Ali je mogoče na jeseni posekati drevesa na vrtu?

Obrezovanje sadnih dreves

Priporočljivo je spomladi, saj se med pretokom soka rane na rezanih mestih bolje zacelijo. Vendar pa v nekaterih primerih drevesa na vrtu lahko posekate jeseni. Jesensko obrezovanje ima eno pomembno prednost: ob nabiranju sadja so vidne brezplodne veje. Spomladi je skoraj nemogoče najti takšne veje.

Torej, jeseni lahko režete:

 • Mrtve veje,
 • Visoko senčene veje z nizkim donosom,
 • Bolne veje, če obstaja nevarnost, da se bo epidemija razširila tudi na druge dele rastline in drevesa na vrtu.
 • Stare, močno obrabljene jablane.

Tako je jesensko obrezovanje bolj sanitarne narave.

Ali je mogoče na jeseni posekati drevesa na vrtu? 1

Kdaj jeseni treba posekati drevesa na vrtu:

Jeseni lahko sadno drevje na vrtu obrezujemo po spravilu, ko se začne listna kaplja. Obrezujejo se samo že speče rastline, vendar pri temperaturi, ki ni nižja od minus 8 stopinj. Primeren čas za obrezovanje dreves: sredina pozne jeseni (oktober - začetek novembra).Jabolka dobro prenašajo obrezovanje jeseni, češnje, hruške in slive - slabše. Zato je mogoče, če je mogoče, pustiti obrezovanje do pomladi in slabe veje označiti s trakom ali barvo.

Kako obrezati:

V reviji "Pri koči" najdemo takšen nasvet:

 • Sveža drevesna rana - prevodnik prehlada. Zaradi tega so žive, vendar ne sadne veje razrezane v konico, visoko približno 15 cm. Spomladi pa jo popolnoma odstranimo.Shema

Ali je mogoče na jeseni posekati drevesa na vrtu? 2

Pri obrezovanju drevesne veje ni pravilno pustiti velikega panja ali, nasprotno, prerezati preveč blizu debla. Vejo morate odrezati vzdolž obročatega priliva, tako da je kraj reza tesno zategnjen z lubjem. Obročasti priliv je običajno jasno viden in vizualno, kot da nam začrta rezano mejo. Poglejte diagram. In če pustite panje, se bo začelo gniti, lubje se bo olupilo, na mestu žage se oblikuje vdolbina. Poleg tega lahko proces propadanja preide v deblo in tako bo celo drevo umrlo.

Pomembno:

 • Ne priporočamo, da hkrati naredite več kot dva velika odseka, zlasti na mladih drevesih. Na mestih razreza je les mlad in zlahka trpi zaradi zmrzali.
 • Najprej se veja odreže od spodaj, nato pa od zgoraj (da se veja ne odcepi pod lastno težo).
 • Žlice odrežite z ostrim nožem in namažite.
 • Če je bila veja bolna, lahko svež rez razkužimo z 1–3 raztopino bakrovega sulfata, pustimo, da se posuši 2-3 ure, nato pa pokrijemo z vrtnim varjem.
 • Spomladi je dobro, da z vrtnim varjem nadrobimo mesto reza. In jeseni - z oljno barvo. Var pod vplivom zmrzali lahko odpade, oljna (nujno oljna) barva pa dobro drži in zanesljivo ščiti rano na drevesu pred okužbo.
 • Jeseni je koristno izrezati ne samo suhe veje, temveč tudi mlade koreninske poganjke. Običajno ga ne potrebujemo, je pa lahko odlično mesto za prezimovanje škodljivcev..

Video

Navezali se bomo na videoposnetek youtube, ki bo predstavil postopek, kako jeseni obrezati sadno drevje na vrtu:

Upamo, da smo vam pomagali odgovoriti na vprašanje., drevesa obrezujte jeseni. To je mogoče storiti, vendar v primerih sanitarne potrebe. Za številna sadna drevesa je obrezovanje jeseni stresno. In iz lastnih izkušenj vemo, da je to zelo neprijetno 😉

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti