve krošnje. Poleg tega so hruške nagnjene k zgostitvi, zato obrezovanje enkrat na leto ni dovolj - bolje je drevo pregledati tudi jeseni, da ga pravočasno redčimo. 

Kako obrezati mlado hruško spomladi

Oblikovanje krošnje hruške je zelo podobno podobnemu postopku z jablano, tudi parametri so podobni. Višina stebla je tudi 70 cm, v prvi stopnji 3-4 skeletne veje, v drugem - 2, v tretji - 2 enojni. Preostale močne konkurenčne veje je treba odstraniti, šibke pa pustiti, da rastejo naprej..

Kako spomladi obrezati jablano in hruško (nasveti za začetnike) 10

Spomladi se močne letne veje skrajšajo za tretjino, šibke - za četrtino. Rezine piramidnih dreves so narejene na zunanjih brstih, da se razširi krošnja, na širjenih - na notranjih, da bi drevo postalo bolj kompaktno. 

Na mladih in starih hruškah se pogosto pojavljajo vrhovi. Na drevesih, mlajših od 10 let, jih je treba odstraniti takoj po vznikanju..

Ne glede na to, kako bi radi uživali v bujni in gosti krošnji, ne pozabite, da bo presežek vej in listov zmanjšal pridelek in lahko celo privedel do degeneracije in oslabitve drevesa. Zato ne zamudite vsakoletnega obrezovanja jablan in hrušk na svojem vrtu.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti