5 Glavna pravila za sajenje jablan na glinenih tleh

5 Glavna pravila za sajenje jablan na glinenih tleh 1

Ne veste, kako posaditi jabolko v glinena tla? V članku boste našli pomembna priporočila, ki olajšajo spopadanje s to nalogo..

Na težkih glinenih tleh sadno drevje praviloma slabo raste in pogosto zboli. Kaj pa, če je zemljišče na lokaciji samo to? Ali je res treba popolnoma opustiti sajenje, če tla za jablane niso primerna?

Sploh ne. Tudi na težkih glinastih tleh lahko pobirate dober pridelek jabolk. Če želite to narediti, sledite spodnjim pravilom..

1. Naj bo pristajalna jama široka in plitva

Optimalna velikost jame pri sajenju sadik v glinena tla je 0,8-1 × 0,5 m. Da preprečite vstop podzemne vode v korenine mlade rastline, ustvarite tako imenovani "glineni grad". Bistvo te metode je, da je dno jame dobro odtisnjeno z nogami ali z uporabo majhnega valja, stranske stene pa prevlečene s surovo glino (lahko jo vzamete neposredno iz pristajalne jame) s plastjo 2-3 cm.Nato jamo pustimo nekaj časa, da se glina posuši. Če se med postopkom sušenja glinena prevleka začne razpokati, obrišite stene jame z mokro krpo ali jih poškropite z vodo iz brizgalne pištole.

2. Sadike ne prekrivajte z zemljo iz jame

V glinenih tleh je zelo malo humusa, zato ga ni mogoče imenovati rodovitnega. Če želite v prihodnosti zbrati dobro letino jabolk, je treba sadilno luknjo napolniti s hranilnim substratom približno naslednje sestave:

  • 3-4 vedra humusa, komposta ali črne zemlje-
  • 2-3 vedra šote-
  • 2-3 vedra rečnega peska-
  • 2-3 skodelice presejanega pepela-
  • 1 skodelica superfosfata.

5 Glavna pravila za sajenje jablan na glinena tla 2
Preden napolnite sadiko z mešanico, jo ne pozabite temeljito premešati

3. Na dnu jame odcedite

Drenaža je nujen pogoj pri sajenju sadja. Da deževnica in namakalna voda ne bi stagnirala, na dno pristajalne jame nalijte 10-15 cm plast drenaže. To je lahko drobljen kamen s frakcijo 20-40 mm, rečni kamenčki, pesek in gramoz, lomljena opeka.

4. Pri sajenju sadike upoštevajte postopek

Če je jama pripravljena, lahko nadaljujete neposredno na sajenje sadnega drevesa v glineno zemljo. Najprej položite polovico predhodno pripravljenega hranilnega substrata v luknjo. V sredino nasipa zavijte zatič (debelina srednjega pola in višina 1,8-2,2 m). Nato razpredite korenine sadik jablan in jih enakomerno porazdelite po straneh gomile.

5 Glavna pravila za sajenje jablan na glinena tla 3

Korenski vrat naj bo v višini tal

Sadiko prekrijte s preostalo zemljo, jo občasno pretresite in rahlo zalivajte, da se med koreninami ne tvorijo praznine. Ko se jama napolni, tlačite tla z nogami, tako da prste čevljev usmerite na vejo drevesa. In nato obilno zalijte mlado jabolko.

5. Zgradite utor za odtekanje odvečne vode

Ko se namakalna voda absorbira, nadaljujte z izgradnjo drenažnega sistema, ki bo pravočasno preusmeril vodo z drevesa v primeru močnega dežja ali velikega taljenja snega. Če želite to narediti, kopite plitvo luknjo vzdolž oboda kroga prtljažnika in jo napolnite s peskom ali majhnimi kamni.

Kot vidite, vse ni tako zapleteno. Dovolj je, da se malo potrudite, da vas bo sadovnjak razveseljeval več let, kljub temu, da se nahaja na težkih glinastih tleh.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti