Obrezovanje marelice jeseni - diagrami in koristni nasveti za začetnike

Obrezovanje marelic jeseni - sheme in koristni nasveti za začetnike 1

Sadike marelice hitro rastejo. V prvih 2-3 letih se mnogi poletni prebivalci ne dotikajo drevesa, občudujejo njegovo rastočo krošnjo in prve cvetove. Žal, ta pristop je v osnovi napačen, in namesto bogate letine dobiš samo bolno drevo, ki bo čez nekaj let umrlo.

Pravilno obrezovanje marelice zahteva letni nadzor rasti, začenši s časom sajenja. Drevo raste veje tako hitro, da obrezovanje sezone morda ne bo dovolj. Če vidite, da marelica prehitro raste in se zgosti, poleg spomladanskega obrezovanja preživite tudi jesen. Tudi jesensko obrezovanje je izhod za tiste, ki redko pridejo v kočo in jih tam ne obiščejo zgodaj spomladi.

Zakaj obrezujemo marelice jeseni 

Jesensko obrezovanje dreves je običajno namenjeno spodbujanju plodovanja, pri marelici pa je vse drugače. Za razliko od jablan ali hrušk sam ni sposoben sam regulirati števila plodov in že v prvih nekaj letih daje pridelke tako veliko, da se hitro izčrpa in odmre. Zato je naloga skrbnega vrtnarja prilagoditi razmerje med sadnimi in listnimi vejami. Če odrežemo sadne veje, zmanjšamo pridelek, ki ga dobimo v naslednji sezoni, vendar pa povečamo leta življenja in plodnosti drevesa.

Obrezovanje marelic jeseni - sheme in koristni nasveti za začetnike 2

Jeseni lahko porežemo le zgodnje in srednje zgodnje sorte marelic. Če vaša marelica obrodi sadje pozno, je zanjo primerna samo spomladanska obrezovanje, odstranjevanje dela vej jeseni pa bo le drevo poškodovalo in oslabilo. 

Kako obrezati marelice jeseni

Na srednjem pasu je obrezovanje marelice sredi oktobra. Če živite v regiji, kjer je podnebje drugačno, izberite obdobje, ko se je pretok soka že upočasnil, še 2-3 tedne pa ostanejo pred prvo zmrzaljo.

Obrezovanje marelic jeseni - sheme in koristni nasveti za začetnike 3

Shema obrezovanja marelic različnih starosti jeseniZa delo pripravite: 

  • ostro nožno žago- 
  • secateurs- 
  • oster nož- 
  • stepa- 
  • vrtni var. 

Orezana marelica v enem dnevu, ne raztegnite je pravočasno in vedno takoj zdravite rane, nanesene na drevo. 

Obrezovanje marelice v 1. letu življenja 

Marelica, pravkar prinesena in posajena na mestu, je praviloma videti kot tanka kratka palica, potrebuje pa tudi obrezovanje. Ne glede na to, ali ste ga posadili spomladi ali jeseni, ga morate takoj izvesti, skrajšati deblo za 10-15 cm in s tem spodbuditi rast stranskih vej. 

Če tega niste naredili pri sajenju, bodite prepričani, da boste prihodnje leto jeseni skrajšali deblo, sicer bodo stranske veje šibke, prva letina pa bo preložena za nekaj let.

Obrezovanje marelic jeseni - sheme in koristni nasveti za začetnike 4
Pravilno skrajšanje debla ali veje

Marelico je treba prerezati previdno, da ne poškodujemo ledvic, pod kotom 45 stopinj do najbližje ledvice od zgoraj. Ne pozabite rezati z ostrim orodjem, da lubja in lesa ne bi ponovno raztreseli. 

Jesensko obrezovanje marelice na 2-3. leto življenja 

Če ste naredili vse pravilno in je bila sadika, izbrana v drevesnici, zdrava in močna, potem bo že v drugem letu oblikovala 3-4 stranske veje. Jeseni jih bo treba tudi skrajšati za 10-15 cm, da spodbudijo razvejanje. Ne odložite dela, dokler ni hladno vreme - drevo mora imeti čas za polaganje novih brstov in nabiranje moči za prezimovanje.

Če se je oblikovalo več vej, jih nekatere razrežite na obroč. Odstranite pretanke veje, ki rastejo pod ostrim kotom debla ali zelo blizu večjih vej. Poskusite oblikovati krono v enem nivoju - to bo olajšalo delo z njo v prihodnosti. 

Obrezovanje marelic jeseni - sheme in koristni nasveti za začetnike 5

Obloga obroča

V tretjem letu, ko bo vsaka skeletna veja dala veliko rast in bo krošnja spominjala na kroglico, vam bo jesensko obrezovanje marelice vzelo več časa, vendar je še vedno ne morete preskočiti. Na vsaki skeletni veji pustite 3-5 močnih procesov in jih skrajšajte za 20-30 cm. Odvečne veje narežite na obroč.

Jesensko obrezovanje odraslih marelic 

Shema obrezovanja odrasle marelice jeseni je na prvi pogled precej težavna za izvedbo, če pa ugotovite, katere veje potrebujete in katere le motijo, potem se v 2-3 urah lahko spoprite s tem.

Marelice lažje prenašajo majhno redno obrezovanje kot eno obsežno obrezovanje. Zato bo drevo bolje, če ga začnete obrezovati spomladi in jeseni, ne da bi zamudili eno sezono.. 

Brez oklevanja odstranite suho, pretanek, ki raste globoko v krošnjo veje. Skrajšajte tiste skeletne veje, ki prehitro rastejo in "razbijejo" krono. Odstranite listnate veje, ki se pojavljajo na sadnih poganjkih, in marelice v listju "skrijejo", kar ovira zorenje in prezračevanje plodov..

Če je že dosegel želeno višino, je deblo razrezano na vejo. Osrednjega vodnika ne boste več potrebovali, zgornji nivo krošnje pa bi moral biti enostavno dostopen z lestve ali lestve.. 

Ne pozabite, da mora biti krona odrasle marelice jasno vidna, z rokami pa naj segate do katere koli veje prosto, ne da bi se valjali skozi džunglo. Glede na hitrost rasti marelice je bolje obrezati nekaj dodatnih vej, kot pustiti zgostitev. 

Obrezovanje stare marelice 

Če imate vrt, v katerem že rastejo stara drevesa, ki se res nikoli ne obrezujejo, ali pa ste se sami odločili, da začnete obrezovati drevesa 5 ali več let po sajenju, potem upoštevajte naslednje. 

  1. Življenjska doba sadnih vej marelic je 2-3 leta, po katerih jih je treba odstraniti. Zato, če boste uredili staro drevo, boste morali spomladi posekati vse ali skoraj vse veje, na katere so brsti privezani. 
  2. Poleg tega je treba posekati vse suhe, obolele, prekrižajoče se, globoko rastoče krošnje in prizadete lišaje, veje, pa tudi tiste, na katerih se lubje razpoka in pušča les.
  3. Pustite dva sloja močnih vej, po 5-7 kosov vsake, očistite jih iz majhnih poganjkov in ščepite konce. 
  4. Po obrezovanju nežno zdravite vse rane in nahranite drevo z jesenskim kompleksom mineralnih gnojil, da zmanjšate stres..
  5. Bodite pripravljeni na to, da naslednje poletje plodov ne bomo pobrali, pojavili se bodo šele po 2-3 letih, v teh letih pa bo treba opraviti tudi sanitarno in oblikovalno obrezovanje.

Če še dvomite, ali je potrebno obrezovanje marelic in imate na vrtu nekaj dreves na vrtu, poskusite jih obrezati na enem od njih (jeseni ali spomladi), drugega pa pustite pri sebi in čez nekaj let boste videli razliko.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti