Sajenje jablan spomladi s sadikami: vprašanje-odgovor

Spomladi sadimo jablane s sadikami: vprašanje 1Naša babica Lucy ima mlad, lep, velikodušen sadovnjak jabolk. Babica Tanja, nasprotno, ima malo jablan, stara so, zvita, praktično ne obrodijo sadov. Brez jabolk je v poletni sezoni dolgočasno brez jabolk - ne boste mogli narediti nobenih priprav in vnuki bi radi pojedli ... Zato se je moja babica letos odločila za pomlajevanje vrta - kupila je sadiko jablan, razred "...". Za priporočila, kako spomladi posaditi sadiko jabolk

, obrnili na priročnik "Sadjarstvo". V tej knjigi je vrtnaril tudi moj dedek. Z njegovimi rokami so posadili jablana, ki se je zdaj starala in zastarala. Odločili smo se, da bodo številne informacije v priročniku koristne. Poleg tega je zanimivo pogledati rezultate poskusa: ali se bo naša jablana ukoreninila. Odtenki sajenje sadik jablan veliko, zato bi bilo bolje, da jih odsevamo v obliki vprašanja.

kako izbrati sadiko jablan za sajenje?

Sadike sadnih dreves se običajno prodajajo spomladi. Lahko se zgodi kar koli: poletni prebivalci bodo kupili sadiko, jo posadili in posledično raste divjad ali čudežni vrt neznane pasme. Zato je najbolje, da sadike kupite v zaupnih trgovinah od zaupnih drevesnic. Pred sajenjem (ali še bolje - nakupom) sadike pregledajte. O stanju sadik presoja koreninski sistem: če so korenine močno poškodovane, se sadike zavrnejo. Takšna sadika se ne bo ukoreninila.

Ali moram ob sajenju obrezati sadiko jabolk?

Korenine sadike z manjšo škodo odrezati lojnic na zdravo mesto. Rezine morajo biti gladke, čim manjše. Obnavljanje odsekov zdravih korenin (narejenih med izkopom) ni priporočljivo, še posebej, če se je na njih nastal kalus (priliv). Tudi zdravih korenin se ne sme krajšati, če niso predolge in se ne prepletajo. Pomembno: rastline z močnim, zdravim, razvejanim koreninskim sistemom se bolje ukoreninijo.

Med prevozom in pred sajenjem je treba korenine zaščititi pred izsušitvijo. Da bi to naredili, jih izkopljemo z zemljo, prekrijemo z mokrim mahom ali mešanico. Preden sadike sadimo spomladi v suhem vremenu, jih nekaj ur odložimo v vodo.

KDAJ JE BOLJE POSTAVITI APLIKACIJO: SPLETNI ALI JESEN?

Čas sajenja sadik odvisno od podnebnih razmer. Sadna drevesa posajene v odprto tla, ponavadi zgodaj spomladi pred brstenjem ali jeseni po rasti.

Pomladna zasaditev je pomembna predvsem za sever. Pozimi so hude zmrzali, v sadikah, posajenih spomladi, korenine pogosto zmrznejo. Rastline umrejo. Spomladi začnejo pristajati zgodaj, poskušajo se obdržati v roku 7-8 dni.

V Sibiriji in na Uralu je v razmerah, ko snežna odeja ne zadostuje in ni nevarnosti pomladnih suhih vetrov, je bolje, da sadike sadnih dreves posadimo spomladi. Če je snežna odeja močna, spomladi pa so pogosti suhi vetrovi, raje jesensko sajenje.

V osrednjih regijah, v osrednji Rusiji, so zime manj hude, z gosto snežno odejo. V takšnih pogojih lahko sadike sadnih dreves posadimo jeseni, vendar najpozneje 20-25 dni pred nastopom stabilne zmrzali. V nasprotnem primeru bodo mlada drevesa zamrznila in umrla. Češnje, slive, marelice, hruške pa priporočamo, da jih tukaj posadite le spomladi. Jabolka niso na tem seznamu..

V regijah Rusije z razmeroma toplo jesenjo in blagimi zimami je jesen bolj udoben čas za sajenje. Drevesa, zasajena jeseni, imajo čas, da sadijo nove korenine, zgodaj spomladi pa hitro začnejo rasti. Vendar v južnih regijah sajenje spomladi ni tako ugodno, saj pomlad pride hitro, rastline pa pogosto odmrejo zaradi pomanjkanja vlage.Jesenski čas za sajenje jablan in drugih sadnih dreves v osrednjih regijah je od 25. septembra do 20. oktobra. V južnih regijah je jesensko sajenje ugodno od polovice oktobra do polovice novembra.

Kako posaditi sadiko jabolk (tehnika sajenja)

Pravilna sajenje sadik igra ogromno vlogo - od tega je odvisno preživetje in nadaljnji razvoj mladega drevesa. Sadike sadike jablan posadite spomladi v priročniku "Sadjarstvo" priporočamo po naslednjih pravilih:

  • Vnaprej je pripravljen gladek klešče z debelino 5-6 cm in višino približno 1 m 20 cm - 1 m 30 cm.
  • Kolob se poganja v dno pripravljene pristajalne jame do globine 15 - 20 cm. Višina kljukice naj bo na ravni prve glavne skeletne veje krošnje (nekoliko nižje).

Nato nadaljujte s sajenjem sadik:

  • Jama je napolnjena z ohlapno rodovitno zemljo (vzamemo jo iz zgornje plasti zemlje, ko kopljemo jamo). Hkrati se zemlja vlije tako, da se okoli kljukice oblikuje stožčast nasip:

Sajenje jablan spomladi s sadikami: vprašanje 2

  • Kako globoka naj bo jama? - zaskrbljujoče vprašanje. Globina naj bo optimalna. Priročnik piše o tem: posadite drevo v luknjo, tako da bo koreninski vrat 5-7 cm nad nivojem tal. Sčasoma se bodo tla usedla, nato pa bo koreninski vrat na ravni tal.
  • Med sajenjem gnojila nanesemo pod vsako sadiko: 15-20 kg humusa ali komposta, 200 g superfosfata in 60-80 g kalijeve soli. Gnojila se dobro mešajo s tlemi. Sveže, neobdelano gnojenje ni priporočljivo v pristajalni jami.
  • Neposredno pred sajenjem korenine potopimo v zemeljsko kašo, da jih zaščitimo pred izsušitvijo..
  • Na nabrežju zemlje je drevo postavljeno tako, da je kljukica na južni strani, deblo pa na severni. Zatič bo zaščitil lubje pred sončnimi opeklinami.
  • Korenine enakomerno razporedimo na hrbet na stranice, da se ne križajo in se ne dotikajo drug drugega. Primerno je, da skupaj posadimo jablan: eden drži deblo in širi svoje korenine, drugi - luknjo napolni z zemljo.
  • Pri ponovnem polnjenju jame morate zagotoviti, da zemlja tesno pokriva korenine in med njimi ni nobenih praznin. Če želite to narediti, med zalivanjem drevo večkrat rahlo stresemo, na koncu pa tla trdno potegnemo, začenši z roba jame. Dangling se izvaja previdno, da ne poškodujete korenin, s stopalom postavite nogo na sadiko. Takšno teptanje je potrebno, da se sadno drevo bolje ukorenini. V nekonsolidirani zemlji se sadike slabo ukoreninijo.

Kako zalivati ​​sadike jabolk po sajenju?
Prvo zalivanje se izvede takoj po sajenju sadike, ne glede na vlago tal. Za priročno in varčno zalivanje okoli jame naredite luknjo v obliki obroča. Premer luknje je nekoliko širši od premera jame. Za vsako sadiko bo trajalo 2-3 vedra. V suhem vremenu spomladi ali poleti zalivanje ponovimo še 2-3 krat. Po zalivanju, da ohranimo vlago, površino okoli debla potresemo s suho zemljo, humusom, kompostom ali šoto - mulčeno. Sloj - 8-10 cm.

Naslednji korak po sajenju je zalivanje in mulčenje obvezujoče. Zasajena drevesa so privezana na kljukico, tako da veter ne zaniha. Podvezica je narejena iz ličja, vejic, vrvi, zvit v obliki osmice med kolom in deblom drevesa. Sidrna točka - na vrhu prtljažnika, pod spodnjo vejo krošnje.

Če jih posadimo jeseni, so veje in debele veje tesno vezane s trstiko ali smrekovimi vejami za zaščito pred glodalci.

Naše jabolko je sadilo sadiko to pomlad:

Potem ko je podrobno preučila vprašanja, kdaj in kako posaditi jabolko, je Baba Tanya posadila takšno sadiko. Opazovali bomo, kaj iz tega izhaja.

Spomladi sadimo jablane s sadikami: vprašanje 3

Toda takšna lepota jabolk raste pri Babi Lucy:

Spomladi sadimo jablane s sadikami: vprašanje 4

Spomladi sadimo jablane s sadikami: odgovor na vprašanje 5

Žetev 2015:

Spomladi sadimo jablane s sadikami: vprašanje 6

Spomladi sadimo jablane s sadikami: vprašanje 7

Spomladi sadimo jablane s sadikami: odgovor na vprašanje 8

Nekaj ​​si je treba prizadevati!

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti