Kako trajno "pregnati" zamudo s spletnega mesta - uspešna izkušnja našega bralca

Kako za vedno

Ob omembi poznokrvja mnogi vrtnarji in vrtnarji žalostno gledajo v smeri svojih zasaditev, ki jim je sledil močan vzdih. Ne obupajte! Dajmo vreden odboj zahrbtni bolezni, ki vam že "ozira" krompir in paradižnik.

Naša bralka iz Nižjega Novgoroda je delila svoje osebne izkušnje z uspešnim bojem proti pozni muhi.

Kako za vedno

Anastasia Ermakova se že dolgo ukvarja z gojenjem paradižnika in je prepričana, da se je mogoče učinkovito boriti proti poznokrvni klopi. Poleg tega za to ni potrebno uporabljati močnih kemikalij.

Nekaj ​​ozadja. V prvem letu vrtnarjenja na novem mestu preprosto nisem vedel za veliko ozadje okužbe tal s pozno piko. Zato seveda nisem bil pripravljen in sem uporabljal samo Fitosporin, kar je bilo takrat običajno zame. Rezultat, ki je bil logičen, je bil žalljiv - grmovi mojih paradižnikov so "zgoreli" že konec julija. Kot se je izkazalo, je bila taka slika poznana v naši vasi. Po joku nad paradižnikom sem se odločil, da ga ne bom prenašal, kot to počnejo sosedje.

Zima je bila plodna - preučevali smo tone virov. Do pomladi je bil načrt za preprečevanje in nadzor pripravljen. Drugo sezono sem spoznal že popolnoma oborožen in je šlo precej uspešno. Moji paradižniki so seveda še zboleli, vendar sem jih v oktobru lahko rastlal v rastlinjaku in so bili videti precej spodobni. Tudi letina je bila zadovoljna in na odlagališče ni odšel niti en paradižnik. V naslednjih nekaj letih se je moj načrt nekoliko popravil in zdaj se ne bojim več, da bom nekega dne, ko bom prišel v rastlinjak, videl črne grmove paradižnika.

Želim deliti svoj načrt za boj proti prekomerni piki, mislim, da je to lahko koristno mnogim od nas. Članek je namenjen načinom obdelave tal in toplogrednih plinov ter metodam in pogostosti predelave paradižnika.

1. Dezinfekcija tal

V prvem letu je dvakrat pred zemljo posadila zemljo: jeseni, po obiranju v rastlinjaku (z modrim vitriolom, s strahom) in spomladi, 2-3 tedne pred presaditvijo. Nadalje šele spomladi. Za razkuževanje zdaj uporabljam samo peracetno kislino. Sam to počnem, zelo enostavno je - 1 ml 3. vodikovega peroksida dodajte 1 litru 9. namiznega kisa, mešanico postavite na topel temen prostor za 7-10 dni. Uporabljam ga v razmerju 1 kozarec na vedro vode. Šest litrov kisline mi zadostuje, da sem v dveh rastlinjakih odlil 6 postelj. V denarnem smislu orodje stane približno 200-250 rubljev (5 l kisa + 1 l vodikovega peroksida).

Kako za vedno

Zakaj sem izbral prav to metodo razkuževanja tal? Peracetna kislina je organska kislina, ki se ne kopiči v tleh in se pod vplivom okolja v dveh tednih razgradi v ocetno kislino, vodo in kisik. Uporabljam ga v precej šibki koncentraciji, zato izdelek ne zakisa tal. Kljub vsemu pa je peracetna kislina zelo močno razkužilo, učinkovita je proti ogromnemu številu mikroorganizmov. Hkrati deluje veliko mehkeje kot enak bakrov sulfat. Uporablja se lahko v območju od 0 do 40 ° C. Zame je to najboljši način za razlivanje tal.. Kako za vedno

Po dezinfekciji postelje zaprem s prozornim filmom, zaradi česar nastane toplogredni učinek, saj sončni žarki brez ovir padejo na tla, medtem ko vlaga ne izhlapi in zemlja se segreje veliko hitreje

Teden dni po dezinfekciji tla poseljujem s trihodermo. Mimogrede, to počnem skozi celo sezono približno enkrat na 3-4 tedne.

O trihodermi. Sama ga gojim, tako da sem prepričana v kakovost in vem, da resnično deluje. Danes je na trgu predstavljenih veliko pripravkov, ki temeljijo na tej glivi, vendar, kot se je izkazalo v praksi, niso vsi visoko kakovostni (na primer glive nisem mogel gojiti iz blagovne znamke Glyokladin znamke Oktyabrina Aprelevna).

2. Predelava rastlinjaka

Kako za vedno

Ne bom se osredotočil na čiščenje v rastlinjaku - to je dobro znana resnica. Rastlinjake dvakrat operem z vodo (jeseni in spomladi), saj imam za to mini umivalnik. 

Dezinfekcija

Spomladi rastlinjak razkužim s škropilnico - obilno in temeljito poškropim vse podrobnosti rastlinjaka. Kaj naj naredim, zelo dolgo sem iskal in izbral! Želel sem dobro razkužiti in ne škodovati ne podrobnostim rastlinjaka, ne tlom.
V enem od virov sem spoznal nasvet, da uporabim sredstvo za razkuževanje prostorov v zdravstvenih ustanovah. Začela študirati. Alaminolne tekočine so takoj padle zaradi svoje agresivnosti v okolju. Izkazalo se je, da vsi takšni izdelki vsebujejo klor v takšni ali drugačni obliki, kar mi ni najbolj ustrezalo, a izbire ni bilo veliko. Ustavil sem se pri veterinarski medicini Glutex. Poleg vsebnosti klora mi je ustrezalo vse: koncentracija je zelo nizka (5 ml na 1 liter vode), ne škoduje ljudem in živalim, lahko se ga izpere, deluje proti bakterijam, virusom in glivam.

  • Kako za vedno Kako za vedno

    Kako zdraviti rastlinjak jeseni pred boleznimi in škodljivci

    Naučili se boste, kako jeseni pripraviti rastlinjak za novo sezono in hkrati prihraniti svoj čas in energijo!

Uporabljal sem jih za obdelavo rastlinjakov za tri izvire, dokler na enem od kanalov nisem videl videoposnetka o uporabi belila brez klora v ta namen. Po tem sem olajšal vzdih, ker klor me je, čeprav v majhnih količinah, res motil.

Lansko pomlad je Bos uporabil belilo, ki ne vsebuje klora. Morate ga vzrejati v skladu z navodili za pranje, praviloma je 50 g (2,5 žlice) na vedro vode. Zakaj ravno tako? Te beline temeljijo na perboratih. Potem ko izdelek v tleh aktivno razpadejo talne bakterije, ne da bi jih pri tem poškodovali, zemljo pa kot bonus obogatijo z borom. Edina omejitev: temperatura zraka ne sme biti nižja od 5 ° S. No, polikarbonat bo treba oprati, ker madeži ostanejo. In tako je to odličen in ne drag način!

Perborati niso zelo agresivna oksidanti, ki odlično razkužijo vse obdelane površine, vendar ne poškodujejo kovinskih in plastičnih konstrukcij rastlinjaka..

3. Zračenje

Rastlinja ne zaprem niti ponoči, razen če temperatura zraka pade pod 12 ° C. Naj bo moj paradižnik boljši kot hladen in moker. Če je temperatura nižja, lahko zaprem vrata na spodnji strani, vendar še vedno vedno pustim okno odprto. 

4. Zalivanje 

Kako za vedno

Pri zalivanju skušam čim bolj zmanjšati površino navlažene površine, da zmanjšam izhlapevanje. V ta namen je zelo dobro uporabiti kapljično namakanje. Če to ni mogoče, vam svetujem, da kopate v obrezane plastične steklenice z luknjami in jih zalijete. Nikoli popoldne ne zalivam rastlinjakov s paradižnikom, da ne bi ustvaril dodatne vlažnosti, ki jo poznoplavček tako zelo ljubi. 

5. Mulčenje

Kako za vedno

To je eden glavnih pogojev za uspešen boj. Jaz mulim postelje, da preprečim spore od tal do listov. Seveda bodo spore pozne piškote neizogibno letele k vam od sosedov, vendar jih bo veliko manj, kot jih je na vaši zemlji. Pomembno je le, da se zemlja najprej popolnoma ogreje.

Kot materiale za mulčenje sem uporabil pokošeno travo in pokrivni material ter žagovino. Zdaj sem se ustavil pri žagovini. Imamo ilovico in žagovina po kopanju naredi tla bolj ohlapna.

6. Predelava

Kako za vedno

Če ima vaše spletno mesto, tako kot moje, zelo visoko patogeno ozadje, potem prvo ali dve leti ne morete storiti brez kemičnih fungicidov - če takšnih sramot ni, potem lahko poskusite brez njih, samo dajte na zalogo, za vsak slučaj. Uporabljal sem samo kontaktne fungicide - Profit Gold in Hom. Glede sistemskih zdravil, kot je Skor: imajo čakalno dobo vsaj 3 tedne, kar mi ne ustreza, saj moj paradižnik zori na grmovju in jih je treba občasno nabirati. No, na splošno obstajajo velika vprašanja glede časa popolnega izločanja teh zdravil iz rastlinskih tkiv.

Tako kot sem se

Prvo leto, ko sem se spomnil, da so se znaki poznotišča v pretekli sezoni pojavili že sredi junija (!), Sem od začetka junija začel obdelati svoj paradižnik s kemičnimi fungicidi s pogostostjo 1-krat v 10-14 dneh. Hkrati nisem pozabil naseliti tal s trihodermo. 

V drugem letniku sem od začetka junija opravil prve trihoderme, vendar sem moral konec julija preiti na "kemijo". Ne morem vam natančno povedati, kdaj boste morali to storiti (in ali bo to sploh potrebno), osredotočiti se na stanje rastlin. Če vidite, da trihoderma ne more več zadrževati in zatirati pozne žleze, prizadeta območja pa se povečujejo - potem je čas. Ne pozabite hkrati naseliti tal s Trichodermo..

V tretjem letniku je to stalo le trihodermo. Doma sem septembra obdelal 2-krat, vendar sem ga samo pozavaroval, brez tega bi lahko storil, mislim. In spet ne pozabite na zemljo! 

Zdaj se na moji strani poznonošnica obnaša skoraj neopazno, trihoderma je opravila svoje delo in še naprej to počne - zemlja si opomore. V pretekli sezoni nisem uporabljal kemičnih fungicidov, čeprav je na zalogi (za vsak slučaj) nekaj vrečk Homa, živčni šok prve sezone vpliva.

Zamudo, kot katero koli drugo bolezen, je lažje preprečiti kot zdraviti pozneje. Če je bolezen že prizadela zemljišče na vašem območju, potem ne obupajte. Upoštevajte metode, opisane v našem članku, in rezultat ne bo dolgo prišel. 

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti