Kako obrezati jabolko spomladi - nasveti za začetnike vrtnarje

Kako obrezati jabolko spomladi - nasveti za začetnike vrtnarje 1

Spomladi drevesa najbolje prenašajo oblikovanje krošenj. Toda pomembno je, da to storite pravilno in upoštevate vse značilnosti obrezovanja jablan različnih starosti. Potem bo drevo zdravo raslo in obrodilo sočne plodove..

Če jablan ni pravilno obrezan, se lahko pod težo plodov razbijejo veje. In zahvaljujoč kompetentnemu oblikovanju krošnje se bo drevo pomladilo, znebilo mrtvih in zamrznjenih vej in prejelo več sončne svetlobe.

Spomladansko obrezovanje jablan se opravi tik preden se odprejo prvi brsti. V tem primeru se uporabljajo samo dobro ostri sekači (za mlade veje) in ostra žaga (za stare poganjke). Na rezilo ni umazanije ali rje..

Kako spomladi obrezati mlado jabolko

Prvo obrezovanje jablan se opravi takoj po sajenju sadike. To vam omogoča enakomerno porazdelitev hranilnih snovi med koreninskim sistemom in zračnim delom. Stranski poganjki (če obstajajo) se skrajšajo za 2/3 dolžine, osrednji prevodnik pa se razreže na višino 80-90 cm.

Leto pozneje, spomladi, jablano spet režemo. Na rastlini pustimo 3-5 najmočnejših vej, ki segajo od debla. Spodnji poganjki naj bodo daljši od zgornjih, zato se slednji nekoliko skrajšajo. Osrednji poganjki jablan se razrežejo tako, da se dvigne nad zgornje veje za 20-25 cm. Če se bifurcira, potem je eden od delov (krajši) popolnoma razrezan.Poganjki, ki rastejo pod ostrim kotom glede na deblo, so tudi izrezani, ker med sadjem pogosto ne morejo držati jabolk in se zlomijo. Škoduje drevesu.

Kako spomladi obrezati jablano - nasveti za začetnike vrtnarje 2

Poleg tega se na jablanah, ne glede na starost, spomladi režejo vsi nezdravi, suhi in zmrznjeni poganjki (na rezu imajo temnejši les in rjavo jedro), pa tudi mladi poganjki, ki se tvorijo v bližini debla. Če opazite, da ledvice na nekaterih vejah ne nabreknejo, lubje pa se temni, jih nežno odstranite. V tem primeru je treba vse veje rezati, ne da bi pustili konopljo, rez pa mora biti nameščen le 3-5 mm nad ledvico.

Kako spomladi obrezati jablano - nasveti za začetnike vrtnarje 3

Kako spomladi obrezati sadno jabolko
V tretjem, četrtem in petem letu po sajenju se na jablanici oblikuje krošnja, zato je v tem času pomembno posvetiti posebno obrezovanje. Da bi se izognili plodovanju, veje režemo minimalno, hkrati pa ne dopuščajo bifurkacije debla glavnega drevesa. Poleg tega so razrezane veje, ki rastejo znotraj krošnje ali se križajo s plodnimi poganjki. Ne pozabite: za drevo je bolje odstraniti 1-2 velike odebelitvene veje, kot pa odrezati nekaj majhnih.

Da bi se drevo po obrezovanju hitreje opomoglo, se mesta rezov razkužijo z mešanico apna in bakrovega sulfata (v razmerju 10: 1) ter prekrijejo z oljno barvo ali vrtnim lakom. Zaradi tega lesni sok ne bo uhajal iz ran.

Kako spomladi obrezati staro jablano

Stara drevesa obrezujemo manj pogosto. Krona se oblikuje praviloma enkrat na 2 leti, vendar je pomembno zagotoviti, da na jablanici ni dodatnih procesov in vej, ki blokirajo dostop do svetlobe za plodne poganjke. Zato se vse veje, ki rastejo znotraj krošnje, takoj odstranijo.

Če vaša jablana raste na rastišču že več kot 20 let in vsako leto daje manj pridelka, jo je treba pomladiti. Če želite to narediti, odstranimo 1/3 vej in poganjkov celotne mase poganjkov. Toda nikakor ne več! In upoštevajte: v trenutni sezoni verjetno ne boste dobili želenega rezultata. Naslednja 2-3 leta, vsako pomlad, morate ta postopek ponoviti. Potem bo jablana začela bolj cveteti in bo plodno cvetela.

Kako spomladi obrezati jabolko - nasveti za začetnike vrtnarje 4

Kako spomladi obrezati stebrasto jabolko

Danes so stolpčne jablana vedno bolj priljubljena. Spomladi so izrezali tudi vse poškodovane in zgoščevalne krošnje. Tvorba je namenjena preprečevanju pojava stranskih vej, saj naj bi bila stebrasta jablana videti kot steber. Obenem debla ni mogoče obrezati: pri tej vrsti jablan ne bi smeli motiti apikalne ledvice. Rahlo se skrajša le, če je drevo nehalo rasti.

Kako spomladi obrezati jablano - nasveti za vrtnarje začetnike 5

V prvih letih življenja so rastline glavnega poganjka privezane na oporo, da se ne zlomi. Spomladi se pred začetkom pretoka soka stranski poganjki stebraste jablan skrajšajo za 2 brsti. Iz njih rastejo močni letni poganjki. Naslednjo pomlad se veja, ki je nameščena vodoravno, ne dotika (na njej se oblikujejo plodovi), drugi, navpični, pa se razreže na 2 brsti. Dali bodo nove poganjke. In naslednje leto plodno vejo razrežemo na obroček.

Kako obrezati jabolko spomladi - nasveti za začetnike vrtnarje 6

Če želite popolnoma obvladati tehniko obrezovanja jablan, si oglejte naše članke na to temo:

  • 12 napak, ki jih naredite pri obrezovanju.
  • Koledar obrezovanja sadnih dreves.
  • Obrezovanje dreves in grmovnic - nasveti in triki.
  • Kako obrezati vejo.

Tako boste lahko gojili čudovit sadovnjak in letno nabirali bogato letino okusnih jabolk.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti