Kako pepel uporabiti kot gnojilo na vrtu za hranjenje rastlin

Pepel, ki ostane od kurjenja rastlinskih materialov, že dolgo uporablja večina vrtnarjev kot izjemno učinkovito naravno gnojilo. Ugotovite, kakšne so koristi pepela kot gnojila za rastline in kako ga lahko uporabite na vrtu.

V pepelu ajde in sončnic je kalija le nekoliko manj kot v kalijevem kloridu - sintetičnem gnojilu, ki zaradi prisotnosti klora ni primerno za vse rastline. Pepel sam nima tega elementa, zato ga lahko uporabimo za gnojenje pridelkov, ki so občutljivi nanj (ribez, kumare, krompir, zelena solata, jagode in grozdje, fižol in malina). Zanimivo je, da v njem ni dušika, zaradi česar je potrebno uporabljati gnojila, ki vsebujejo dušik skupaj s pepelom rastlin.

Nabor elementov in njihova količina v pepelu niso konstantni. Sprememba kemične sestave pepela določa, kaj je zgorelo. Najbolj kakovostno gnojilo prihaja iz kurjenja lesa, vej sadnega drevja, rastlinskih naplavin z vrta, vrhov, suhe trave in listov. Poleg tega je v trdem lesu več mineralov kot v mehkem lesu, kot v mladih rastlinah, kot v starih. Pepel iz peči iz kurjenja premoga, pa tudi pepel šote, časopisov, poslikanih desk, s primesjo zgorele gume, filma, sintetičnih materialov za krmljenje niso primerni.

Koristne lastnosti pepela kot gnojil so znane že zelo dolgo. V resnici gre za koncentriran suh ostanek tistega, kar so sestavljale požgane rastline, zato jih žive rastline tako dobro absorbirajo, neguje z vsemi potrebnimi elementi.

Ko pepel nanesete kot preliv, v rastlinah:

  • presnovni procesi se izboljšajo;
  • korenine rastejo bolje;
  • pojavi se več cvetov;
  • bolje absorbirajo vitamine;
  • postanejo bolj odporni na okužbe in vremenske spremembe;
  • zimske prehlade in poletne suše lažje prenašamo.

Pepel prispeva k sintezi encimov in ogljikovih hidratov, oskrbuje snov, ki sodeluje v procesih fotosinteze. Je univerzalen - lahko ga kadar koli nanesemo na katero koli zemljo, razen alkalne, predvsem pa potrebuje lahke peske in peščeno ilovnato ali šotno barko, ki je kalija slaba - v teh tleh je malo elementov v sledovih. V njih je skupni odmerek pepela zapečaten na dele, v glini pa - takoj v celoti, saj snovi iz njih kmalu ne izperemo. Pri nanosu morate zapomniti, da se bo količina gnojila spreminjala glede na vrsto zemlje.

Drug pogoj za pravilno uporabo pepela je, da ga je nezaželeno mešati z gnojili, ki vsebujejo dušik, ali jih narediti takoj za njimi..

Poleg tega ima pepel še več dragocenih lastnosti. Na primer, element kalcija v njem nevtralizira kislost zemlje, zato jo vnese v kisla tla. Pepel lahko v takih primerih nadomesti tradicionalno uporabljeno apno ali dolomitno moko, vendar ga bo potreboval 3-krat več.

Pepel je v tleh in pomaga bakterijam razgraditi organske ostanke in pretvoriti njihove sestavine v oblike, dostopne gojenim rastlinam. Lahko je tudi sredstvo za zaščito pred škodljivci in okužbami, kar je tudi zelo dragoceno..

Kako razumeti, da rastline potrebujejo pepel

Pomanjkanje hranil v zemlji neposredno vpliva na rastline same. To lahko vidite po njihovem videzu. Na primer, če jim primanjkuje kalija, se nato njihovi listi deformirajo in klorozirajo, popki, cvetovi in ​​jajčniki odpadejo, na plodovih se pojavijo lise, vrhovi odmrejo, rast ustavi. Če ni dovolj magnezija ali kalcija, se listi izsušijo, zvijejo, robovi se posušijo, korenine odmrejo (pomanjkanje magnezija).

Recepti za pripravo malte in infuzije iz pepelaPepel se lahko uporablja na vrtu tako v tekoči kot v suhi obliki. Iz nje lahko naredite infuzije in raztopine ali pa le potresete v bližini rastlin ali posadite v tleh. V tem primeru je pomembno upoštevati pravilen odmerek..

Klasična raztopina pepela je narejena iz 1 skodelice praška v 10 litrih vode. Zalivamo jih s pridelki na korenu, pred uporabo temeljito premešamo, da se usedlina dvigne z dna.

Za prehrano rastlin se ne uporablja samo hitro pripravljena raztopina, ampak tudi infuzija, za katero je treba porabiti nekaj časa. Recept za infuzijo pepela za prehrano rastlin: 1 kg praška prelijemo z 10 litri vode (vroče), pustimo, da se 2 dni infuzira. Pred zalivanjem dodamo 1 liter te tekočine v vedro hladne vode. Infuzija nekaj časa hranjena na hladnem mestu. Druge snovi, na primer borova kislina ali mangan, se ji dodajo po volji..

Infuzija lesenega pepela ne le zalivamo, temveč tudi poškropimo z rastlinami, poleg nje pa dodamo še milo, da se drži.

Uporaba pepela

Gnojilni pepel gojenih rastlin se lahko uporablja tako na vrtu kot na vrtu. Mnoge kulture se nanjo odzovejo pozitivno, natančno morate vedeti, kdaj in v katerih odmerkih ga je treba uporabiti.

Na vrtu

Uporaba pepela za sadike vključuje škropljenje z infuzijo na vsakih 8–10 dni, kar ne bo postalo le odlična prelivka, ampak tudi zaščita pred škodljivci. Ko posadite mlade rastline na gredice, dodajte 1-2 žlici vsake od njih v luknjo. l pepel.
Ne pozabite na vrhunski preliv zelenjave s pepelom, ki ga je mogoče izvesti za zelo veliko pridelkov. Na primer, rastlinjake v rastlinjakih - kumare, papriko, paradižnik itd. Gnojimo s pepelom, zalivamo jih z raztopino ali infuzijo s hitrostjo 0,5-1 l na grm vsakih 10 dni, zlasti pa v fazi cvetenja. Kumare, ki rastejo na odprtih gredicah, bodo imele koristi tudi od listnega hranjenja s pepelom..

Prvo hranjenje paprike s pepelom v rastlinjaških razmerah se izvaja že na stopnji kopanja rastišča ali posaditve v gredice, ko 3 kozarca na vsakega 1 kvadrat. m. ali ga vstavite v luknje. Celotno sezono porabimo in dodatne aplikacije - po tleh okoli stebel raztresemo pepel. Za zelje in bučke je odmerek pepela naslednji: 1 kozarec na 1 kvadrat. m pri pripravi mesta in 1-2 žlice. l - pri presajanju sadik. Presek čebule in česna s pepelom se opravi največ 3-krat na sezono, vendar ga predhodno gnojite z zemljo med jesensko pripravo zemlje (2 žlice na 1 kvadratni meter) in spomladi (1 žlica na 1 kvadratni meter).

Hranjenje krompirja s pepelom se lahko začne že v času sajenja semenskih gomoljev na gredicah, ko v sadilno luknjo vlijemo 2 žlici. l prah. Nato med prvim strganjem dodamo v zemljo enako količino prahu, med drugim, ki pade na začetku brstenja, pa 0,5 žlice vsakega. pod vsakim krompirjevim grmom. Tekoča preliva se izmenjujejo s foliarnim brizganjem.

Pod korenčkom in peso pri pripravi mesta zapremo za 1 žlico. pepela na 1 kvadrat. meter, in ko se pojavijo poganjki - jih enkrat v 7 dneh potresemo s prahom in nato z vodo.

Lesni pepel, ki ga lahko uporabljate na vrtu, mora biti kakovostno posejan in ne sme vsebovati škodljivih rastlin. Shranjevati ga je treba na nujno suhem mestu, brez dostopa do vlage. Primernost za uporabo lesa pepela v takšnih pogojih ohranjanja ni časovno omejena.

Na vrtu

Na hranjenje s pepelom se dobro odzovejo ne samo vrtni, temveč tudi vrtni posevki. Po cvetenju jo lahko hranite z jagodami, za kar morate grmovje posipati s prahom 10-15 g vsakega. Prav tako bo preprečil okužbo s sivo gnilobo..

Hranjenje malin s pepelom in drugimi grmičevjem se izvaja pred cvetenjem, če se odkrijejo različni škodljivci, jih škropimo z infuzijo ali juho..

Grozdje je še en pridelek, ki bo koristil pepelu. Pogostost listnega hranjenja grozdja s pepelom je 3-4 krat v celotni rastni dobi. Pepel se uporablja tudi kot gnojilo za odrasle rastline: ob sajenju sadike prispevajo do 150 g praška, rastline pa gnojimo enkrat na vsaka 4 leta, tako da po deblu raztresemo 2 kg pepela..

Za cvetje in sobne rastline

Rože, vrtne ali notranje - prav tako se ne bodo odpovedale pepelu gnojil. Občasno jih lahko gnojimo z infuzijo pepela v prostornini največ 0,1 litra na 1-litrski lonec. Od vseh vrtnih rož so takšni prelivi najraje vrtnice, zalivamo jih z raztopino od 1 do 10 ali poškropimo s tekočino v koncentraciji od 1 do 20. Hranjenje vrtnic s pepelom se izvaja pred cvetenjem..

Gladioli, klematis, peoony in lilije lahko zalivamo z istim ekstraktom pepela kot pri cvetličnih kulturah, ki rastejo v zaprtih prostorih, in ko posadite na vrtno parcelo, dodajte 5-10 g pepela v vsako jamico za vsak koren. Rezultat uporabe lesnega pepela za sobne in vrtne rastline bo viden zelo kmalu.

Pepel pred boleznimi in škodljivci

Od žuželk, ki škodujejo rastlinam, na primer listne uši, bolhe, polži, prizadeto grmovje zdravimo z decokcijo za škropljenje z dodatkom pralnega mila. Po potrebi se zdravljenje večkrat ponovi. Iz mravelj, ki so se množile na rastišču, uporabljamo suh pepel, z njimi posujemo mravljišče ali pa jih uporabljamo v koncentrirani tekoči obliki. Uporaba lesenega pepela proti različnim škodljivcem je preizkušena in neškodljiva metoda njihovega uničenja.

V katerih primerih ni vredno uporabljati pepela

Neželeno ga je nanašati na tla z alkalno reakcijo, pa tudi takoj po nanosu fosfornih in kalijevih mineralnih gnojil, da ne prenasičimo tal z elementi. Ne morete ga uporabiti tudi pri rastlinah, ki imajo raje kisla tla (na primer brusnice, lingonnice, borovnice, kamelije, azaleje, rododendron).

Kako lahko nadomestim pepel

Zamenjajte lesni pepel, ki se uporablja kot gnojilo, je lahko po kemični sestavi podoben superfosfatu ali kalijevemu sulfatu. Nanašati jih je treba ločeno, nekaj časa po izdelavi enega ali drugega.

Ko se kislost tal zmanjša, lahko pepel nadomestimo z apno in dolomitno moko.


Lesni pepel - dolgo in dobro znano orodje vrtnarjev za krmljenje in zaščito rastlin pred škodljivci. Je univerzalen, vedno dostopen, popolnoma okolju prijazen..

Delite na družbenih omrežjih:
Takole je videti