Pravilno obrezovanje sliv - nasveti za začetnike (sheme, fotografije, videoposnetki)

Pravilno obrezovanje sliv - nasveti za začetnike (sheme, fotografije, videoposnetki) 1

Oblikovanje krošnje sliv je težka in zelo pomembna zadeva. Če drevesa ni pravilno obrezano, bo pridelek majhen. Da se to ne bi zgodilo, ugotovite, kako in kdaj obrezati slive na vrtu..

Obrezovanje in oblikovanje sliv se izvaja za povečanje sadja. Zadebeljena krona negativno vpliva na stanje rastline. Drevo postane dovzetno za mraz, pozimi tvega zmrzovanje. Dodatne veje ustvarjajo senco in s tem motijo ​​pravilno tvorbo plodov.

Obrezovanje mlade slive prvič izvajamo ob sajenju sadike, po katerem se redno izdeluje skozi celotno življenjsko dobo rastline. V tem primeru se krona oblikuje do približno 15 let, nato pa odstranimo le suhe in obolele veje, mladi poganjki se ne dotikajo. Nato drevo dobro obrodi sadove tudi v starosti.

Obrezovanje slive

Najpomembnejše obrezovanje rastline je spomladi. Drevo obrezujemo konec marca - v začetku aprila, ko je zmrzal že minil, vendar se popki rastline še niso prebudili in se pretok sap ni začel. Spomladi vse zmrznjene, poškodovane in nepravilno rastoče (znotraj krošnje) veje odrežemo na obroč, prav tako stanjšamo krošnjo in skrajšamo rast lanskega leta za 1/3. Prav na teh poganjkih bo sliva obrodila sadove.

Pravilno obrezovanje sliv - nasveti za začetnike (diagrami, fotografije, video) 2

Shema obrezovanja spomladanske obrezovanja

V južnih regijah lahko slivo začnete obrezovati konec februarja - v začetku marca, hkrati pa temperatura zraka ne sme biti nižja od 10 ° C.

Kako pravilno odstraniti nepotrebne veje z drevesa spomladi, je prikazano v zelo informativnem videu obrezovanja.

V prvih 5 letih se oblikuje redkoplastna krona. V prvem letu izmerimo površino stebla na sadiki (40-60 cm od tal), nad njo štejemo še 6-7 brstov in odrežemo vrh. V drugem letu se tvori prva stopnja iz ledvic, ki se nahajajo nad steblom. Na drevesu ostanejo 2-4 dobro nameščenih spodnjih poganjkov, ki deblo pustijo pod kotom najmanj 60 stopinj. Vse poganjke, ki se pojavijo na območju stebla, redno režemo v obroč.

Po letu ali dveh nad prvo stopnjo se položi drugi nivo, sestavljen iz 1-2 vej (na višini 20-30 cm od zgornje veje prvega nivoja). Po potrebi se zgoraj oblikuje tudi tretja stopnja 1-2 vej.Pravilno obrezovanje sliv - nasveti za začetnike (sheme, fotografije, videoposnetki) 3

Krošnjo lahko oblikujete tudi v obliki sklede. Hkrati ostanejo 3-4 glavne veje, ki se nahajajo glede na deblo pod kotom 60-90 stopinj na višini 40-50 cm od tal. Osrednji prevodnik s to tvorbo je izrezan.

Pravilno obrezovanje sliv - nasveti za začetnike (diagrami, fotografije, video) 4

Obrezovanje izvajamo z uporabo ostrih lojnic, vse odseke pa obdelamo z vrtno var.

Poletno obrezovanje obrezovanja

Obrezovanje slive poleti se izvaja pri sajenju sadik. V tem primeru se glavno deblo (osrednji prevodnik) razreže za 1/3, stranske veje pa skrajšajo za 2/3.

Pravilno obrezovanje sliv - nasveti za začetnike (diagrami, fotografije, video) 5

Odrasle rastline obrezujemo v juniju-juliju. Poletno obrezovanje je predvsem sanitarno: odstranite veje, ki so zmrznile čez zimo, vendar niso bile prepoznane kot poškodovane med spomladanskim obrezovanjem. Zdaj, ko se na teh poganjkih niso oblikovale rože in plodovi, jih je mogoče varno rezati.
Tudi poleti se mladi strogo navpični poganjki (z rokami jih lahko odlomimo) in veje, na katerih se kažejo znaki bolezni, razrežejo v obroč.

  • Pravilno obrezovanje sliv - nasveti za začetnike (sheme, fotografije, videoposnetki) 6Pravilno obrezovanje sliv - nasveti za začetnike (diagrami, fotografije, video) 7

    Slive bolezen - fotografije, opisi, zdravljenje

    Kot vse koščice sadja lahko tudi slive občasno škodijo. Na slivi je veliko bolezni in vsaka je nevarna na svoj način..

In poganjki, ki rastejo vodoravno, puščajo.

Rezine mladih poganjkov se hitro zacelijo, zato jih ne morete prekriti z vrtno var.

Kako porezati slivo poleti, si oglejte naslednji video:

Obrezovanje slive

Drevo obrezujemo sredi septembra - v začetku oktobra (po padcu listov), ​​tako da ima čas za pripravo na zimovanje. Dolge in hitro rastoče veje se skrajšajo za tretjino, da se ne lomijo pod težo snega in od sunkovitega vetra. Po potrebi lahko tudi skrajšate vrh drevesa. Izrezani so tudi vsi poškodovani in razpadli poganjki, saj so bolj dovzetni za zmrzal kot drugi. Poleg tega se pri stari slivi v tem času obrezujejo suhe in obolele veje..

Pravilno obrezovanje sliv - nasveti za začetnike (diagrami, fotografije, video) 8

Vse poganjke slive, odstranjene jeseni, je treba požreti, saj lahko nevarni škodljivci pridejo vanje za prezimovanje.

  • Pravilno obrezovanje sliv - nasveti za začetnike (diagrami, fotografije, video) 9Pravilno obrezovanje sliv - nasveti za začetnike (diagrami, fotografije, video) 10

    Najbolj nevarni škodljivci slive in njihov nadzor

    Opis in fotografije žuželk, ki lahko vrtnarju pustijo brez pridelka sliv.

V regijah z blagimi zimami jeseni je mogoče izvesti ne samo sanitarne, temveč tudi oblikovati obrezovanje. Vendar pa je v nestabilnem podnebju v srednjem pasu to zadevo bolje preložiti na pomlad..

Značilnosti obrezovanja starih sliv

Ko na starem drevesu prenehajo rasti novi poganjki, stare skeletne veje porežemo zgodaj spomladi, mesta rezov pa skrbno očistimo in pokrijemo z vrtnimi sortami. Na odseku se bodo kmalu oblikovali novi poganjki, od tega jih je le 3 ali 4 najmočnejših, preostale pa odstranimo sredi poletja.

Opomba: ni priporočljivo obrezati večjega števila starih vej hkrati. V nasprotnem primeru drevo ne bo preživelo tako močnega stresa in umrlo. Proti staranje obrezovanja je bolje raztegniti 2-3 leta.

Obrezovanje slive

Kolonasta sliva se razlikuje v kompaktni krošnji. Plodovi na takšnem drevesu ne rastejo na razširjenih vejah, ampak vzdolž debla, zato so stranski poganjki neuporabni. Režejo jih letno.

Pravilno obrezovanje sliv - nasveti za začetnike (diagrami, fotografije, video) 11

Hkrati je pomembno, da v celoti vzdržujete osrednji prevodnik drevesa, sploh se ga ne dotikate. Če vrh glavnega poganjka zamrzne, bodo sčasoma na tem mestu zrasle dodatne poganjke (dva ali tri). V tem primeru pustite enega, najbolj razvitega, ostale pa odstranite.

Da bi dobili dobro letino sadežev, morate slivo ne samo pravilno obrezati, temveč tudi kompetentno skrbeti za drevo skozi vse leto. Za podrobnosti skrbi za to rastlino glejte članek Gojenje slive na vrtu - vse o sajenju, zalivanju, gnojenju in predelavi.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti