Sadike thuja: kako izbrati in posaditi?

Sadike Thuja: kako izbrati in posaditi? 1

Ne veste, kako kupiti visokokakovostne sadike Thuja? Ta članek vam bo pomagal, da ne samo pridobite dobrega sadilnega materiala, temveč tudi rastete privlačno drevo.

Sadike Thuja je treba kupiti z zaprtim koreninskim sistemom. Morda je gomoljna gruda, zavita v meh, vendar je bolje, če rastline "živijo" v majhnih posodah (lončkih). Takšne drevesnice lahko sadimo v odprto tla kadar koli od pomladi do sredine jeseni, dokler ne pride hladno vreme. In rastline z zemeljsko grudo priporočamo, da se sadijo od konca aprila do sredine maja: v tem času se korenine bolje ukoreninijo..

Kako izbrati sadike thuja?

Če korenine rastline štrlijo iz drenažnih lukenj v loncu ali se nahajajo na površini zemlje, je thuja v tej posodi že zelo dolgo. Takšnega materiala se ne sme jemati.

Sadike Thuja: kako izbrati in posaditi? 2

Pazljivo preglejte sadiko: ne sme imeti znakov bolezni, poškodovanih poganjkov, olupljenega lubja

Odrasli in velike rastline se prodajajo z zemeljsko grudo, zavito v mešanico in žično mrežo, ali v velikih posodah. Tak thuja mora imeti dobro razvit koreninski sistem in precej veličastno krošnjo. Hkrati morate 3-4 mesece pred sajenjem na mestu takšne rastline rahlo obrezati korenine, da spodbudite nastanek mladih sesalnih korenin.

Pristajalno mesto Thuja

Ko izbirate kraj za to iglavsko rastlino, ne pozabite, da ne prenaša suhih zimskih vetrov in preplavljenih tal (kadar je podzemna voda bližja 1 m od površine zemlje). Prav tako ni priporočljivo saditi thuje v bližini velikih dreves, saj njen koreninski sistem ne bo mogel "zajeti" potrebnega dela hranil.Če sadite thujo v skupinah, potem pustite razdaljo 3-5 m med drevesi, tako da se med rastjo med seboj ne motijo.

Sajenje sadik Thuja

Pri sajenju sadik katere koli starosti je zelo pomembno vzdrževati koreninsko kroglico.

Pred vkrcanjem je treba posodo thuja dobro zalivati.

Velikost pristajalne jame je odvisna od velikosti kome, ponavadi je njegova globina in širina od 0,6 do 1 m. Ne pozabite: premer in globina jame morata biti 2-krat večji od premera korenine..

Sadike Thuja: kako izbrati in posaditi? 3
Sadiko vzemite iz posode zelo previdno, da se koreninska kroglica ne razpade

Če nameravate postaviti thuja na gline ali vlažna tla, se prepričajte, da na dno jame nalijete drenažo ruševin, ekspandirane gline, peska ali lomljene opeke s plastjo 20-30 cm, nato pa napolnite jamo s plodno zemljo. Najbolje je, da uporabite eno od teh zemeljske mešanice:

  • travnata ali listnata zemlja, šota in pesek v razmerju 2: 1: 1-
  • listna zemlja, pesek, šota, humus - 2: 2: 1: 3-
  • travnata zemlja, humus in pesek - 3: 2: 1.

Poleg tega je v mešanico tal priporočljivo dodati mineralna gnojila. V idealnem primeru - 50-100 g nitroammofoski.

Thuja je treba posaditi v pripravljeno zemljo, tako da je njen koreninski vrat na ravni tal.

Takoj po sajenju je treba rastlino zaliti, tudi če v tistem trenutku dežuje. To se naredi tako, da se tla zbijejo in v njej ne ostanejo praznine.

Da bi se thuja hitreje ukoreninila, lahko v vodo za namakanje dodamo kateri koli rastni stimulans (na primer Epin, Cirkon, Kornevin).

Po tem je priporočljivo, da krog debla mletite s šoto, kompostom, zdrobljenim lubjem ali lesnimi sekanci. Debelina sloja mulčenja mora biti 5-7 cm.

Zahvaljujoč mulčenju se sadike hitreje ukoreninijo, njihove korenine so zanesljivo zaščitene pred pregrevanjem in izsuševanjem poleti ter zmrzovanjem pozimi.

Primarna nega sadik thuja

Mesec dni po sajenju je treba thujo zalivati ​​vsaj 1-krat na teden. Ne dovolite, da se tla izsušijo. S pomanjkanjem vlage se bo krošnja rastline stanjšala. Poleg tega je treba celotno zemljo v krogu blizu stebla razrahljati do globine 5-7 cm.

Sadike Thuja: kako izbrati in posaditi? 4

Med začetno nego thuje je glavna stvar upoštevati režim zalivanja

V prihodnosti se pogostost namakanja regulira glede na vreme in vrsto tal. V tem primeru je krono priporočljivo vsaj enkrat na teden škropiti z vodo, katere temperatura je enaka temperaturi zraka na območju. To je najbolje narediti zgodaj zjutraj in zvečer po sončnem zahodu.

Kot vidite, thuje ni težko pristati. Ta privlačna iglavska rastlina bo okrasila vašo spletno stran vse leto in ne bo zahtevala skrbne nege..

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti