Obrezovanje hrušk jeseni za začetnike: vizualni diagrami, jasni nasveti

Obrezovanje hrušk jeseni za začetnike: vizualni diagrami, jasni nasveti 1

Jesensko obrezovanje povzroča začetnikom vrtnarjem veliko vprašanj. Ugotovili bomo, katere veje se morate znebiti hruške in kdaj je najbolje, da drevo dobro preživi zimo in razveselite sočne plodove v naslednji sezoni.

Pravilno obrezovanje hruške jeseni vam bo omogočilo oblikovanje lepe redke krošnje, pa tudi močnega in stabilnega okostja, ki lahko prenese veliko obremenitev plodov. Če se ne smatrate za profesionalnega vrtnarja, se zlahka zmedete v toku informacij, ki jih ponujajo različni viri. Za vas smo v enem članku zbrali najpomembnejše nasvete in jih ponazorili z jasnimi diagrami..

Vrednost in prednosti jesenskih obrezovanja hrušk

Obrezovanje hrušk jeseni za začetnike: vizualni diagrami, jasni nasveti 2

Mnogi novi vrtnarji nočejo obrezati mladih in odraslih hrušk zaradi strahu pred škodo. Drugi verjamejo, da bolj ko raste sadno drevo, večja je verjetnost, da bomo iz njega pobrali dober pridelek. Vendar je to v osnovi napačno. Prevelika krošnja preprečuje, da bi v plodove vstopila sončna svetloba, kar negativno vpliva na njihovo sočnost in okus. Poleg tega, če zapustite stare suhe veje, tvegate, da bodo poškodovale zdrave in se pozimi odpravile pod težo snega.

Vrednost obrezovanja je odvisna tudi od starosti hruške. Za mlada drevesa, ki še niso vstopila v sezono sadjanja, je pomembno pravilno oblikovanje okostja in krošnje. Že tako plodno morate pomagati pri distribuciji hranil, da bi dosegli boljši pridelek. Toda pri starih drevesih je na prvem mestu potreba po pomlajevanju.

Obrezovanje krošnje hruške se najpogosteje izvaja spomladi in jeseni. Prednosti jesenskega obrezovanja so naslednje:

 • Proces vegetacije je zaključen, kar pomeni, da se letos na rezu ne bodo oblikovali novi poganjki.
 • Upočasnjeno gibanje je upočasnjeno, tako da sok skozi rezilne rane ne bo odtekal.
 • Pravilno jesensko obrezovanje hruške in oblikovanje redke krošnje spodbudijo ploditev v naslednji sezoni.
 • Več priložnosti za delo brez hitenja in tveganja za drevo. Pomlad lahko hitro pride in morda ne boste imeli časa, da bi dokončali delo, preden se začne pretok soka. Ali obratno, po zgodnjem obrezovanju se lahko pojavijo zmrzali, ki motijo ​​celjenje ran. Toda jesensko obrezovanje je mogoče storiti kadarkoli po odstranitvi plodov. Glavna stvar je, da ga dokončate 2-3 tedne pred prvimi zmrzali.

Jesensko obrezovanje sadik hrušk v letu sajenja se ne izvaja. To lahko zavira rast mladega drevesa in zmanjša njegove možnosti za uspešno prezimovanje. V vseh drugih primerih je postopek priporočljivo izvesti vsako leto ali vsaj leto kasneje..

Orodja za obrezovanje sadnih drevesObrezovanje hrušk jeseni za začetnike: vizualni diagrami, jasni nasveti 3

Za obrezovanje hruške ali jablane boste potrebovali naslednje orodje:

 • Secateurs. Za obrezovanje tankih in srednjih vej (premera do 2,5 cm), pa tudi za odstranjevanje suhih vozlov in mladih poganjkov.
 • Delitbers. Funkcionalno je podoben sekačem, vendar ima daljše ročaje, kar pomeni, da omogoča udoben dostop do visokih vej.
 • Vrtna žaga. Za odstranitev vej, večjih od 2,5 cm.
 • Nož. Za obrezovanje poganjkov, striženje ran.
 • Oljna barva ali vrtna var. Za rezanje.

Orodje mora biti ostro, da so rezine enakomerne in gladke. Pred obrezovanjem in po njem je pomembno, da opremo razkužite, na primer z raztopino kalijevega permanganata, vitriola, belila ali alkohola.

Rez na ledvici in rez na obroču - kakšna je razlika?

Obstajata dva glavna načina obrezovanja hruške - krajšanje vej z odrezanjem krošnje poganjkov (rez na ledvici) in redčenje (rez na obroču). Vsaka metoda zasleduje določene cilje in se izvaja po določenih pravilih..

 • Obrezovanje strela na obroč

Obrezovanje hrušk jeseni za začetnike: vizualni diagrami, jasni nasveti 4
Če je vaš cilj znebiti se veje, je optimalno mesto za rezanje obročasti priliv lubja ob njegovem dnu. Na tej točki je celjenje ran hitrejše. Pomembno je, da je rez čim bližje deblu ali matični veji, vendar ne da bi jih poškodoval. Vsaka vdolbina (poglabljanje reza v deblo) moti gibanje soka, zaradi česar drevo izgubi svojo moč. Če pustimo panje, nasprotno, dobimo luščenje lubja, gnitje lesa in nastanek vdolbine, ki najpogosteje postane žarišče bolezni.

Redčenje z odrezanjem poganjkov na obroču se izvaja, dokler krona ni popolnoma oblikovana. Hkrati je na deblu ostalo le nekaj glavnih vej, preostanek poganjkov pa se odstrani.

 • Ledvični rez

Obrezovanje hrušk jeseni za začetnike: vizualni diagrami, jasni nasveti 5

Ta vrsta obrezovanja pomaga spremeniti smer rasti vej. Če želite to narediti, na enoletnem steblu najdemo ledvico, ki "gleda" v smer, potrebno za pravilno obliko krošnje. Poganjki so odrezani nad to ledvico pod kotom 45 stopinj. Pomembno je, da pustite majhen panj (približno 1,5-2 cm). Pumpica, ki je predolga, se ponavadi suši in popka se spomladi ne zbudi.

Značilnosti in čas jesenskega obrezovanja hrušk

Obrezovanje hrušk jeseni za začetnike: vizualni diagrami, jasni nasveti 6

Pri obrezovanju hruške se vsak vrtnar odloči zase. V osrednji Rusiji je priporočljivo to storiti po obiranju - konec avgusta ali v začetku septembra. V južnih regijah države se lahko "odbitki" preložijo na oktober. Toda s postopkom ni vredno preveč odlašati, ker rane potrebujejo čas, da se izvlečejo pred nastopom hladnega vremena.

Astrologi odsvetujejo obrezovanje rastoči luni. V tem času se sokovi razumejo navzgor, drevo pa porabi veliko časa in energije za zdravljenje zdravil. Bolje izberite dneve rastoče lune (v idealnem primeru faza 4).

Lunarni koledar vam bo pomagal izbrati dober dan za obrezovanje hrušk.

 • Obrezovanje hrušk jeseni za začetnike: vizualni diagrami, jasni nasveti 7

 • Obdelajte vse rezine. Rezine je treba prekriti z vrtno var ali sestavki na osnovi sušilnega olja. Odrasle suhe veje zdravimo takoj, mladim pa je treba dati približno en dan, da se posušijo.
 • Na ploskvi ne puščajte odrezanih vej. Jesensko obrezovanje je pogosto povezano s sproščanjem drevesa z vej, na katere vplivajo škodljivci. Zato je bolje, da se jih takoj znebite, na primer opekline.

Kaj in zakaj morate rezati: korak za korakom navodila za obrezovanje hrušk

Ponujamo podrobna navodila z ilustracijami za sanitarno rezanje hrušk v jeseni. Vsakdo se bo lahko spopadel z našimi shemami.

1. Odstranite suhe in obolele veje

Obrezovanje hrušk jeseni za začetnike: vizualni diagrami, jasni nasveti 8

Načela obrezovanja stebraste hruške jeseni se razlikujejo od splošnih pravil, ker te sorte nimajo močno razvejene krošnje.

 • Osrednji prevodnik ali sod-steber se prvič odreže najpozneje 5 let po sajenju. Ob pravilni negi bo vsako leto zrasel za 12-15 cm..
 • Če je apikalna ledvica poškodovana in se na drevesu razvije več konkurenčnih poganjkov, enega od njih odrežemo pod obročem, tako da ostane bolj zdrav.
 • Glavna skrb za stebrasto hruško je redčenje stranskih vej. Odstraniti je treba le ohlapne, suhe in poškodovane veje. Redčenje se opravi tudi, če se je kakovost in količina sadja opazno zmanjšala..

Upamo, da je obrezovanje hrušk jeseni za začetnike na slikah priročen način za razumevanje postopka oblikovanja krošnje drevesa, ki ni preveč zapleten, pa tudi ne najlažji. In če ste po naših priporočilih pravilno pripravili svoje rastline za prezimovanje prihodnje leto, boste zagotovo dobili dobro letino sočnih sadežev.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti