10 Razlogov, zakaj sadike ne ukoreninijo na vašem spletnem mestu

10 razlogov, zakaj sadike ne ukoreninijo na vašem spletnem mestu 1

Celo eno nenačrtovano drevo lahko precej pokvari razpoloženje vrtnarja, kar pomeni o več zaporednih. Vendar pa je za odpravo vzroka, ki vodi do smrti sadik, najprej treba ugotoviti.

Najpogosteje vrtnar pri sajenju dreves naredi isto napako. Kateri? Možnosti ni tako malo. Poskusimo razmisliti o najpogostejših izmed njih. 

Razlog 1. Nakup napačne sadike 

Z začetkom naslednje sezone rastejo prodajna mesta sadnih sadik na vsakem vogalu, kot gobe po dežju. Pripeljejo jih na vrtna združenja, postavljena pred hipermarkete ali ob pobočjih - skušnjava, da bi kupili zanimivo sorto, je izjemno velika in se vsak dan povečuje. Vendar pa jemanje drevesa od neznanega dobavitelja vedno tveganje. Tudi če domnevamo, da je to ravno sorta, ki jo prodajalec obljublja, je še vedno malo možnosti, da bi dobili pridelek. V tako dvomljivih pogojih se najpogosteje prodajajo šibke, bolne ali neaklimatizirane sadike, gojene brez kmetijske tehnologije. Poleg tega nihče ne more zagotovo povedati, koliko časa so porabili na prodajnem mestu v izkopani državi in ​​kakšna je verjetnost, da se bodo ukoreninili. 

10 razlogov, zakaj sadike ne ukoreninijo na vašem spletnem mestu 2

Najbolj privlačne na takih mini tržnicah so običajno južne sadike. Nasmejani prodajalci hvalijo že ozelenjeno drevo, obljubljajo letino čez leto, vendar ne upoštevajte, da je vse to mogoče le v rodni deželi rastline. Na srednjem pasu verjetno ne bo preživel niti prihajajoče zime. 

Razlog 2. Pred sajenjem je bil porušen koreninski sistem 

Tako v ulični prodaji kot v trgovskih centrih lahko najdete drevesa z odprtim koreninskim sistemom. Ni smiselno kupiti takšnih sadik - po 6 urah se bodo korenine začele izsušiti, stopnja preživetja pa se bo močno zmanjšala. Druga stvar je, da so sadike s koreninami v glineno posodi, jih je mogoče hraniti 3-4 dni.. 

10 razlogov, zakaj sadike ne ukoreninijo na vašem spletnem mestu 3

Če ste iz nekega razloga še vedno kupili sadiko z odprtim koreninskim sistemom, nemudoma pojdite na stran, jo nekaj ur potopite v sod z vodo in sami pripravite pristajalno jamo in pohitite z sajenjem. Tistega dne ne morete posaditi rastline? Navlažite korenine, zavijte jih v mokro mešanico, na vrhu pa s polietilenom. 

V primeru jesenske zasaditve takoj ob nakupu odstranite vse liste z drevesa, da jim ni treba porabiti vlage. 

Razlog 3. Prekomerno obrezovanje Mnogi vrtnarji skrbno pregledajo koreninski sistem pred sajenjem sadik in ga delno skrajšajo. Zelo pomembno je, da v tem trenutku ne pretiravajte, saj je obnovitev korenin za mlado drevo izredno porabna in v kombinaciji s presaditvijo morda sploh ne bo mogoča. 

10 razlogov, zakaj sadike na vašem območju ne ukoreninijo 4

Odstraniti je treba le raztrgane, gnile ali poškodovane korenine, in če vidite, da se je poškodovano območje že začelo zdraviti, ne hitite, da ga porežete. Nemogoče je skrajšati osrednji koren, bolje je izkopati večjo luknjo. 

Razlog 4. Nepravilna priprava pristajalne jame 

Zelo pomembna sta tudi globina in premer pristajalne jame ter rodovitnost tal, s katerimi je napolnjena. Pripravite jamo, preden greste za sadiko. 

10 Razlogi, zakaj sadike ne ukoreninijo na vašem spletnem mestu 5

Na težkih tleh njegova globina in premer ne smeta biti manjša od metra, na pljučih je dovolj 75 cm. Na dnu izkopane luknje se vlije 5-7 cm drenaže, na vrhu se postavi hrib rodovitne zemlje, nato se postavi sadika in luknja se napolni do roba. 
Na območjih s kislimi tlemi je treba pred sajenjem dreves razgraditi tla. 

Korenine sadike napolnite z isto zemljo, ki ste jo odstranili iz jame, ni preveč smiselno, pravilneje je pripraviti rahlo hranilno podlago. Vanj naj vstopijo črna zemlja (50), pesek (25), organske snovi (25). Prav tako je treba dodati fosforjeva in kalijeva mineralna gnojila in izključiti svež gnoj. 

Razlog 5. Poglobitev koreninskega vratu 

Nepravilna ali precej globoka zasaditev lahko uniči drevo, še posebej, če spada med koščičaste sadne rastline. Segrevanje koreninskega vratu v tleh oslabi celotno rastlino, prispeva k razvoju bolezni in nato smrti. 

10 razlogov, zakaj sadike ne ukoreninijo na vašem spletnem mestu 6

Da bi se temu izognili, pri sajenju pustite koreninski vrat (kraj, kjer koreninski sistem vstopi v deblo) 3-4 cm nad tlemi. Z zalivanjem se bo zemlja naselila, drevo pa bo dobilo udoben položaj v tleh. 

Razlog 6. Vodenjanje 

Pogosto se koče nahajajo na razmočenih območjih s tesno podtalnico. Drevesa se v tem primeru ne razvijejo in hitro odmrejo. Dvig nivoja tal na mestu je precej drag, obstajajo pa tudi druge možnosti za pridobitev polnega vrta. 

Najprej lahko izberete sadike, cepljene na pritlikavi klonski stalež s površinskim koreninskim sistemom. Seveda se bo izbira sort in vrst močno zmanjšala, vendar se bodo rastline lahko ukoreninile. 

10 Razlogi, zakaj sadike ne ukoreninijo na vašem spletnem mestu 7

Drugič (in to je najpogostejša možnost), drevesa lahko zasadimo na hribih. V tem primeru se pripravi tla, prav tako tudi za pristajalno jamo, vendar se vlije na hrib, visok 70-150 cm, na njenem vrhu je zasajeno drevo, v bližini pa je prvič postavljena podpora. Posebnost tega gojenja je, da je potrebno dodatno zalivanje (zemlja se v hribu hitro posuši) in zavetje pozimi. 

Razlog 7. Zadebeljena pristanka 

Na standardnih 6 hektarjih želim postaviti vrt, vrt in travnik, ker vedno ni dovolj prostora. Poleg tega so mlade sadike videti tako tanke, da jih vrtnarji pogosto sadijo bližje drugemu, kot je priporočeno. 

10 razlogov, zakaj sadike ne ukoreninijo na vašem spletnem mestu 8

V nekaj letih krošnje dreves zrastejo in začnejo zatirati sosede. Svetlobni režim se poruši, zračna izmenjava, razvijejo se bolezni, pridelek se zmanjša, v najslabšem primeru pa umre eno ali več dreves. Da bi se temu izognili, je vredno upoštevati pravila za sajenje ali izbiro stebrastih in pritlikavih drevesnih vrst. 

  • 10 razlogov, zakaj sadike ne ukoreninijo na vašem spletnem mestu 9

    Če želite zmanjšati možne posledice, med sajenjem na enem mestu korenite sadje in drevesa, bolje je posaditi nove rastline na novih mestih.

    Izogibajte se tem napakam in verjetnost, da vas bo vrt razveseljeval s sadjem, in sadike z visoko stopnjo preživetja, bodo včasih naraščale.

    Lahko delite svoje izkušnje ali postavljate vprašanja drugim vrtnarjem v naši

    Klub ljubiteljev vrtnarjev.
Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti