Kako obrezati drevo, da ga ne poškodujemo - 5 pomembnih pravil

Kako obrezati drevo, da ga ne poškodujemo - 5 pomembnih pravil 1

Obrezovanje dreves je postopek, ki zahteva določeno znanje, saj je tako enostavno škodo rastlini. Če pa upoštevate glavna pravila obrezovanja, se lahko izognete težavam.

Kaj je obrezovanje? Prvič, skrb za krošnjo vpliva na donos rastline, in drugič, drevo izgleda lepo in estetsko. Tretjič, ta postopek pomaga znebiti bolnih in poškodovanih vej. Še več, le na ta način se lahko oblikuje krona.

Pomembno je pravilno obrezati veje, sicer obstaja velika nevarnost poškodbe drevesa. Da se to ne bi zgodilo, se vedno spomnite 5 ključnih pravil, ki jih morate upoštevati pri obrezovanju.

Pravilo 1. Izberite čas za obrezovanje

Najbolje je obrezati drevesa zgodaj spomladi ali pozno jeseni. V teh obdobjih so rastline manj obremenjene. Tveganje škodljivcev in glivičnih okužb je tudi minimalno..

Najboljši čas za obrezovanje - ko je drevo popolnoma odvrglo listje. To pomeni, da je rastlina končala rastno sezono in je "zaspala".

Če so veje poškodovane? Odrezati jih je treba takoj, ne da bi čakali na ugoden čas..Kako obrezati drevo, da ga ne poškodujemo - 5 pomembnih pravil 2

Pripravite orodja za obrezovanje v medsezonski sezoni, da pravočasno izvedete potrebne postopke

Pravilo 2. Preden odrežete vejo, naredite zarezo

Ko se pripravljate na rezanje veje, najprej naredite rez na njeni spodnji strani. To je potrebno, da se ne zlomi preblizu prtljažnika, če nenadoma poči pod težo lastne teže.

Rez mora biti narejen tako, da ne vpliva na tako imenovane obroče - lubje prihaja v dno vej ali na mesta njihovega zlivanja..
Kako obrezati drevo, da ga ne poškodujemo - 5 pomembnih pravil 3

Pred rezanjem naredite zarez na spodnji strani veje

Pravilo 3. Odrežite vejo na neki razdalji od debla

Nekaj ​​korakov nazaj od prvega reza je naredil nekaj centimetrov od debla in popolnoma prerezal vejo. Izbrisano gradivo je mogoče uničiti. Na mestu nekdanje veje bo vozel.

Kako obrezati drevo, da ga ne poškodujemo - 5 pomembnih pravil 4

Če so veje drevesa dovolj debele, boste morda potrebovali žago

Pravilo 4. Vozel pravilno skrajšajte

Če je potrebno vejo skrajšati, lahko rez narežemo skoraj ob samem obročatem prilivu veje. To bo drevesu omogočilo hitrejše okrevanje in okrevanje. Kot v primeru celotne veje, morate tudi vozel odrezati ali vložiti od spodaj navzgor.

Kako obrezati drevo, da ga ne poškodujemo - 5 pomembnih pravil 5

Zelo pomembno je, da ob rezanju vozla ne udarite v obroč

Pravilo 5. Ne pozabite skrbeti za orodje.

Po obrezovanju vsakega prizadetega območja umijte in razkužite secateurs in ločila: bolezen se zelo enostavno prenaša z umazanim ali okuženim orodjem. Dezinfekcijo je treba izvesti po popolnem obrezovanju vsakega drevesa..

Kako obrezati drevo, da ga ne poškodujemo - 5 pomembnih pravil 6

Pravočasno skrbite za orodje

Kaj potrebujete za obrezovanje dreves

 • ročni obrezovalnik,
 • omejevalci,
 • ročna žaga,
 • tračna žaga (za zgornje veje),
 • stopnišče.

Koristni nasveti

 • Majhne veje je najbolj priročno rezati z lojnicami. Pri večjih vejah (premera približno 2 cm) je bolje vzeti palico. Če premer vej doseže 4-7 cm, je tukaj že potrebna ročna žaga.
 • Za enostavno in hitro razkuževanje orodij med ostanki lahko predhodno pripravite posodo z alkoholom. Biti mora dovolj velik, da lahko orodje vanj potopimo.
 • V različnih regijah se lahko čas obrezovanja nekaterih drevesnih vrst razlikuje. Zato pred začetkom postopka priporočamo, da ugotovite, kdaj je bolje obrezati določeno kulturo v vaši regiji..

Česa ne bi smeli storiti

 • Ne nosite oblačil s kratkimi rokavi. Pred obrezovanjem dreves je zelo pomembno, da se zaščitite: oblecite zaprta oblačila, rokavice, očala.
 • V nobenem primeru ne odstranite vrha drevesa. Takšno obrezovanje lahko negativno vpliva na kulturo. Tudi če je drevo zelo visoko, ne poskušajte na ta način prilagoditi njegove višine..
 • Pri obrezovanju iglavcev v živih mejah ne odrežite zelenih delov rastlin. To lahko povzroči, da drevesa spet nehajo rasti..

Pravzaprav postopek obrezovanja ni tako zapleten, kot se morda zdi na prvi pogled. Glavna stvar je, da ne dvomite v svojo moč in postopek izvedete samozavestno. Potem bodo na vašem vrtu zdrava in lepo oblikovana drevesa iz leta v leto hruščala s svojimi krošnjami, v senci katerih je tako prijetno sprostiti.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti