Bim-bom, tili-bom, skupaj zgradimo hišo belkin!

Bim-bom, tili-bom, skupaj zgradimo hišo belkin! 1

Veverice so neškodljive male živali, simpatične in aktivne. Ti glodalci živijo v vseh gozdovih evropskega dela Rusije, Sibirije in Daljnega vzhoda. Dolgo časa so bile veverice dragocena kožuh, danes pa je le zanimiv prebivalec naših zemljepisnih širin..

Veverice so igrive, vsejedske, se človeka zlahka navadijo, še posebej, če vedo, da bodo od njega dobile nekaj okusnega.

Ena od naših bralk je delila svojo zgodbo o ustvarjanju domače hišice za veverice na svojem predmestnem območju - zakaj ne bi na veselje otrok privabili žival bližje k sebi in si pripravili "sladko življenje" zanj?

Vendar beseda sama Nadeždi Galakhovi.

Bim-bom, tili-bom, skupaj zgradimo hišo belkin! 2

Pred nekaj leti sva z možem izpolnila eno najinih zaželenih želja - kupila sva parcelo v vrtnarstvu v bližini mesta (živimo v Sankt Peterburgu). Kraj je bil izbran bližje gozdu, ki se začne čez cesto od mesta. Na gradbišču je še veliko gradbenih zadev, še vedno ni vrta, ki bi ga lahko razčlenili in, da bi si omislili več zabave za naše majhne otroke (stare 3 in 4 leta), smo se odločili narediti majhno hišico za veverice. Zelo radi imamo te zanimive male živali, o katerih zdaj vemo toliko različnih zgodb!

Izkazalo se je zelo zanimivo, če smo izvedeli informacije o vevericah, ki živijo v naših gozdovih. Tako je na primer drugo ime veverice v slovanskem jeziku vekša. V stari Rusiji je imela majhna denarna enota isto ime, ker eno od računskih sredstev je bilo krzno iz žajblja, marten in veveric.Gnezdišča, ki jih majhna žival v drevesih uredi sama, imenujemo "guyo". Takšno gnezdo ima dva izhoda - varnostno mrežo v primeru nevarnosti.

Zavetišče navadna veverica razporedi samo na drevesih. V listopadnih gozdovih običajno živi v votlih, tam vleče mehko posteljnino trave, lesnih lišajev in suhih listov. V iglavcih v vilicah vej gradi kroglasta gnezda s premerom približno 30 cm iz suhih vej, ki so notranje obložene z mahom, listi, travo, volno. Praviloma ima vsaka žival več gnezd (do 15), veverica pa vsakih 2-3 dni spremeni svoje zavetišče. Na vrhuncu zime pusti gnezdo samo med hranjenjem, v hudih zmrzalih in slabem vremenu pa lahko dlje časa sedi v njem in pade v napol zaspano stanje.

Ista ideja je utelešena v naši veverici.

Bim-bom, tili-bom, skupaj zgradimo hišo belkin! 3

Niso si izmislili ničesar zapletenega. Za osnovo smo vzeli glavne parametre hiše (H × Š × D), kjer je 40/35 × 30 × 30 cm sama škatla (v resnici se je hiša izkazala za 40/35 × 25 × 25 cm, ker ni bilo deske potrebne širine).
Bim-bom, tili-bom, skupaj zgradimo hišo belkin! 4

Streha (40 × 40 cm) je bila narejena z naklonom, tako da sta sneg in dež hitreje odhajala. Na obeh straneh pokrov hiše štrli za 10 cm, tako da na obeh straneh tvori vizir za "krila". Natančno na to širino so bile narejene dve zunanji polici (10 × 30 cm).

Bim-bom, tili-bom, skupaj zgradimo hišo belkin! 5

Pozneje je bilo odločeno, da se ena od polic skrajša, da bi nekoliko spremenili videz hiše. Naredili smo dovode s premerom 6 cm (vrtalnik smo imeli 6,3 cm). "Letok" hiše smo zakomplicirali tako, da smo vhod pokrili z deskami, da bi bili še posebej neprimerni za ptice.

Bim-bom, tili-bom, skupaj zgradimo hišo belkin! 6

V notranjosti je bila nameščena dodatna predelna polica (približno 10-15 × 30 cm), katere namen je bolje zaščititi potomce pred gozdnimi plenilci, šenke in lasmi.

Bim-bom, tili-bom, skupaj zgradimo hišo belkin! 7

Poleg tega so za privabljanje veveric naredili preprost podajalnik, kamor bomo občasno dodali oreščke. Bila je obešena na istem drevesu kot veverica, le nižje, do višine človeške rasti. Kraj postavitve hiše je bil izbran vnaprej: med dvema visokima smrekama (bogatimi s pridelkom stožcev) in nedaleč od borovega nasada.

Beljakovine so vsejedene: poleg oreščkov, semen, sadja, gob in zelene vegetacije jedo tudi žuželke, jajca in celo majhne ptice, sesalce in žabe. Najtežji čas za veverice je zgodnja pomlad, ko pokopana semena začnejo kaliti in ne morejo več služiti kot hrana, nova pa še niso dozorela. V tem obdobju se brez rezerv beljakovine prehranjujejo predvsem z drevesnimi brsti..

Preden so hišo obesili, so se odločili, da jo pobarvajo za trajnost (v notranjosti niso barvali). Sama sem priča dveh primerov, ko so veverice naredile gnezdo pod streho kopalnice (s prijatelji) in stanovanjske stavbe (pri sorodnikih).

Bim-bom, tili-bom, skupaj zgradimo hišo belkin! 8

* fotografija avtorja

In čeprav naša obrt še ni našla svojih novincev, vidimo, da so naši otroci iskreno zadovoljni s tako preprostimi stvarmi, občutkom pravljice zahvaljujoč gradnji hiše za živali z lastnimi rokami in nenadnem udobju okoliškega gozda. In tudi sami smo bili enostavno prepričani, da lahko ustvarimo zanimive stvari, ki bodo prinesle veselje vsem okoli.

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti