Vrtnarjenje na novem mestu - zgodba ene poteze z paradižnikom

Vrtnarjenje na novem mestu - zgodba ene poteze z paradižnikom 1

Napeta od neplodnih osiromašenih dežel v boju za pridelek paradižnika sta se naša junakinja in njena družina odločili za korenito spremembo svojega prebivališča. Odločil - storil. Ta zgodba govori o njihovi prvi sezoni vrtnarjenja na novem mestu..

Tatyana Kir je vse življenje poleti vrtnarila na močvirju v bližini Kurovskega v bližini Moskve, ki je bilo izgorelo med velikim ognjem iz leta 1972 - to parcelo so starši leta 1983 brezplačno dobili. Toda od študija z mojimi najljubšimi rastlinami nisem užival. Zakaj? Njena beseda.

Koliko življenj, dela, denarja in truda smo vložili, da bi košček močvirja iz smeri Yegoryevskyja iz moskovske regije spremenili v vrtove, ni mogoče ponoviti. Spominjam se svoje babice, katere otroštvo je minilo na černozemih Kurske regije, ko sem prvič videl naše prsti (tanka plast premoga in pepela na ilovici), sedel na panj in jokal.

Skoraj 30 let se bojimo z visoko podtalnico skoraj na ravni tal. Borili so se s kobilico in noro kislostjo zemlje, nenehnim izluževanjem koristnih snovi iz nje. Z neprehodnostjo, poplavami, šotnimi požari - česar ni bilo tam.

Roko na srce, lahko rečem - že leta 2010 je postalo jasno, da naše vrtnarsko neprofitno partnerstvo izgublja vojno. Koče so prazne, vrtove zamenjajo trate. Ne morem jamčiti za druge kraje - ne vem, kako je na primer v bližini Snopkov blizu Moskve, kjer ogromne mase SNT sosedijo s šotnimi rudniki in jezeri, vendar smo izgubili.

In spoznali smo, da se moramo premakniti. Zanimale so me sladke sorte paradižnika, naučil sem se jih gojiti v absolutnem močvirju (v kotu rastlinjaka so mi noge s škripanjem šle v zemljo), v senci sem si izmislil vse, kar je bilo mogoče, toda ... Sorte še vedno niso mogle v celoti dati svojega okusa in te dolomitske vrečke, ki jih je bilo treba vsako leto raztresti po vrtu ... Da, in želel sem si najti mesto bolj suho, bližje veliki vodi, civilizaciji in trgovinam.

Na družinskem svetu smo določili jasen seznam lastnosti, ki bi morale imeti košček zemlje za nas (knjigi PN Steinberga "Recept za gospodinjske vrtnarje" in "Severno vrtnarjenje" sta nam pomagali pri izbiri lastnosti).

Torej:

  • naj bo voda,
  • območje mora biti suho,
  • nujno rodovitna,
  • z rahlim naklonom (južni naklon),
  • zaželeno je, da ga gozd pokriva s severa.

Šele v tretjem letu naših potovanj smo našli kraj, kjer so sovpadale skoraj vse naše in Steinbergove zahteve - vse razen gozda na severni strani. Izkazalo se je, da je to okolica Ozyory, ene ključnih kmetijskih regij moskovske regije.

Povprečna temperatura v naši novi vasi je nekaj stopinj višja od Moskve. Oka je velika grelna blazinica. V bližini Kolomne, kjer je reka Moskva povezana z Oko, so povprečne vrednosti spomladi in jeseni še višje in pogosto presežejo temperaturo v primerjavi z našim starim SNT za 6-8 stopinj.

Naš premik po 60 km proti jugu zaradi specifičnega terena nam je omogočil povečanje dolžine rastne sezone za skoraj dva tedna!

Ta zgodba govori o prvi sezoni vrtnarjenja na novem mestu..

Sadike gojim v Moskvi, v navadnem stanovanju. V zemljo pred sajenjem dodam HOM, zdravilo, ki zavira rast glivičnih bolezni. In zalivam samo s filtrirano vodo. Če tega ne storite in vzamete običajnega, zraste nerazvit koreninski sistem. Zakaj - ne sprašujte. Sumim, da se na našem območju nekaj dodaja za čiščenje centralnih vodovodnih cevi.

Paradižnik sadim nekje sredi februarja v kupljeno zemljo, ki jo "nabiram" iz faško zemlje, peska, perlita in kompleksnega gnojila. Posadim 2-3 semena vsakega razreda. Ni potopa (zaradi zgornje težave s koreninami). Sadike hranim pod osvetlitvijo, brez naravne svetlobe. Osvetlitev ozadja je delno LED, samonastavitev, delno - standardne Flora fluorescenčne sijalke, rezultat je podoben. Železov kelat večkrat poškropim zaradi profilaksa, glede na rezultate rasti ga nekajkrat nahranim s tekočim kompleksom, če ne raste zelo dobro. Sadim v rastlinjak pod vremenom pod pokrovnim materialom. In tam tudi predelam železov kelat. Ko se nočni mraz ustavi, odstranim prevlečni material v rastlinjaku.

Vrtnarjenje na novem mestu - zgodba ene poteze z paradižnikom 2

Približno 40 grmov paradižnika, paprike, kumar, čebule za destilacijo in koper, ki raste na vsakem koščku zemlje, se je povzpelo v naš rastlinjak. Mimogrede, rastlinjak smo dobili od prejšnjih lastnikov rastišča. Ta standardna polkrožna zgradba, velikosti 4x8 m (hvala Bogu, z okni, vendar polna lukenj), stoji v sami vročini, brez najmanjše sence.

V rastlinjaku tradicionalno gojim gomolje (paradižnik z neomejeno rastjo), jih pritrdim na mrežo za kumare in jih pritrdim z večkratnimi debelimi estrihi, odpornimi proti UV-sevanju. Velike ščetke odstranim v raztegljivi zelenjavni mreži. Z otroki (determinirajoči paradižniki) na prostem je vse težje, kar je na dosegu roke - to podpiram. Indet, spet, vodim tja po mreži (poskusil sem na vseh, vendar sem se ustavil na tem sistemu).

Izberem trdno mrežo, ne majhno, ampak veliko, tako da lahko vtaknete roko in poskrbite za paradižnik. Nalepim železno ojačitev ali se prilepim na okvir rastlinjaka, če je kam pritrditi. Spodnji rob mreže potegnem 10 centimetrov od površine zemlje, da se lahko varno očistite na površini zemlje. Kjer je postelja dolga, se ne vlečem na dve ojačitveni palici, ampak na več, tj. izkaže se nekaj kot ograja iz mreže. V vsako armaturo mrežico navijem s kačo.

Mreže ne morem pripeljati do vrha, da se paradižnik ne dotakne stropa rastlinjaka - zaradi tega zbolijo. Mlade poganjke je mogoče preprosto nežno potisniti v mrežaste celice brez opore, potem se praviloma obdržijo same. In če grozdi niso zelo težki, se sadike lahko podpirajo tudi na mreži. Zelo udobno.

Plus je, da takšna suspenzija, prvič, s paradižnikom ne poškoduje prtljažnika, ker je razporejena po celotnem grmu, drugič, mreža ni ne vrv ne vrvica, na njej se naseli manj vlage. Vse to vodi k manjši poškodbi debla, rastline se manj zmočijo in manj zbolijo..

V močvirju na mestih, kjer vrvica in sod prideta v stik v hladnem mokrem vremenu, so se v rastlinjaku pojavile srbečice in paradižnik je začel gniti. Ni bilo v omrežju.

Vrtnarjenje na novem mestu - zgodba ene poteze s paradižnikom 3

Pravočasno, da zakislim tla v rastlinjaku, na primer nisem imel časa. Samo nisem vedel, kaj naj naredim. Zaradi tega je umrlo 80 pridelkov. Zgornja gniloba, ki je nisem mogel obvladati, je bila posledica nezmožnosti zadostne asimilacije kalcijevih ionov zaradi pozitivne reakcije tal na ozadju visokih temperatur in hitro sušenja rahlo alkalne zemlje.

Ampak uspela sem rešiti tla na odprtem tleh, pravočasno sem napolnila postelje z mokrim pol gnilim senom.

Na novem mestu smo dobili naklon in plus veliko prostora v odprtem tleh. Tla na različnih krajih vrta so se izkazala za drugačna - nekje nevtralna, nekje s šibko alkalno reakcijo. Takoj se je vrnila odsotnost bližnjega gozda s severa. Če bi odrezal vetrove, bi se vegetacijsko obdobje pri nas začelo še prej. A gozd je kupčija.

Vse, kar ni ustrezalo rastlinjaku (približno 18 grmov paradižnika), je šlo v odprto tla. Pri sajenju pod vsak grm postavim žlico dvojnega superfosfata in žlico kalijevega gnojila (kar je). Zalivam ga nekje vsaka 2 tedna z gnojilom (Agricola za paradižnik + humat, ki vsebuje jod). Z odprtega tla odstranim prevleko takoj, ko nočne temperature presežejo + 12 ° С.

Na splošno lahko rečem - pridelek sort na tej zemlji (tudi ob upoštevanju "vrha") se je povečal za 1,5-2 krat. Na odprtem tleh mi je prvič v življenju uspelo zbrati pol in zaboj paradižnika iz grma - to je sorta Pudovik (Sevruga). In okus paradižnika se je korenito spremenil na bolje.

Po drugi strani pa na ozadju vročine in suše (ja, to poletje smo imeli sušo) skoraj nobenih normalnih sort pridelkov za odprto zemljo, namenjenih skrajnim severnim regijam, ali sort, ki so se odlično obnašale v močvirju - črni slon, labrador in del drugih. Predvidevam, da bi bila enaka slika kot s sibirskim predsodkom.

Sorte srednje zgodnje, srednje in pozno zorenja so se izkazale za odlične. V tabeli na fotografiji z opisom - moje najbolj zanimive sorte tega leta.

Vrtnarjenje na novem mestu - zgodba ene poteze z paradižnikom 4

Primarne barve (osnovne barve, primarne barve) 

Sadje je črtasto, srednje veliko goveje meso.

Zelo dolgo traja okus. Toda rezultat je odličen.!

Bogat okus z namigom sadja.

Sorta je produktivna, ležeča, prenosna.

Odlično se je izkazal na odprtem in zaprtem terenu. 

Vrtnarjenje na novem mestu - zgodba ene poteze s paradižnikom 5

Monstrik (Monstrik) Polovično določi krompirjeva solata.

Sadje roza govedina, zelo okusna. 

Sorta je zelo produktivna, popolnoma nezahtevna.

Vrhunske gnilobe praktično ni bilo.

Pokazala se je odlično v rastlinjaku, v izpušnih plinih ni bila gojena. 

Vrtnarjenje na novem mestu - zgodba ene poteze s paradižnikom 6

Rdeča pikica rumena 

Letos je sorta ena od treh najboljših, kljub trdi koži in slabi kakovosti..

Grm je lep in ploden.

Rumeni sadež velikosti piščančjega jajca, okus sladice. Rožnata pika je tudi tam, vendar ne na vseh paradižnikih v krtači.

Na zelo močan sod sem privezal veliko ščetk.

Pokazala se je odlično v rastlinjaku, v izpušnih plinih ni bila gojena. 

Vrtnarjenje na novem mestu - zgodba ene poteze s paradižnikom 7

Velika mavrica 

Sorta je nedoločna.

Plodovi govejega dvorana, čudovito bogatega harmoničnega okusa.

Prizadeta mu je gniloba, vendar plodovi dobro vozli.

Pokazal se je odlično v rastlinjaku, v izpušnih plinih se je počutil veliko slabše. 
Vrtnarjenje na novem mestu - zgodba ene poteze z paradižnikom 8

Oranžna lepota Lottringa (Lorraine Beauty Orange) 

Plodovi so zelo lepi, veliki, rumeno-oranžni, rebrasti.

Okus je standardni.

Začuden nad vrhovno gnilobo.

Pokazala se je odlično v rastlinjaku, v izpušnih plinih ni bila gojena. 

Vrtnarjenje na novem mestu - zgodba ene poteze z paradižnikom 9

Grube skrivnostno zelene

Sorta je srednja sezona, dobra, okusna.

Grmovje je dobro odreagiralo na senčenje, barva ni padla, ni pobrala zgornje gnilobe.

Plodovi so velika bronasto-zelena govedina, večina plodov je v vodoravnem preseku trikotna.

Pokazala se je odlično v rastlinjaku, v izpušnih plinih ni bila gojena. 

Vrtnarjenje na novem mestu - zgodba ene poteze z paradižnikom 10

Čreda konjev 

Zgodnja sorta.

Plodovi so dolgo rumeno-roza, nato roza.

Grmovje ljubi vodo.

Paradižnik je odlično shranjen (še posebej, če je nabran zeleno).

Odlično se je izkazal na odprtem in zaprtem terenu. 

Vrtnarjenje na novem mestu - zgodba ene poteze z paradižnikom 11

Palmyra (Palmyra) 

Ena izmed treh najboljših sort v letošnjem letu.

Pozna sorta, vezana skupaj.

Podolgovat, lep paradižnik.

Okus je dober, kakovost ohranjanja odlična.

Priporočljivo za konzerviranje - zelo trda koža.

Pokazala se je odlično v rastlinjaku, v izpušnih plinih ni bila gojena. 

Vrtnarjenje na novem mestu - zgodba ene poteze z paradižnikom 12

San sladkor 

Sorta je zame ena najboljših v zaprtih prostorih.

Rastlina je zelo močna, vozla lepe ščetke.

Listi rastejo skoraj vzporedno s površino zemlje.

Sadje je svetlega, sladkega okusa koktajla..

Pokazala se je odlično v rastlinjaku, v izpušnih plinih ni bila gojena. 

Vrtnarjenje na novem mestu - zgodba ene poteze s paradižnikom 13

Ildi (Ildi) 

Sorta je idealno krompirjeva, vendar je ta znak nestabilen, zato bo naslednja generacija morda z navadnim listjem, kar pa ne vpliva na kakovost paradižnika.

Majhno sadje, rastejo ščetke, v zrelem stanju super sladko.

Odlično se je izkazal na odprtem in zaprtem terenu. 

Vrtnarjenje na novem mestu - zgodba ene poteze z paradižnikom 14

Zvezdna jesetra (Pudovik) 

Sorta je zame ena najboljših na prostem.

Sorta je zelo produktivna, nezahtevna.

Plodovi so izjemno veliki, v obliki srca, roza barve.

Okus je standardni.

Dobro kakovost ohranjanja.

Pokazal se je odlično na odprtem terenu, v rastlinjaku ni posadil. 

Vrtnarjenje na novem mestu - zgodba ene poteze s paradižniki 15

Čile Verde (Čile Verde) 

Grmovje s povešenimi listi in plodovi, ki zlahka drobijo.

Na sorto močno vpliva gniloba..

Sadje podolgovatega, nenavadnega sladkega (jagodnega) okusa.

Dobri donosi.

Pokazala se je odlično v rastlinjaku, v izpušnih plinih ni bila gojena. 

***

Vir: Amaterski paradižniški klub

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti