Od sadike do odraslega drevesa - vse o spomladanskem obrezovanju marelic

Od sadike do odraslega drevesa - vse o spomladanskem obrezovanju marelic 1

Ste vedeli, da obilno sadje marelice lahko drevo pogine? Povedali vam bomo, kako oblikovati krono rastline in ji podaljšati življenje s spomladanskim obrezovanjem..

Pravilno obrezovanje marelic je ključ do zdravja in dolgoživosti drevesa. Za razliko od številnih sadnih pridelkov marelica ni sposobna regulirati števila svojih jajčnikov in zato ni sposobna nadzorovati števila plodov. Zdi se, da je glavni cilj vrtnarja doseči čim večji pridelek in takšen "biološki program rastline" bi moral biti na dosegu roke. Vendar pa so pri marelici stvari nekoliko drugačne. Prekomerni posevki lahko drevo uničijo, saj se notranji viri rastline prehitro izčrpajo, kar ima za posledico njegovo predčasno smrt. Zato je zelo pomembno izvajati ne samo sanitarno in oblikovalno, temveč tudi urejati spomladansko obrezovanje marelice.

Od sadike do odraslega drevesa - vse o spomladanskem obrezovanju marelic 2

Zmerno sadje bo podaljšalo življenjsko dobo rastline za več let.

Marelica spada v kategorijo dreves, ki prenašajo pogosto in enostavno obrezovanje veliko bolje kot redka in velika. Zato strokovnjaki priporočajo, da letnih časov in jeseni ne preskočite letnih časov in jih preživite.

 • Od sadike do odraslega drevesa - vse o spomladanskem obrezovanju marelic 3Od sadike do odraslega drevesa - vse o spomladanskem obrezovanju marelic 4

  7 najboljših zimsko odpornih sort marelic

  Podroben opis s fotografijami zimsko odpornih sort marelic, ki se lahko gojijo v osrednji Rusiji in v moskovski regiji.

Katere so vrste obrezovanja marelice?

Od sadike do odraslega drevesa - vse o spomladanskem obrezovanju marelic 5

Spomladansko obrezovanje marelic se izvaja po prenehanju nočne zmrzali v regiji, vendar preden drevo začne listiti. Starost in stanje drevesa sta dva glavna merila, ki določata vrsto obrezovanja, ki ga drevo trenutno potrebuje.

Sanitarno obrezovanje. Marelica je toplotno ljubeč pridelek pogosto zamrzne in potrebuje pravočasno odstranitev zmrznjenih in obolelih vej. Ta dogodek je še posebej pomemben za drevesa, ki so preživela prvo zimo..

Oblikovanje Cut. Izvaja se v prvih letih življenja drevesa z namenom oblikovanja krošnje. Oblikovanje obrezovanja mladih marelic je potrebno najprej za oblikovanje pravilnega okostja drevesa in s tem preprečevanje številnih težav v prihodnosti.Prilagodite obrezovanje. Po svojih nalogah je podoben formativni, vendar se izvaja predvsem v sadnih rastlinah in ne v sadikah. Služi za povečanje sadja odraslih dreves in zmanjšanje jajčnikov pri mlajših.

Obrezovanje proti staranju. Izvaja se na odraslih drevesih, ki so sčasoma začela doživljati težave z notranjimi viri. Vključno z dejstvom, da naenkrat niso bili podvrženi pravočasnemu oblikovnemu obrezovanju.

Pomladno obrezovanje marelic v detajlih

Od sadike do odraslega drevesa - vse o spomladanskem obrezovanju marelic 6

Čas. Na srednjem pasu to obdobje ponavadi niha v sredini marca do sredine aprila. Vsekakor bi se morali osredotočiti predvsem na vreme. Biti mora bistro in rahlo zmrznjeno, s temperaturo zraka najmanj 5 ° C in brez nočnih zmrzali..

Inventar Za rezanje marelice boste potrebovali: nož za žago, obrezovalnik, obrezovalnik, nož, vrtni var, stopnišče (če govorimo o visoki rastlini). Ostro in temeljito sanirano orodje je glavno preprečevanje poškodb in okužb rastlin..

Tehnika obrezovanja. Poganjke, ki jih nameravate odstraniti v celoti, odrežite na obroču. Da ne bi povzročili poškodb drevesa, najprej naredijo datoteko od spodaj in šele nato odrežejo vejo od zgoraj.

Od sadike do odraslega drevesa - vse o spomladanskem obrezovanju marelic 7
Pravilna tehnika obrezovanja vej

Izklop. Ne izvlecite dogodka in ga držite v enem dnevu. Če na parceli raste več dreves, ne začnite obrezovati naslednje rastline, če niste prepričani, da lahko postopek izvajate od začetka do konca. Na koncu dela prereze in reze previdno obdelajte z vrtno varjo.

 • Od sadike do odraslega drevesa - vse o spomladanskem obrezovanju marelic 8Od sadike do odraslega drevesa - vse o spomladanskem obrezovanju marelic 9

  Obrezovanje dreves in grmovnic - nasveti in triki

  Kako obrezati drevo in grmovnice za začetnika in kaj morate za to vedeti - ugotovite iz našega članka!

Prvo leto obrezovanje marelic

Kako obrezujemo rastlino v svoji prvi pomladi? Za večjo jasnost vam bomo povedali, kako lahko na slike razrežete marelice.

Od sadike do odraslega drevesa - vse o spomladanskem obrezovanju marelic 10

 1. Najprej se izvaja sanitarno obrezovanje, tj. odstranite posušene, bolne in z mrazom poškodovane veje (so precej temnejše od drugih vej, odsek je rjav ali rjav).
 2. Sadike brez vej razrežemo na obroč na višini 80-90 cm od tal.
 3. Centralni dirigent marelice odrežite s poganjki, tako da so druge veje krajše od nje za 20-30 cm.
 4. Velike veje prerežemo na pol.
 5. Manjše veje popolnoma odstranjeni, hkrati pa se izogniti nastanku "konoplje", tj. na prstan.

Od sadike do odraslega drevesa - vse o spomladanskem obrezovanju marelic 11

Tehnika obrezovanja obročev

Vse leto spremljajte rast vej in pravočasno odstranite tiste, ki rastejo v napačni smeri ali znotraj krošnje.

Drugo leto

Od sadike do odraslega drevesa - vse o spomladanskem obrezovanju marelic 12

Spomladansko obrezovanje marelice drugo leto nadaljuje z oblikovanjem krošnje drevesa. Njegov glavni cilj je označiti več glavnih vej. Tako kot obrezovanje lani, se tudi s sanitarnimi ukrepi odstrani šibke in obolele veje. Podrobneje razmislite o algoritmu obrezovanja marelic drugega leta.

 1. Najprej morate izbrati nekaj močnih vej, ki so na razdalji približno 30 cm, ne le drug od drugega, temveč tudi od lanskih poganjkov.
 2. Izbrane veje režemo podrejeno, tj. spodnji naj bodo daljši od zgornjih. V tem primeru se glavni prevodnik dvigne nad zadnjo stransko vejo za 40 cm.
 3. Poganjki, ki so v zadnji sezoni rasli na skeletnih vejah, se glede na sorto skrajšajo. V hitro rastočih vrstah se prepolovijo, pri zmerno rastočih vrstah - za tretjino.

Tretje leto

Od sadike do odraslega drevesa - vse o spomladanskem obrezovanju marelic 13

Tretje spomladansko obrezovanje marelic je zadnje v fazi polaganja skeletnih vej. Na splošno delo na oblikovanju krošnje dreves v tem obdobju ponavlja algoritem ukrepov v zadnjem letu. Po končanem sanitarnem obrezovanju nadaljujte z glavnim delom postopka..

 1. Na spodnjem nivoju krošnje je treba razlikovati od tri do pet velikih vej, ki bi bile nameščene pod kotom 45-60 stopinj glede na osrednji prevodnik. Te veje bodo postale skeletne. Poganjki, ki se nahajajo pod tupim kotom, režejo nekoliko manj.
 2. Za polaganje vej naslednjega reda se spodnja stopnja skrajša na 60 cm.
 3. Poganjki, ki rastejo na območju stebla, se razrežejo v obroč.

Četrto in naslednja leta

Od sadike do odraslega drevesa - vse o spomladanskem obrezovanju marelic 14

Mnoge sorte marelic začnejo roditi ravno v sezoni 4-5. Zato je pomembno, da so do tega časa v drevesu jasno opredeljene skeletne veje. Na tej stopnji razvoja se vegetativna rast rastline močno zmanjša. Rast vej se znatno upočasni, vendar to ne pomeni, da je drevo prenehalo potrebovati redno spomladansko obdelavo. Razlika je v tem, da se shema obrezovanja marelice od zdaj ne razlikuje veliko od drugih dreves. Zato je treba med spomladansko obdelavo odstraniti:

 • zamrznjeni in tanki poganjki-
 • veje, ki rastejo globoko v krošnjo-
 • veje, ki zgostijo krošnjo.

Optimalna višina marelice je 2-2,2 m, zato se sčasoma osrednji prevodnik razreže na zahtevano raven, rast drevesa pa se prenese na stranske poganjke. Izgubi vodilni strel, marelica "vrže vse svoje sile", da okrepi skeletne veje, zaradi česar ima njegova krona obliko sklede. Osredotočite se na dejstvo, da mora biti zgornja stopnja krošnje dostopna s stopnice ali nizkega stopnišča..

Po nekaj časa veje začnejo izgubljati sposobnost postavljanja plodov, zato drevo na vsaka 3-4 leta potrebuje pomlajevanje in obrezovanje navpičnih poganjkov. Za jasnost si oglejte video o obrezovanju marelice: 

In čeprav na naših širinah marelica ostaja precej eksotična kultura, je na srednjem pasu povsem mogoče gojiti sadno drevo, če poznate značilnosti te kulture. Ste že kdaj poskusili na svoji spletni strani pridelovati marelice ali druge nenavadne pridelke??

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti