Gojenje paradižnika v stanovanju pozimi - osebna izkušnja s sklepi in sortami

Gojenje paradižnika pozimi v stanovanju - osebna izkušnja s sklepi in sortami 1

Paradižnik je priljubljena kultura vseh in upravičeno zaseda najboljša mesta na naših vrtovih. Vendar pa ni treba čakati na poletno sezono, da bi jih gojili. Obstaja veliko sort in hibridov, ki pozimi lepo rastejo doma. Povedal vam bom o svoji izkušnji.

Domači vrt sem prvič zasadil lansko zimo. Eksperimentiral je s fito osvetlitvijo in se odločil preveriti, kako pod različnimi svetilkami rastejo različne gojene rastline. Izbor paradižnikovih semen je bil precej naključen - kupili so ga v trgovini po primernih parametrih Grigorasik F1, Minibel F1, Bonsai Micro F1 in Cerrinano F1. Proizvajalci jih vse pozicionirajo kot zaprte sorte v zaprtih prostorih. Poleg njih sem se odločil, da poskusim posaditi svojo najljubšo vrtno sorto - Srebrna smreka.

Gojenje paradižnika pozimi v stanovanju - osebna izkušnja s sklepi in sortami 2

Victor Uzhegov je pridelovalec paradižnika iz mesta Berezniki Permskega ozemlja. Starši so bili že od otroštva dedni kmetje v vrtnarski temi. Verjame, da je pri gojenju paradižnika najpomembneje, da se ne utaplja v najrazličnejših sortah in hibridih.Z osvetlitvijo se je vse odločilo preprosto - do takrat sem že ugotovil, da posebnih dragih fitolamps ni treba. Vse lepo raste pod navadnimi LED svetilkami. Potrebno je le zagotoviti dovolj osvetlitve. Za notranje paradižnike v polni svetlobni kulturi je to le 5-10 tisoč luk tople ali običajne bele svetlobe (2700-4500 K) z vsakodnevno osvetlitvijo 14-16 ur.

 • Gojenje paradižnika v stanovanju pozimi - osebna izkušnja s sklepi in sortami 3

  Resnično edinstven po svoji kompaktni velikosti in hibridnem hipu. Grm ne višji od 15 cm, počepni in razširi. Toda to je njegov minus. Sobne rastline naj bi še vedno izgledale okrasno. Ne gojimo jih za hrano, kajne? Paradižnik Bonsai Micro F1 majhen in popolnoma brez okusa. Listi hitro porumenijo in odmrejo. Po prvi zimski sezoni ga ne sadim več.

  2. Grigorasik F1

  Gojenje paradižnika pozimi v stanovanju - osebna izkušnja s sklepi in sortami 4
  To je pravi notranji dekorativni hibrid. Izgleda kot majhno drevo z debelim steblom, enakomerno listnato, visoko 30-40 cm. Plod je dovolj za Grigorasika F1 velik in okusen, vendar prvi zorijo relativno pozno - 80-90 dni po kalitvi.

  3. Mini-F1

  Gojenje paradižnika pozimi v stanovanju - osebna izkušnja s sklepi in sortami 5

  Raje bi ga poimenoval ne soba, temveč balkonski češnjev paradižnik. Zraste do metra, zahteva obvezne varnostne kopije in podvezice. Prednostno tvorba s ščepanjem. Ampak Minibel F1 izkazalo se je za najbolj produktivnega od vsega, kar sem zrasel. Plodovi so majhni, a okus je kot polnovredna češnja. Začnejo zoreti v 75-80 dneh po kalitvi.

  4. Cerrinano F1

  Gojenje paradižnika pozimi v stanovanju - osebna izkušnja s sklepi in sortami 6

  Iz nekega razloga se vse z nano predpono izkaže za čisto goljufijo. Z deklariranimi 30 cm največje rasti sem iz vseh treh posajenih semen zrasel grmovje s skoraj neomejeno rastjo.

  Ista stvar s številnimi sortami, imenovanimi Balkonski čudež. Čudež juda raste, vendar ne na balkonu in še posebej ne v sobi. V to sem bil prepričan že dolgo, poleti na balkonu gojijo paradižnike.

  5. Srebrna smreka

  Gojenje paradižnika pozimi v stanovanju - osebna izkušnja s sklepi in sortami 7

  Presenetljivo je ta vrtna sorta pokazala odlične rezultate doma. Še več, pri nadzemni razsvetljavi Srebrna smreka tvori široko krošnjo in je bolj videti kot bor kot smreka. Plodovi seveda niso tako veliki kot poleti, vendar so prav tako sladki in aromatični. Zaradi svoje razširjene narave potrebuje podporo in podvezice. To zimo sem posadil drugo domačo generacijo te sorte. Prvi paradižnik je dozorel po 80 dneh.

  Ves paradižnik, gojen pozimi, je poleti še naprej gojil na balkonu in na vrtu. Levo drugo zimo Minibel F1. Zdaj stoji na hladni loži in se počuti precej dobro..

  Žal v pogojih stanovanja majhnih velikosti ni vedno mogoče preizkusiti številnih drugih sobnih sort in hibridov, vendar bi rad. Zimski paradižnik je zabaven. Poskusite - všeč vam bo.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti