Zimski nasveti za obrezovanje vrtov za začetnike

Zimski vrt obrezovanja - nasveti za začetnike 1

Zimsko obrezovanje je potrebno za oblikovanje sadnih dreves in grmovnic. Brez tega rastline obrodijo manj sadja in jih obtežijo stare veje. Iz članka boste spoznali značilnosti obrezovanja rastlin pozimi.

Najpogosteje obrezovanje sadnih dreves izvajamo pozno jeseni in zgodaj spomladi. Listi opala, popolna vidnost krošnje in dostop do najbolj nedostopnih krajev so ta postopek najučinkovitejši in najvarnejši za rastline..

Zimsko obrezovanje je primerno za nasade vrtnic (jabolko, hruška), nekaj koščkov sadja (češnje, slive) in grmičevje (barberry). Obrezovanje na začetku zime najpogosteje izvajamo na zimsko odpornih in poletnih sortah jablan, hrušk, ki že obrodijo sadje.

Dela začnejo na suh, jasen dan pri temperaturah nad –10 ° C, ko ne grozi močan padec. Pri nižjih temperaturah zraka les postane krhek, rane razpokajo in slabo zacelijo, vrtni lak zamrzne, kar moti kakovost zdravljenja ran.

Obrezovanje zimskega vrta - nasveti za začetnike 2

Zimsko obrezovanje pomaga ohranjati rast rastlin pod nadzorom.Pravočasno in pravilno obrezovanje pomaga nadzirati rast rastlin in se znebiti škodljivcev in bolezni.

Obrezovanje ob koncu zime spodbudi rast rastlin spomladi, prispeva k hitri rasti poganjkov, poveča produktivnost in izboljša okus plodov. V hladni sezoni se v vlažnem vremenu ne dotikajo kamnitih pridelkov, konec zime pa izvajajo sanitarno obrezovanje - odstranjevanje posušenih vej.

Pravila za zimsko obrezovanje sadnih dreves

1. Odstranite neželene veje. Najprej so to mrtvi in ​​oboleli deli, ne glede na to, kje so na drevesu, pa tudi poganjki, ki se pojavijo na dnu drevesa.
2. Odrežite poganjke, ki rastejo znotraj krošnje.

Zimski nasveti za obrezovanje vrtov za začetnike 3

Zimsko obrezovanje odraslih dreves zahteva posebne spretnosti in orodja.

3. Za povečanje kroženja zraka v krošnji odstranimo gosto rastoče poganjke, vendar ne več kot 1/4 njihovega skupnega števila, saj lahko močno obrezovanje sproži rast mačeha.

4. Lanskoletne veje se skrajšajo za 1/3, zaradi česar je rez preko ledvice. To ohranja dobro obliko drevesa in spodbuja razvoj novih sadnih vej..

5. Z mladih vej se odstranijo samo mladi, ki rastejo navznoter ali se nahajajo preblizu skeletnih vej..

6. Če je treba odrezati več velikih vej, se to ne naredi takoj, ampak med dvema ali tremi zimami. Če drevo prehitro raste, se nekatere veje odstranijo poleti (kot dodatek k zimski obrezovanju).

7. Pozimi so na vejah dreves pogosto vidne zidave neprimernih gosenic sviloprejke in vozličkov moljev. Odstranimo jih lahko ročno ali obrezujemo. Zaradi tega se bo število škodljivcev na vrtu znatno zmanjšalo..

8. Pozimi je enostavno preveriti vse veje glede nenavadnih tumorjev, odprtih lezij ali rjavenja. Zaznane izrastke takoj odrežemo.

9. Čeprav pozimi ni tako pomemben kot poleti, je še vedno priporočljivo, da orodja zdravite z 10. alkoholno raztopino (2 žlici. L. alkohola na 1 kozarec vode).

Zimski nasveti za obrezovanje vrtov za začetnike 4

Če je vse opravljeno pravilno, zimsko obrezovanje ne bo ugodno vplivalo na rastlino v prihodnji pomladi.

Opomba vrtnarju

  •  Med zimskim delom na vrtu se osredotočajo na videz drevesa ali grmovnice, njihovo starost in raznolikost. Poleg tega morate upoštevati podnebje in jasno razumeti namen obrezovanja.
  • Mlada drevesa in grmičevje obrezujemo šele konec zime - začetek pomladi, pred prebujanjem brstov. Ne zdržijo zimskega obrezovanja, saj letne veje pod rezom hitro zmrznejo.
  • Obrezovanje se začne z poletnimi sortami, preide na pozno zorenje. Za doseganje dobrih rezultatov uporabljajo ostro vrtno orodje - to zagotavlja visoko kakovost rezov in preprečuje zamrznitev ran.
  • V mraznih zimah obrezovanje lahko izzove pojav stebelnih razjed, zato se v takih letih delo prenese na konec zime. Od februarja do začetka aprila režejo jabolko, hruško, gorski pepel, glog in dren.
  • V toplih regijah se obrezovanje začne takoj, ko drevesa in grmi preidejo v stanje mirovanja - potem je manj možnosti za prenos bolezni z ene rastline na drugo.
Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti